Dintre toate relele care ni s-au făcut, și atât de evident ni se mai fac încă, minciuna este cel mai mare. Minciuna se află la obârșia fiecărui rău omenesc luat în parte. Vorba asta a lui Petru Creția n-a fost descoperită de nimeni, niciodată, pe spatele vreunei cărți de vizită din buzunarul unui politician. Și tare mă tem că nici nu va fi vreodată descoperită.
S-ar putea să vi se pară greu la început, dar poate că ar fi bine să vă obișnuiți să nu puneți un NU în fața oricărei propoziții sau fraze emise de un politician. Veți înțelege mai bine ce a vrut, de fapt, să spună. Eu am descoperit asta în primii mei ani de presă. Și mi-a fost astfel mult mai ușor să înțeleg și să relatez ce se întâmplă.
Vă mai amintiți cum spunea Trump anul trecut, în campanie, că va pune capăt războiul din Ucraina “în 24 de ore”? A fost, evident, o minciună. Una dintr-un lung șir de minciuni care se derulează, ca-ntr-o rafală de mitralieră, prin fața noastră, din toate direcțiile. Dacă ați fi pus un NU atunci când Trump făcea promisiunea cu 24 de ore, ați fi auzit de fapt: “Nu voi pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore”. În cazul ăsta imaginar, desigur, Trump n-ar mai fi mințit. Iar noi am fi trăit, mai puțin prostiți, în adevăr.
Trump a vorbit azi din nou. Cu presa, de la reședința sa personală din Mar-a-Lago (parcă președinții SUA locuiau, pe vremea democrației, la Casa Albă…) Iarăși o rafală de minciuni. Apoi Trump a scris în rețeaua sa de social-media următoarea compunere de clasa a patra:
Gândiți-vă la asta, un comedian cu succes modest, Volodîmîr Zelenski, a convins Statele Unite ale Americii să cheltuie 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război care nu putea fi câștigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, dar un război pe care el, fără SUA și „TRUMP”, nu va putea niciodată să-l încheie.
Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantați, în timp ce SUA nu vor primi nimic înapoi. De ce nu a cerut Joe Biden „Egalizare”, având în vedere că acest război este mult mai important pentru Europa decât pentru noi? – Avem un mare și frumos ocean care ne separă.
Pe lângă asta, Zelenski recunoaște că jumătate din banii pe care i-am trimis sunt „DISPĂRUȚI”. Refuză să organizeze alegeri, stă foarte prost în sondajele din Ucraina, iar singurul lucru la care era bun era să-l manipuleze pe Biden „ca pe o vioară”.
Un dictator fără alegeri, Zelenski mai bine se mișcă rapid, altfel nu va mai avea o țară.
Între timp, negociem cu succes încheierea războiului cu Rusia, un lucru pe care toată lumea admite că doar „TRUMP” și administrația Trump îl pot face. Biden nu a încercat niciodată, Europa a eșuat în a aduce pacea, iar Zelenski probabil vrea doar să păstreze „trenul plin cu bani” în mișcare.
Îmi place Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă groaznică, țara lui este distrusă și MILIOANE de oameni au murit inutil – și astfel, totul continuă…
Incredibil, aș zice….
Dacă vreți acum să puneți un NU în fața afirmațiilor lui Trump și nu știți cum, luați și citiți ce scriu cei de la BBC. Nu știu dacă știți, dar BBC este deținătorul unui foarte vechi dar foarte bun detector de minciuni. Unii l-au numit, simplu, Jurnalism. Alții i-au zis Aparatul Care Pune În Mișcare Voința De A Trăi Întru Adevăr. .
L-am tradus eu pentru voi, ca să vă fie mai ușor să înțelegeți în ce minciună trăim.
BBC Verify a verificat afirmațiile lui Trump.
Afirmație: Zelenski este un „dictator fără alegeri”
Trump a atras atenția asupra faptului că Ucraina nu a organizat alegeri prezidențiale din 2019, când Zelenski – anterior comedian fără o bază politică – a ajuns la putere.
El a repetat aceste afirmații într-o postare pe Truth Social, în care l-a acuzat pe liderul ucrainean că este un „dictator fără alegeri”.
Primul mandat de cinci ani al lui Zelenski urma să se încheie în mai 2024. Totuși, Ucraina se află sub lege marțială din februarie 2022, când Rusia a invadat țara, ceea ce înseamnă că alegerile sunt suspendate.
