Foto Union împlinește azi doi ani

Oficial, Foto Union a scos capul în lume în seara zilei de 18 februarie 2011. Cu un anunț scris pe fugă la Palat, urmat de o înștiințare pe blogul lui Radu. Și de o pagină de facebook în care invitam lumea să ne placă pentru treaba ce urma s-o facem. Nu știam ce ne așteaptă. Știam doar că dacă entuziasmul s-ar măsura în kilograme ar fi depășit cu mult greutatea noastră, noi nefiind deloc niște oameni slabi. Suntem moștri, vrem să devenim sacri. Așa suna unul din sloganurile noastre de la început. Tehnic vorbind, conceperea Foto Union s-a petrecut într-o zi de ianuarie, pe la prînz, cînd, dacă-mi amintesc eu bine, Radu a zîmbit la o propunere de genul “n-ai vrea să…?” Eram în redacție la ziar și beam împreună o cafea făcută în ibric, la primus. Cîteva zile mai tîrziu, Radu mă suna să-mi spună că i-a găsit și un nume “copilului” nostru: Foto Union. Vorbise cu fostul director al celebrului studio foto din Bucureștiul anilor 70-80 și omul i-a zis că n-are nimic împotrivă.

În prima zi a primei campanii Portret de Femeie, pe 1 martie 2011, cred că au venit doar 4-5 femei la studioul nostru care era atunci în strada Săgeții, la numărul 6. Primul portret realizat în studiourile Foto Union? Suzana Dordea. Au urmat șapte zile de magie. Pe care nu pot să vi le povestesc. Adică aș putea, dar dacă mă apuc să vă spun, vă ocup toată ziua și precis aveți treabă.

Nu știu exact de ce, mai toată lumea venea cu ceva la noi: prăjituri, fructe, vin, whisky, pizza, țigări etc. Deși pe afișul evenimentului scria destul de romantic: Vino cu o floare și te vom surprinde. Ni se spunea: N-am găsit flori, dar v-am adus un tort. Magia se prelungea adesea pînă pe la 5-6 dimineața, cînd Luca Achim (slăvit să-i fie numele în veci pentru migala lui) termina de editat și ultimele fotografii. Pe mine mă aștepta la ora 10.00 ședința de sumar în redacție, iar de la 18.00 o nouă sesiune de fotografie cu și mai multe fete decît în seara precedentă. O parte dintre aceste portrete le puteți revedea aici.

Și-apoi au început să curgă ideile. Am început cu o vînătoare de veverițe în Herăstrău, apoi cu prima tabără de fotografie a Foto Union, în Vama Veche. Între timp am lansat și site-ul www.fotounion.ro (data nașterii: 27 aprilie 2011), iar tot în perioada aia am avut o ședință foto pentru Revista Biz cu cei mai importanți bloggeri din România. A urmat seria de Picnicuri Foto Union, în Parcul Herăstrău, iar în iulie am pus la cale Tabăra de Fotografie din Retezat.

Spre iarnă am anunțat a doua mare campanie publică de fotografie a Foto Union: Portret de Familie. În fapt, primul nostru eveniment care s-a bucurat de sprijinul unor mari companii: Pepsi, Xerox, Ikea, Starbucks, respectiv Premium Communication și The Practice. A fost, cred, un succes pe care nu l-am prevăzut, fiind declarată cea mai bună campanie a Xerox worldwide pe anul 2011. Vreți să vă reamintiți canapeaua de atunci? Click aici.

În urmă cu un an, în februarie 2012, anunțam ediția a doua campaniei Portret de Femeie. Cu sprijinul Pepsi Light și Nikon. Aveam să facem și un film, iar în zilele acelea Foto Union apărea în fiecare seară la Pro TV – Happy Hour, cu o serie de ședințe foto-surpriză pentru vedete din România. Cred că ni se urcase la cap. 500 de femei aveau să participe la campania noastră de fotografie. Practic, cît un Parlament. Aici e o galerie foto cu majoritatea lor.

Două luni mai tîrziu anunțam prima Tabără de Fotografie pentru Bloggeri, cu spriinul Nikon, la Tărlungeni – Brașov. În iunie organizam prima ediție a campaniei foto Portret de Copil (cu sprijinul EMAG, Epson, Bupa, Medihelp și Nikon), iar în septembrie – Portret de Școlar (cu sprijinul Prigat). Octombrie 2012 ne aducea ediția a doua a Taberei de Fotografie pentru Bloggeri, în munții Apuseni. Evenimentul a fost organizat împreună cu Dacia Plant, alături de care realizam în noiembrie 2012 și campania publică de fotografie Poveste cu Îngeri. Cea mai amplă campanie a Foto Union și, probabil, cel mai mare eveniment fotografic organizat vreodată în România avea să aibă loc în decembrie 2012: Portret de Familie, ediția a doua, în colaborare cu Prigat, Mobexpert și Xerox. 3000 de persoane fotografiate, 8000 de cărți poștale oferite. În ianuarie 2013, Foto Union mai bătea un record: cel mai mediatizat eveniment fotografic organizat vreodată în România – Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, ediția a treia, la Niedernsill- Austria. Cu sprijinul Hotel Kehlbachwirt, Domeniile Vînju Mare, Opel, Neola și Hotel Continental Forum Oradea.

Pe scurt, asta s-a întîmplat în primii doi ani.

Peste numai cîteva zile dăm startul ediției a treia a campaniei Portret de Femeie.

Ești tu înșine la Foto Union.

foto union

8 Comments
 • provinciala
  February 18, 2013

  la cat mai multi!

 • Cristian Șuțu
  February 18, 2013

  la multi ani, Andreea! noi mai avem 28 pina la 30 rocks! :)

 • Silviana
  February 18, 2013

  La Multi Ani! :D Si cat mai multe realizari! Sunteti de nota 20 si a fost o placere sa vin la voi in studio!

 • Oana
  February 18, 2013

  La multi ani cu multe proiecte frumoase!

 • Sabina Cornovac
  February 18, 2013

  La multi ani, dragilor :) Ati reusit sa fiti super respectati si iubiti si asta spune multe!

 • Cristian Șuțu
  February 18, 2013

  silviana, oana, sabina : multumim! :*

 • ioana
  February 19, 2013

  La cat mai multi si de succes ani. Desi la cat de bine ati pornit-o nu imi fac griji in privinta voastra. Felicitari si tie Cristi si partenerului tau! Ati adus un produs interesant pe piata media.

 • Madalina
  February 19, 2013

  La multi ani, Foto Union!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *