Despre forţa negaţiei

Nu!

Nu ce? Nu simplu nu există. Există nu plouă, nu vreau, nu fumez, nu mai pot, nu contează cît de lung am părul. Nu-i aşa? Prin urmare, negaţia aduce aminte de afirmaţie şi, mai mult, nu poate fără afirmaţie. Iei afirmaţia şi, dacă doreşti, îi adaugi o negaţie. Dacă nu, nu. Nu îi adaugi o negaţie. O laşi aşa, afirmativă. Dar pentru ca negaţia să existe şi să aibă sens trebuie s-o pui alături de afirmaţie. Căci negaţia, singură, e ca o ţigară fără tutun. Sau ca un Ferarri fără combustibil. Ori ca un borcan de Nutella fără conţinut. Aşa stînd lucrurile, cu toată preţuirea pentru prietena Lilick, ideea No Băsescu Day este la fel de inutilă şi cu efect contrar precum situaţia în care ţi-ar veni într-o seară nevasta acasă şi-n loc de orice ţi-ar spune brusc: “Să ştii că n-am facut sex cu altul”.

16 Comments
 • Paula Negrea
  March 29, 2010

  ioi, cum n-ai scapat nimic…

 • Silvy
  March 29, 2010

  Sa inteleg ca e mai simplu sa stai si sa nu faci nimic?
  Nu`mi place ca vreti rezultat imediat, nu`mi place ca nu prea exista initiativa, ca in tara asta nu se iese in strada pentru a ne cere drepturile. Stam toti cuminti in casele noastre asteptand o minune. In schimb, discutiile sunt interminabile, ii injuram bine .. si cam atat. Filozofam. Asta e motivul principal pentru care nu exista societate civila in Romania. Pe langa lipsa de informare, interes real si multe altele. Revolta nu e numai impotriva unei singure persoane, e impotriva unui sistem care ne batjocoreste. E destul de trist sa pui capul pe perna noaptea stiind toate aceste lucruri. E o prima initiativa. Daca aveti idei mai bune, chiar va rugam. Pana atunci, daca aceasta miscare inseamna inceputul, eu zic ca e de bine.

 • odojak
  March 29, 2010

  Negația are sens atât alături de alte noțiuni cat și individual. Pentru unii, “Nu” e un mod de a fi, o stare de spirit. Buăoară eu am avut, pntru scurt timp, din fericire, un șef căruia nu puteai să-i spui ceva până la capăt că replica, scurt, fie “Nu”, fie “Știu”. Nu! Nu trebuia să pui acest personaj în corelație cu cine știe ce afirmații ca să cbții nu “Nu” mocănesc și irevocabil. Omul nici nu te asculta. Iar eu, la rândul meu, am căpătat, în ce-l privește, un sentiment de respingere, de negare… Ei bine, da, am luat “nu” ca reacție la imaginea unei ființe și la ce știam că reprezintă ea. “Nu”, ca sentiment sedimentat pe ani de diferite experiențe. Deci, No Băsesscu Day? Ei bine, da! De ce nu?

 • dan
  March 29, 2010

  “What you resist persists”
  – Carl Jung

 • WickerMan
  March 29, 2010

  Hmmm, “…sa stii ca n-am facut sex cu altul” pai la cat de frumos ne mint femeile (nu spun si convingator, deoarece in general femeile se cam impiedica in logica), eu zic ca Gestul Conteaza. Ne spun ce ne place noua sa auzim, la fel si in cazul “NO – numele aluia -DAY. Deci ce avem de pierdut? mie imi place cum suna.

 • mirela
  March 29, 2010

  nu inca, spun gurile rele!

 • tarabosstes
  March 29, 2010

  M-ati facut sa rad. Mai tineti minte parlamentarii care au negat la inceputul lunii februarie ca pleaca in Thailanda? Ei bine, au plecat. Ce or face ei acolo, nu stim, pentru ca noi doar le-am platit distractia, deci nu se simt foarte obligati fata de noi. Cam asta despre forta negatiei.

