Bem un ceai?

Din orașul ăsta mare pe care îndeobște îl recunoaștem după numele București lipsesc cîteva lucruri foarte importante. Lista lor e foarte mare, dar eu cred că două dintre ele sunt esențiale. Nu atît pentru prezentul nostru, cît mai ales pentru viitor.
Mă gîndesc, în primul rînd, la o bibliotecă. Una deschisă 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămînă. Un loc, adică, unde să te duci să citești sau să împrumuți o carte și după orele 17.00-18.00, cînd cei mai mulți dintre noi (inclusiv toți bibliotecarii din București) ies de la muncă. Acolo să știu că mă așteaptă niște spații mari, luminoase, liniștite, cu scaune comode și birouri peste care să poți întinde hîrtiile și creioanele cu care-ți notițe din te-miri-ce texte scrise de Platon sau Heidegger. Tot acolo să știu că e un spațiu de relaxare unde pot lua o pauză în care să pot bea un ceai, eventual un loc cu foarte multe cabluri de alimentare pentru smartphone. (V-am povestit, oare, de grădina botanică din Amsterdam, care avea propriul restaurant unde niște bucătari deștepți găteau cu ingrediente culese din curtea proprie?).
Un alt loc esențial care-i lipsește Bucureștiului este restaurantul de mic-dejun. Care să se deschidă la 4-5 dimineața, dacă nu vi se pare prea devreme, și să ia ultima comandă la ora 12.00. Acolo să știi că poți bea un ceai, o cafea, un pahar cu lapte proaspăt sau poți mînca o omletă, pîine caldă cu unt, cereale cu iaurt (opriți-mă, că n-am limite cînd vine vorba de micul dejun…).
Din păcate, încă nu s-a născut politicianul care să-și convingă propriul partid de necesitatea apariției unor astfel de locuri în București. Dar cred – sunt de fapt convins de asta – că nu peste mult timp locul politicianului incapabil va fi luat de un lider care va schimba lumea din temelii. Priviți-l pe Mark Zuckerberg cum schimbă el lumea în fiecare zi! Noi toți stăm astăzi foarte multe ore pe zi în fața unui program numit facebook, gîndit de acest tînăr în urmă cu doar cîțiva ani. E simplu: lumea avea nevoie de comunicare, el a oferit-o lumii într-o formă ușor de folosit.
Așa se va întîmpla și cu biblioteca sau restaurantul de mic-dejun. Nu știu cînd se va întîmpla asta. Ce știu cu siguranță e că în acele locuri noi ne vom bea împreună ceaiul. Pentru că dacă n-ați aflat încă, de curînd a fost finalizată o cercetare coordonată de profesorul universitar Gheorghe Mencinicopschi, care ne spune cît de important e pentru sănătatea noastră consumul de ceai verde. Vă citez: “Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism”. Studiul profesorului Mencinicopschi, sponsorizat de Lipton, a analizat efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale. Concluzia? Ceaiul, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului.
ceai verde3

Știați că…

– ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă?
– Chinezii numeau ceaiul verde „elixir al vieţii” şi apare menţionat în documente încă din secolul al III-lea Î.d.Ch?
– În anul 1211 călugărul japonez Eisai scria: „Ceaiul verde este un medicament miraculos pentru menţinerea sănătăţii. Ceaiul verde are extraordinara capacitate de a prelungi viaţa”?
– Diferenţa dintre ceaiul negru şi verde este dată de modul în care frunzele de ceai sunt prelucrate după culegere?
– Ceaiul verde, prin conţinutul său natural de flavonoizi, are efecte benefice asupra sănătăţii cardio-vasculare?
– Brandul Lipton este liderul mondial al pieţei ceaiului şi deţine unele dintre cele mai mari plantaţii de ceaiuri (în Kenya, Tanzania şi alte 30 de locaţii)?
– Pentru cele mai bune ceaiuri se culeg manual doar mugurii şi primele două frunze din vârf?

  • Ne vedem în curînd, sper, la bibliotecă, pe-nserate.

ceai verde2

1 Comment
  • Dan Doran
    April 23, 2013

    Ce ceai, frate ?!! La cita alcoolica se bea in eterna si fascinanta Romarlanie sansa ca un ceai sa devina un ritual local sint nule. Dar faza cu biblioteca m-a prins. M-a prins placut. Si eu m-as dezlantzui …intelectual intr-o biblioteca deschisa non-stop. Dar nu doar in Bucuresti nu exista asa ceva. Imaginatzi-va ca nici in Lalesti nu e deschisa biblioteca noaptea! Si ma intreb daca chestia asta nu se intimpla tocmai pentru ca in Lalesti-Vaslui nu e de fapt nici un fel de biblioteca… ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *