Să mori de grija mea, statule!

N-aş vrea să trecem prea uşor pentru o declaraţie făcută vineri de Traian Băsescu:

Va trebui împreună să continuăm să explicăm că niciodată un stat nu va reuşi să se îngrijească de fiecare dintre cetăţeni, să aibă sub control viaţa fiecărui cetăţean.

Adică cum? Statul să nu mai aibă grija mea în caz că mă îmbolnăvesc şi am nevoie de spitatele lui? Statul să nu mai aibă grija şcolarizării copiilor mei, a drumurilor pe care eu circul, a liberului meu acces liber la justiţie? A dispărut cumva din Constituţie articolul 26, alineat 1, care spune că Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata? Sau a fost abrogat articolul 35, alineat 1, care spune că Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu înconjurator sanatos si echilibrat ecologic? Din cîte îmi aminteste eu, statul garantează dreptul la proprietate şi accesul la cultură, între altele.
Ce facem acum, Traian Băsescu, cu aceste drepturi ale cetăţenilor statului român? Ele devin facultative pentru voi, ăştia ciudaţii, care conduceţi acum statul român?

Sau, pesemne,  statul lui Băsescu n-ar dori să aibă decît grija impozitelor pe salariul, maşina şi pe casa mea?

10 Comments
 • alinutza
  December 12, 2010

  In replica, citez din art. 1 alineatul (3) din aceeasi Constitutie : ” Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. ” Oare ce o fi insemnand “social”? Dar “sunt garantate” ?
  Fiindca nu astept un raspuns, vreau doar sa renunt,la randul meu, la stat … Se poate, domnule presedinte?

 • Dan Andrei
  December 12, 2010

  Vor sa pastreze numai acele lucruri care le aduc bani la partid si teschereaua proprie. As renunta treptat la acest stat care nu face decat sa ma exploateze. As incepe cu o greva fiscala.

 • Kilroy
  December 12, 2010

  Eu vreau inapoi banii din impozitele platite in ultimii 15 ani. Cam atat de Craciunul acesta.

 • ioana
  December 13, 2010

  cred ca trebuia sa vedeti cine este personajul inainte sa va repeziti cu stampila pe el…acum luati de la base…hihihi

 • Rodica
  December 13, 2010

  Statul roman are grija de cativa cetateni, acoliti ai puterii, iar ceilalti cetateni au grija de stat cotizand. E vorba de distributia muncii.

 • Iulius
  December 13, 2010

  Eu din Februaria am plecat cu familie cu catel cu pucel in Germania, si nica ca ma mai intorc.
  Renunt la tot in favoarea statului, am platit peste 10 ani de impozite grase iar cand m-am hotarat sa plec mi-am luat gandul si de la pensie si de la ajutorul de somaj si de la alocatie pt copil de la tot, sa ii ajunga statului!!!

  Acuma, cand am ajuns in Germania, desi aici sunt nimeni, nascut ieri, statul German imi da alocatie pt copil cam de 20 de ori mai mare ca cea din RO, asigurare de sanatate pentru toata familia desi lucreaza decat un membru, reduceri de impozite pentru familie in care doar o persoana lucreaza, conditii avantajoase pentru pensii private, banca ne-a dat carti de credit cu limite de peste 10000 eur la amandoi, si toate astea din prima zi!

  Multumesc STATULUI pentru sutul in fund!

 • liviuta
  December 13, 2010

  Cred ca se referea la faptul ca statul nu poate ocroti pe fiecare cetatean in parte, luati bob cu bob.
  In sensul asta sunt de acord cu presedintele.

 • Subiectiv
  December 14, 2010

  Ce nu pricepem este că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă-n traistă. Dacă nu munceşti, n-ai de unde şi n-or să aibă nici copiii tăi. Şi aşa cum ai trăit tu în sărăcie, tot în sărăcie vor muri şi ei. La 20 de ani după căderea comunismului, noi încă trăim cu impresia că statul trebuie să ne asigure locuri de muncă. Nu, statul trebuie să asigure climatul favorabil dezvoltării unei afaceri, angajării oamenilor. Statul nu e o vacă pe care o mulgi în fiecare zi. Dacă vaca aia nu mănîncă, n-are de unde să-ţi dea lapte, recte n-ai cum să faci nici o brînză.
  http://subiectiv.ro/subiectiv/statul-social-si-statul-de-pomana/

 • Cristian Șuțu
  December 15, 2010

  @subiectiv > ce ma tem eu ca nu intelegi e ca avem de-a face aici cu o gafa. presedintele reprezinta statul, iar statul este suma tuturor cetatenilor sai, indiferent daca lucreza sau nu.

 • siclad
  December 17, 2010

  “iar statul este suma tuturor cetatenilor sai, indiferent daca lucreza sau nu.” FALS. cum sa fie statul suma cetatenilor? statul este o institutie. institutia care ia cu forta de la unii si da la altii. aceeasi eroare bine intretinuta de neo-comunisti de 21 de ani incoace. suma tuturor cetatenilor nu este statul, ci populatia tarii. confuzia este intretinuta si de DEX, sunt doua notiuni cu totul si cu totul distincte: una, cea la care te referi tu: “STAT – Teritoriul și populația asupra cărora își exercită autoritatea această organizație; țară.” si a doua, cea la care se refera Basescu: ” STAT – Instituție politico-administrativă a societății în frunte cu un guvern și cu organele acestuia, cu ajutorul cărora se asigură funcționarea vieții sociale pe un anumit teritoriu “. In mod fals se prezinta statul ca fiind suma cetatenilor pentru ca cetatenii sa aiba impresia ca atunci cand sunt deposedati cu forta prin intermediul legilor de catre “stat” de peste 80% din rezultatul muncii lor, prin taxe si impozite sa aiba impresia ca isi platesc acele sume tot lor, doar nu: ei sunt”statul”, este al lor, deci se simt impacati moral cu impozitele. Ca numai unii profita prin redistributia veniturilor asta este alta poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *