Un mister: Anca Ileana Ilinoiu

Vă invit să-mi spuneţi dacă aţi auzit vreodată de o anume Anca Ileana Ilinoiu. Pot să jur că n-aţi auzit. Nici google n-o ştie prea bine. Doar 264 de referinţe, în condiţiile în care numele lui Nicolae Guţă are 2.190.000 de referinţe. Aşadar, un mister: Anca Ileana Ilinoiu. Ca să vă daţi seama de absurdul situaţiei despre care vreau să vă vorbesc, ar trebui să vă spun mai întîi că unele dintre cele mai imporante decizii de natură strategică ale României trec prin mintea acestui misterios personaj. Anca Ileana Ilinoiu este consilier prezidenţial, de cinci ani şefă a Departamentului de Politică Externă, paticipantă la şedinţele Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, dar şi la cele mai importante vizite pe care preşedintele Băsescu la efectutează în afara ţării. Practic, Anca Ileana Ilinoiu este prezentă peste tot unde se decide soarta României. Cu toate acestea, nimeni, nici măcar google, nu ştie cine este Anca Ileana Ilinoiu. N-a auzit-o nimeni vorbind la radio sau la tv, n-a dat nici un interviu în presa scrisă, nu s-a interesat nimeni de soarta ei. M-am uitat mai devreme peste imaginile publicate de Administraţia Prezidenţială de la vizita lui Traian Băsescu în Japonia. Anca Ileana Ilinoiu este acolo, la dreapta lui Băsescu, cu stiloul în mînă. Zilele trecute o descopeream şi la şedinţele CSAT, cu scrumiera în faţă. După alte cîteva săpături adînci prin cele 264 de referinţe google, am aflat că misterioasa Anca Ilinoiu a fost pe vremuri consiliera lui Mircea Geoană, pe cînd acesta era ministrul afacerilor externe (interesant, nu?). Şi-ar mai fi o afirmaţie pe care Andrei Pleşu o făcea acum patru ani: “Consilierul prezidenţial de acum, Anca Ilinoiu, adjunctul meu când eram la Cotroceni, este un om extrem de bine pregătit profesional. Adică din punct de vedere tehnic, ea poate livra orice informaţie şi orice procedură de care un preşedinte are nevoie ca să funcţioneze bine. Evident, cu condiţia ca lucrurile pe care le livrează să fie luate în consideraţie”. Asta-i tot. Şi acum deschideţi televizoarele. Priviţi-i pe Marcel Hoară, Georgian Pop, Bogdan Chiriac etc. Nu vi se pare ceva în neregulă aici? De ce vin să ne vorbească toţi neaveniţii ăştia care nu fac şi nu zic  nimic?

27 Comments
 • Another
  March 10, 2010

  Ai scris: “Anca Ileana Ilinoiu este acolo, la dreapta lui Băsescu, cu STICLOUL în mînă.” Poate că acesta este rostul ei, al dnei Anca Ileana Ilinoiu! Să stea în spatele lui Traian Băsescu, cu STICLOUL în mână, respectiv cu o sticlă în formă de stilou! O sticlă pe care i-o mai dă lui Traian cel Beat din când în când, pentru ca Zeus să-şi mai dreagă hăhăitul!
  P.S. Sper să nu te superi.

 • monibell
  March 10, 2010

  Am o curiozitate: ce face un consilier prezidential? ce studii trebuie sa aiba? De exemplu, Anca Ileana Ilinoiu in ce domeniu il consiliaza pe Basescu?

 • chris
  March 10, 2010

  hm… de ce am eu impresia ca in curand o sa fi vizitat de baieti de la sri/sie si-or sa te “roage” sa stergi postu’ asta? :))))

 • uilcrw
  March 10, 2010

  ‘ai ma Sutule, acum au sa sape astia in “goagal” si au sa isi dea seama ca a decorat-o poporu’ polonez, inainte lui Base, cu Commander’s Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland. In acelasi ton poti vorbi de alte doua femei de acolo: Dinu Selia si Donciu Irina decorate si ele dar cu ceva mai mititel – pentru referinte cercetati aici http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Merit_of_the_Republic_of_Poland
  Cum n-au iesit sa se bata cu pumnul in piept ca le-a luat “academia tiberiana” si le-au ridicat in slavi :)) … Ce oameni ma, ce oameni,… tare modesti…
  P.S. Cand vezi pe undeva termenul Policy Planning in CV-ul cuiva think big, really BIG nu “al cui a fost” inainte.

 • nedumeritul
  March 10, 2010

  Sincer, cred ca ai sintezizat foarte bine drama Romaniei. O tara in care toti nestiutorii isi dau cu parerea. O tara in care parerea celor care n-au habar conteaza. O tara in care doar parerea lor conteaza. Nu sunt fan al doamnei cu pricina si chiar nu am habar daca e sau nu competenta. Dar echilaventa dintre competenta si televizor mi se pare periculoasa. La fel ca si verdictul dat pe sticla….Sunt optimist si cred ca totusi buba se va sparge. Inca sunt optimist.

 • Dan Mihalache
  March 10, 2010

  Anca Ilinoiu este un profesionist. Nu vad ratiunea acestui post al tau….

 • Cristian Șuțu
  March 10, 2010

  @ dan mihalache> sa-ti explic atunci pe scurt: presa se ocupa cu basini.
  acum intelegi?

 • Dan Mihalache
  March 11, 2010

  bun, asta e intelegerea ta. Daca as fi ironic, as spune ca nu ma mira. Nu cred insa ca poti proceda asa cu Anca. Nu cunosti cv-ul ei, nu cunosti persoana…Acest lucru nu ti-l spune vreun fan basescu, ci dimpotriva…Dar cred ca trebuie sa pastram niste limite…

 • Cristian Șuțu
  March 11, 2010

  stim, cunoastem

 • Dan Mihalache
  March 11, 2010

  Nu stiu ce inseamna acest superior “stim, cunoastem”. Am mari indoieli ca tu ai vreo minima competenta in domeniul relatiilor externe. Asa ca un pic de masura in judecarea Ancai Ilinoiu poate nu ti-ar strica…Cu prietenie,

 • Cristian Șuțu
  March 11, 2010

  dan, acum am inteles. tu te-ai prins, de fapt, ca eu nu am o problema cu aptitudinile consilierei, ci cu incapacitatea jurnalistilor de a pune microfonul in fata celor care intr-adevar merita (de unde si absenta ei din referintele google), DAR, pentru ca doreai sa-ti faci simtita prezenta, noaptea, pe bloguri, ai tinut sa faci pe niznaiul, vorba lui Brinzovenescu.

 • Sorina
  March 11, 2010

  Anca Ilinoiu este un excelent profesionist. Dacă ai cunoaşte-o, ai şti mai multe poate şi n-ai fi scris această postare. Faptul că ea nu iese în public cred că este alegerea ei. Nu e politruc, nu e Hoară, nu e nici Zgonea sau Georgian Pop, pupila lui Hrebenciuc. Este un om care ştie foarte bine, mult mai bine decât mulţi alţii, ceea ce face. Asemenea oameni nu ies niciodată în faţa, Cristi. E meseria ta să îi descoperi, să afli cine şi cât pot cu adevărat şi să le cântăreşti aşa cum trebuie valoarea.

 • Dan Mihalache
  March 11, 2010

  Nu prietene, un consilier de politica externa nu are neaparat ce face in fata microfoanelor voastre… Doream doar sa corectez unele asertiuni, dincolo de ceea ce cred eu despre admininistratia Basescu… Pentru ca nu mi se pare corect modul de a trata un personaj absolut onorabil si profesionist… In rest, “prezenta” mea e pe blogul meu, citeste-l cu interes… dmihalache.wordpress.com

 • comandamentu central
  March 11, 2010

  toata lumea stie ca e parapsiholog cu specializare in boli hepatice si doctorat in maladii invalidante. transmiteti mai departe in teritoriu si zi lui buble sa fie mai putin idiot. vorbeste si la casierie sa se plateasca datoria newsin sa nu intre dracu in lichidare tocmai acum cind avem treaba.

 • carcotasul
  March 11, 2010

  Sutule, daca te uitai direct pe pe CV-ul acestei doamne, postat pe site-ul prezidential, vedeai din prima ca a fost consiliera lui Geoana. Sau asa ai facut? :P

 • Mircea Popescu
  March 11, 2010

  Caldut, Sutule. Caldut cu putin fierbinte.

 • Adinel
  March 11, 2010

  @Dan Mihalache N-am vazut de mult atat de multa inversunare ( http://xkcd.com/386/ ) sustinuta de atat de putine argumente… Sa luam un pasaj: “Am mari indoieli ca tu ai vreo minima competenta in domeniul relatiilor externe. Asa ca un pic de masura in judecarea Ancai Ilinoiu poate nu ti-ar strica…” Nu stiu daca Sutu are si ar trebui sa aiba competente in domeniul RI, insa stiu, spre diferenta de tine, sa citesc un “document”, chiar daca este doar un blog post – asa m-au invatat pe mine la scoala unde am intrat si ne-au spus: “Uitati tot ce ati invatat in liceu” si ne-au dus, prin lecturi de la Louis-Rene Nougier, la Max Weber si pana la simulari de echilibru institutional folosind saua (saddle) lui John Nash. Sarcasmul este una dintre cele mai bune trasaturi ale acestui popor iar daca tu nu il ai e mare pacat. A doar clama cv-ul cuiva drept argument nu te transforma, intr-o discutie, prin asociere, in detinatorul adevarului si al moderatiei. Incearca sa nu cazi pacatul zicalei celuilalt Marx, ala funny de a aparut pe prima pagina a Dilemei Vechi: “Outside of a dog, a book is man’s best friend. Inside of a dog it’s too dark to read.” Citeste, razi copios si mergi mai departe, pentru ca stii mai bine, pentru ca stii ca Ileana Ilinoiu se apara cel mai bine prin profesie si munca nu cu ajutorul unei fraze nervoase pe post de comentariu pusa de de un “fan” pentru a infiera o nuanta pe care doar el a vazut-o.
  P.S. Stiu ca si Sutu greseste. Atunci rad si trec mai departe :))

 • Cristian Șuțu
  March 11, 2010

  @sorina > “e un excelent profesionist”. OK. Nu crezi ca se ascunde “un excelent material jurnalistic” in spatele spusei tale?

 • WickerMan
  March 11, 2010

  D-le Sutu, putina consideratie fata de hoara. ce-are toata lumea cu el? mie mi-e tare simpatic, problema e ca nu l-am vazut de mult, mi-e dor de el, si cand il vad (cum spuneam tot mai rar), imi dau seama ce norocos sunt Ca Nu Sunt hoara. cat despre tanti cu pricina, ce grad are? Un om oricat ar fi de bine pregatit profesional, daca e dedicat unei cauze malefice e treaba lui, dar daca e in slujba unei lichele, e treaba noastra.

 • EPISTOLEpentruZEUS
  March 11, 2010

  sa intelegem ca in spatele oricarui “mare om” se afla o mare femeie plina de virtuti si informatii? si daca da, in cazul lui zeus, ea NU este lenutza?
  OAUUUUU!!!!!

 • laurentiu
  March 11, 2010

  e na ca de acum incolo stiu. iar in legatura cu ultima fraza – mare dreptate ai.

 • teompa
  March 11, 2010

  n-am auzit de femeia asta, era important sa auzim?!

 • adnana
  March 11, 2010

  probabil i-a furnizat informatiile vitale despre cresterea guvizilor – ca asta am auzit ca a discutat Presedintele cu Imparatu’. altfel, mai bine anonimi eficienti decat impostori ilustri.

 • maya
  March 20, 2010

  nu mi-e foarte clar daca dumneata chiar vrei sa tragi un semnal de alarma , asa cu ai spus, ca in fata microfoanelor ajunge fix cine nu prea are habar, dar crede ca are, sau chiar te indoiesti de competentele profesionale ale persoanei mentionate.
  In oricare dintre cazuri mi se pare destul de neprofesionist sa pui link cu poza doamnei ( ce importa poza? ), si nu unul cu cvul:
  http://www.presidency.ro/?_RID=pers&id=33&_PRID=dep&pid=6
  daca postai link cu cv-ul , se vedea ca nu e vreuna ajunsa pe acolo ca are pe tacsu nush unde sau pe barbat-su nsuh pe unde. obisnuieste-te cu ideea, unii oameni chiar fac ce stiu si stiu ce fac….spre deosebire de marea majoritatea a jurnalistilor din romania.

 • Mikey
  April 11, 2010

  Anca Ilinoiu a copilarit la New York pina la 9-10 ani. Tatal ei, Stelian, a fost functionar international la ONU si a lucrat la MAE.

 • Un profesionist desavarsit, dupa cum reese din datele gasite . Felicitari!!!
  December 30, 2011

  De ce si-a dat demisia?
  Avem probleme chiar asa de mari?

 • Sandu
  August 4, 2016

  Tatal Ancai Ilinoiu,a fost Stelian Ilinoiu,ofiter SIE detasat in misiunea de lunga durata la ONU. Ea este o doamna foarte bine invatata la scoli de securitate in USA.Nimic nu este intamplator pe lumea asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *