Nici nu știu cum și de unde să încep. Pentru că, vă mărturisesc, simt că arde carnea pe mine de nervi.
O să încep simplu. În tot județul Neamț sunt doar 5 arheologi. Oamenii ăștia sunt plătiți de statul român să scoată la lumină nu istoria județului Neamț, ci a întregii umanități. Mi-e și rușine să vă spun ce sume primesc ei sub formă de leafă. Mult mai grav – și cred că totul ar trebui să înceapă de aici – e că fondurile statului român (condus de niște – mă iertați!- cretini) alocate cercetării, adică săpăturilor arheologice în această zonă, sunt…. ZERO. Zero lei. Lăsați-mă să repet: zeeeeeeeeeeeeeeeeero lei.
Vă veți întreba, poate, dacă ne asta ne arde nouă. Să vă explic de ce răspunsul este “categoric, da”.
Știți ce se întîmplă în această zonă? Ați auzit de cultura Cucuteni? Adică de poate cea mai veche civilizație descoperită vreodată pe această planetă? Ei bine, se întîmplă și mai mult: niște miracole arheologice de dată foarte recentă. Care depășesc cu mult în vechime istoria de 4000-5000 de ani a culturii Cucuteni. În această vară doar, în zonă – mai exact, la Poiana Cireșului Neamț, au săpat niște arheologi pasionați din Dîmbovița. Și-au dat de cîteva statuete și obiecte ce au fost datate cu un număr de ani din cinci cifre. 20.000, 30.000 de ani înainte de Hristos. (Vă recomand un articol apărut zilele trecute în Adevărul, de nu mă credeți).
Nu știu dacă înțelegeți gravitatea acestor fapte. Istoria întregii umanități poate fi rescrisă pornind de la aceste descoperiri, iar statul român alocă zero lei pentru cercetare arheologică. Ceea ce – după mintea mea -e un fel de crimă. Vestea bună e că sunt oameni pasionați de arheologie, cum este Constantin Preoteasa (foto jos), pe care l-am întîlnit azi la Muzeul Cucuteni din Piatra Neamț. Am stat vreo două ore de vorbă azi cu el și am avut mereu senzația că stau lîngă un Brîncuși rămas fără unelte. Sau lîngă un Enescu fără arcuș. E nedrept. E dureros. E crunt. Sunt oameni, nu mulți, în țara asta care știu ce e de făcut pentru a afla CINE SUNTEM. Eu sunt absolut convins că, dacă statul român n-ar mai fi condus de niște cretini, în următorii 10-20 de ani, România ar deveni poate cea mai atractivă destinație turistică din lume. (Știți cîți vizitatori plătitori de bilet a avut Expoziția Cucuteni organizată în Elveția în 2008 timp de patru luni? Țineți-vă bine: 7 milioane de oameni). Originile acestei lumi au fost identificate deja în județul Neamț. Doar că e nevoie de ceva mai mult decît pasiunea a doi-trei oameni.
Peste circa 70 de zile vom avea alegeri prezidențiale în România. E cineva capabil să poată muta munții din loc pentru a face ca toate lucrurile ascunse sub pământul din Neamț, Hunedoara, Cluj și toate celelalte să fie scoase la lumină? Cu el voi vota! Indiferent de culoarea lui politică.
5-11 septembrie. Tot ce-i de văzut #priNeamt (editia a III-a). Organizator: Eventur Bucharest. Powered by: Petrom Romania.
September 7, 2014
o sursa sau un articol de ziar in presa straina care sa vb despre cele 7 milioane?