Pentru că merită. Episodul 1. Guido.

Mă gîndesc de ceva vreme să încep aici, pe blog, un serial despre locuri și oameni care merită întîlniți. Pentru că-și fac treaba bine. Pur și simplu. Sunt oameni care, vă asigur, nu se vor îmbogăți niciodată. De ce? Pentru că esența antreprenoriatului lor nu este și nu va niciodată banul. Ei nu trăiesc pentru a face bani. Ca SOV. Ei nu mituiesc politicieni, nu fac afaceri cu statul și nu cîștigă sume exorbitante doar din acte depuse unde și cînd trebuie. Îmi amintesc, din perioada în care eram jurnalist (pe vremea aia nu exista DNA, iar un magistrat avea un salariu de circa 100 de euro pe lună), că un șmecher din politică făcuse o recuperare de TVA dintr-un transport fictiv de cereale la export. Ca să vă dați seama cît de mare era acel transport și, deci, cît de mare era TVA-ul recuperat, un jurnalist a făcut un calcul din care a reieșit că, de-ar fi fost transportate pe calea ferată – așa cum apărea în acte – cu vagoanele de marfă, cerealele respective ar fi avut nevoie de o garnitură de tren cu o lungime mai mare decît distanța de la București la Constanța.
Nu, oamenii despre care vreau să vă vorbesc nu se vor îmbogăți niciodată. Ei fac din pasiune diverse lucruri. Bine sau foarte bine. Vor trăi, dacă au noroc, decent. Adică își vor putea plăti taxele și impozitele. Și probabil că vor putea avea cîțiva angajați. Care vor trăi la rîndul lor decent.
Azi dimineață am ajuns într-un astfel loc condus de niște oameni din categoria celor onești și decenți despre care vreau să vă vorbesc. O afacere mică, despre cafea. Se numește Guido Coffee. Și o puteți găsi, dacă doriți, pe strada Mihai Eminescu la numărul 182. Sau pe facebook, cu un click aici.

Pe cartea de vizită a Florianei Vlaicu (foto 1) de la Guido Caffee scrie așa: Roaster & Director of Education. Cu alte cuvinte, ea se ocupă cu prăjitul cafelei și cu educarea în materie de cafea a oamenilor care trec pragul cafenelei. În fiecare marți și sîmbătă, de la ora 11.00, puteți merge și voi să învățați despre cafea. Ceea ce vă recomand din inimă. Nu vreau să intru în detalii, vă las să descoperiți singuri. Vă spun doar atît: oamenii ăia știu bine ce fac.

Guido Caffee nu este singurul loc unde eu am băut o cafea extraordinară. Există cafeneaua Origo (str. Lipscani nr. 9) și există Olivo în Cluj. Probabil există și altele. Nu știu. De data asta vă recomand Guido Caffe.

Pentru că merită.

FotoUnion-7342
FotoUnion-7281
FotoUnion-7338
FotoUnion-7314
FotoUnion-7325
FotoUnion-7284
FotoUnion-7330
FotoUnion-7323

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *