Acum 2059 de ani, Iuliu Cezar oficializa o nouă versiune calendarului, de 365 de zile, după consultări cu astronomul Sosigenes din Alexandria. Cîțiva ani mai tîrziu avea să se nască Iisus Hristos, deși nu știm cu exactitate data nașterii Fiului lui Dumnezeu. Primii creștini obișnuiau să nu sărbătorească zilele de naștere, ci ale martiriului, astfel că sunt numeroase presupuneri despre ziua exactă a Crăciunului. În primul rînd, numele de Crăciun ar veni, spun unii istorici, de la dacii creștinați, care sărbătoreau nașterea lui Hristos odată cu Boboteaza, pe 6 ianuarie. Alți istorici cred că denumirea vine de la etimonul creatio sau, potrivit altor etimologii, de la o sărbătoare a solstițiului de iarnă de la geto-traci (Korochun, în rusă sau Kračún, în cehă și slovacă). Denumirile din limbile franceză (Noël), spaniolă (Navidad), portugheză (Natal), italiană (Natale) sunt mult mai tîrzii și vin din încercările elitelor bisericești de a impune o denumire nouă: sărbătoarea Născutului.
Singura certitudine e că pînă relativ recent, sărbătoarea nașterii lui Hristos avea loc pe 7 ianuarie. Potrivit calendarului iulian. Din 1924 încoace, Biserica Ortodoxă Română a trecut la calendarul gregorian, care devansează Crăciunul pe 25 decembrie.
Acestea fiind zise, aș vrea să vă anunț că Foto Union va pleca într-o expediție de fotografie dedicată documentării Crăciunului pe stil vechi, în Suceava. Acolo unde se află, între altele, Mănăstirea Slătioara – Mitropolia Biserici Ortodoxe de Stil Vechi. Dacă ești blogger și vrei să mergi cu noi în TFB7, aici găsești toate detaliile.
Leave a Reply