Legile marțiale din Ucraina au fost redactate în 2015 – la scurt timp după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea și cu ani înainte ca Zelenski și partidul său, „Slujitorul Poporului”, să ajungă la putere.
Observatori independenți ai OSCE au declarat că alegerile din 2019 au fost „competitive, iar libertățile fundamentale au fost în general respectate”.
Zelenski a câștigat 73% din voturi în turul al doilea.
El a promis că va organiza noi alegeri odată ce conflictul se va încheia și nu a confirmat încă dacă va candida din nou. Unii experți au observat că organizarea alegerilor în Ucraina înainte de sfârșitul războiului ar fi practic imposibilă, deoarece atacurile rusești asupra multor orașe continuă, iar milioane de cetățeni sunt fie strămutați în străinătate, fie trăiesc sub ocupație rusă.
Intervenția lui Trump pe acest subiect a venit la doar câteva ore după ce Kremlinul a pus la îndoială legitimitatea lui Zelenski, afirmând că mandatul său s-a încheiat – o afirmație pe care Moscova a repetat-o frecvent în ultimele luni. Pe 28 ianuarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a numit pe Zelenski „nelegitim” într-un interviu acordat presei ruse.
Referindu-se la situația electorală, Trump a părut conștient că aceasta a fost o acuzație frecvent folosită de Rusia pentru a submina legitimitatea lui Zelenski, afirmând în conferința sa de presă: „Asta nu e o chestie rusească, asta vine de la mine, de la alte țări.”
De partea sa, Zelenski a declarat anterior că ar fi „absolut iresponsabil să aruncăm subiectul alegerilor” în mijlocul conflictului.
După comentariile lui Trump, unele instituții majore de presă din Rusia au preluat afirmația și au citat un sondaj realizat pe Telegram de parlamentarul ucrainean și critic al lui Zelenski, Oleksandr Dubinski, despre care au susținut că sprijină evaluarea lui Trump.
Dubinski a fost inculpat pentru trădare în Ucraina și acuzat că „acționează la ordinul serviciilor de informații rusești” – acuzație pe care o neagă.
Afirmație: „N-ar fi trebuit să începeți niciodată acest război”
Autoritățile ucrainene și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că nu au fost incluse în discuțiile de marți de la Riad. Însă Trump a respins aceste îngrijorări, spunându-le reporterilor că Ucraina a avut trei ani pentru a încheia războiul, înainte de a părea că dă vina pe Kiev pentru declanșarea conflictului.
„N-ar fi trebuit să-l începeți niciodată,” a spus el. Kremlinul a acuzat anterior Ucraina că a început războiul împotriva Rusiei.
„Ei sunt cei care au început războiul în 2014. Obiectivul nostru este să oprim acest război. Și noi nu am început acest război în 2022,” a declarat președintele rus Vladimir Putin jurnalistului american Tucker Carlson în februarie 2024.
Ucraina nu a început războiul. Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, după ce a anexat Crimeea în 2014.
Anexarea a avut loc după ce președintele pro-rus al Ucrainei a fost înlăturat în urma unor proteste populare.
Rusia a susținut, de asemenea, forțele proxy care au ocupat zone din estul Ucrainei și a acuzat noul guvern de la Kiev de discriminare și genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă. Curtea Internațională de Justiție a respins afirmațiile Moscovei.
După eșecul acordurilor care urmăreau să pună capăt conflictului post-2014, Rusia a început o mobilizare masivă de trupe la granița cu Ucraina la sfârșitul anului 2021.
Putin a lansat invazia pe 24 februarie 2022, afirmând că scopul operațiunii era să „demilitarizeze și denazifice” guvernul pro-occidental al lui Volodîmîr Zelenski și să împiedice Ucraina să adere la NATO.
La ultimele alegeri parlamentare din Ucraina, sprijinul pentru candidații de extremă dreaptă a fost de 2%. De asemenea, trebuie menționat că Zelenski este evreu, iar partidul său a fost considerat de orientare centristă.
În plus, deși oficialii NATO au declarat în 2021 că Ucraina era un candidat pentru aderarea la alianța occidentală în viitor, aceasta nu făcea parte din niciun proces formal de aderare.
_________
În loc de final, din nou, Petru Creția:
Fiecare fals comis generează, în cercuri tot mai largi, urâțenia neîncrederii și a suspiciunii între oameni, până la răul istoric al falsului instituit ca normă de viață.
Leave a Reply