 • gabibi
  March 29, 2010

  o idee de 2 lei
  unii oameni nu stiu si nu pot sa mearga mai departe

 • Silvy
  March 29, 2010

  @gabibi – ma incanta sirul de argumente :))

 • Cristian Șuțu
  March 29, 2010

  @silvy > oamenii astia n-au nevoie de argumente. ei CRED in el. in orice ar face el. si asta le e de ajuns.

 • Lilick
  March 30, 2010

  La urmatoarea actiune vom spune DA. :) Dar, ca sa spui DA, trebuie mai intai sa inveti sa spui NU. Online-ul a produs tot felul de campanii, dar mai putin revolte civice. Trebuie incercat si exercitiul asta la urma urmei. Nu? :)

 • gabibi
  March 30, 2010

  aoleu, ce-am spus?! ;)
  @Silvy&Sutu, sunt obosit de retorica pro sau antibasescu. e plin de oameni la televizor care se ocupa cu asta, nu ma astept sa gasesc aceste extreme si aici
  E simplu sa gasesc responsabili in Voicu sau Basescu, dar azi e 30 si am de platit 2 rate. Basescu e acolo inca 4 ani, Voicu va fi cu noi forever.
  Pana apare urmatorul mincinos in care sa cred si sa ii spun DA, prefer sa pastrez tonerul din imprimanta pentru chestii mai folositoare…si mai eco
  Gata, nu mai scriu, ca -am timp sa ma cert cu nimeni.
  Daca imi dati voie, o sa mai intru pe aici sa vad ce se intampla.

 • intrebare
  March 30, 2010

  Ce sanse mai are Romania sa renasca ?

  http://polldaddy.com/community/poll/1189940/

 • Anna de Noailles
  March 30, 2010

  Din aprilie 1997 exista Connex in Romania!!!!!! DRAGA DOMNULE “MARE ZIARIST IN VIATA” sutzu, VREAU SA-TI ATRAG ATENTIA CA AI FACUT O GAFA MONUMENTALA!!!!! SPUI MATALUTA CA IN 1997, CAND INCERCAI TALICA SA LUCREZI LA “COTIDIANUL”, TI S-A DAT O STATIE MOTOROLA PENTRU CA (SIC!!!!) NU EXISTAU TELEFOANE MOBILE!!!! POATE NU AVEAI MATA TELEFON MOBIL!!!! SAU POATE ZIARUL ACELA DE DOI BANI NU AVEA TELEFOANE MOBILE!!! CACI JURNALISTII ADEVARATI, CA SI REDACTIILE ADEVARATE, AVEAU ABONAMENTE LA TELEFONIA MOBILA INCA DE PRIN 1995-1996!!!!! PAROL D’HONNEUR, MON CHER!!!!! VODAFONE ROMANIA A CUMPARAT CONNEX, CARE EXISTA DIN APRILIE 1997!!!! IAR INAINTE DE CONNEX A EXISTAT “CNM” (S.C. COMUNICATII NATIONALE MOBILE – CNM S.A.)!!!! UN JURNALIST ADEVARAT SE DOCUMENTEAZA INAINTE, PENTRU CA ALTFEL SPUNE TAMPENII!!! SI DE-AIA A DAT FALIMENT COTIDIANUL: CA A AVUT JURNALISTI CA TINE SI CA ALTII ASEMENEA TIE!!!! SI DE-AIA A DAT FALIMENT PRESA IN ROMANIA: CA A LUCRAT CU JURNALISTI CA TINE!!!!! Semneaza: un fost jurnalist adevarat, care a plecat din presa scrisa in septembrie 2006, dupa mai bine de 13 ani de jurnalism, scarbit de ceea ce se intampla atunci si de ceea ce se intampla acum in acest domeniu!

 • Cristian Șuțu
  March 30, 2010

  @anna> de unde rasariti?

 • Micawber
  March 31, 2010

  Nu stiu cate sanse de reusita are No Basescu Day, dar e mai mult decat nimic. Intr-o tara in care asa-zisa ‘societate civila’, atata cata era, nu prea mai exista, cred ca nu e rau sa mai incerce cineva sa atraga atentia asupra derapajelor din ce in ce mai periculoase ale lui Basescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *