Povestea Mariei din Sifnos

De 0 No tags Permalink 0

Una dintre cele mai vechi civilizații pe Terra a fost descoperită undeva pe teritoriul actual al României. Istoricii o denumesc civilizația Cucuteni, numai că, din păcate, aproape nimeni nu pare să dea vreo importanță cercetărilor care ar putea rescrie istoria umanității. Am scris și-n urmă cu doi ani despre asta. Vezi aici. Nu s-a schimbat nimic între timp. A, ba da. Niște curajoși din Botoșani au săpat vara asta undeva lîngă Prut și au dat peste un templu imens (1000 mp) vechi de vreo 7000 de ani (detalii aici).

Haideți să vă explic: la școală, în orice școală din lume, învățăm despre civilizația sumeriană și cea a egiptului antic. Nimic despre civilizația Cucuteni. Ei bine, cultura Cucuteni a precedat cu cel puțin câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic. E foarte probabil să fie vorba de mii, nu sute de ani, de fapt. Dacă statul român ar aloca fonduri pentru continuarea cercetărilor, am afla cu siguranță mai mult decît că oamenii din perioada aceea făceau ceramică și comerț cu cereale în China.

Nu știu de unde am certitudinea asta, dar sunt absolut convins că dacă statul ar investi în cercetarea arheologică din România noi, ca țară, ne-am reveni.

Și poate că, astfel, Maria din Curtea de Argeș nu s-ar mai duce-n Sifnos pentru 600 de euro pe lună ca ajutor la un bătrîn olar din Herronisos, Kostas Depastas. S-ar ocupa, poate, cu olăritul în stilul Cucuteni, la noi în țară, pentru turiștii străini.

kostas9

Pe Maria am întîlnit-o zilele trecute în Sifnos, o insulă din Arhipelagul Cicladelor, Grecia. Îmi spunea că sărăcia și grija pentru fetița ei au adus-o acolo în urmă cu vreo 6 ani. Fata ei era mare de acum, se putea îngriji și singură, iar ea, Maria, și-a făcut curaj și a plecat într-o bună zi la muncă în Grecia. Printr-o firmă care se ocupa cu plasări de forță de muncă. Așa a ajuns într-o noapte în casa lui Kostas Depastas. Un olar care-și are atelierul pe o plajă superbă din Sifnos. Insulă cunoscută astăzi și pentru “ceramica de Sifnos”, menționată pentru prima oară de Theofrastus prin secolul 3 î.Hr.

kostas4

Îl vezi așa, sărăcăcios, dar e putred de bogat. Are bani mulți la bancă“, îmi șoptește Maria.

kostas3

kostas7

kostas1

Maria îl ajută la toate. Îi grădinărește, îi aduce lemne pentru foc, îi face de mîncare. Totul pentru fata ei, care a născut de curînd. Și căreia îi trimite toți banii. “Ce să fac eu cu ei? Eu mi-am trăit viața. Acuma e pentru asta mică totul“.

kostas10

___________________

Toate imaginile de mai sus au fost realizate cu un smartphone Huawei P9, de care sunt fascinat grație lentilelor Leica.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *