Cocleală în campanie (guestpost)

de Dan Duca

E ceva ce-i leagă pe candidaţii Honorius Prigoană şi Mircea Geoană: poezia gata învaţată, disperarea cu care vor să fie populari, să demonstreze că au plecat din rândurile pulimii pentru a ajunge adevărate succes stories, vorba lui Iliescu. Ambilor le mai lipseşte să apară curcubeul în timpul vreunui discurs. 

Am un ritual pe care îl respect aproape cu sfinţenie în drumul spre Casa Presei în fiecare dimineaţă. Nu consum politică până la muncă. Îmi înfund căştile în urechi, evit posturile de radio cu ştiri, îmi fixez ochii în Gazeta Sporturilor şi mă pierd printre becalisme, plecările şi revenirile lui Andone la Dinamo, accidentările lui Cristiano Ronaldo şi medaliile ratate ale tricolorelor la toate competiţiile de handbal la care participă. E tonic în comparaţie cu ceea ce urmează în cele 8-9-10 ore de program.

 

În plină goană după cât mai multe succesuri, micul Prigoană s-a strecurat astăzi (joi, n.red.) şi-n sport şi implicit în paginile gazetei mele matinale. S-a dus să se întâlnească cu un un alt junior, Răzvan Lucescu, ca să fraternizeze puţin. Să-şi plângă fiecare de milă de cât de grea le e pe umeri povara numelui. Doi „oropsiţi” ai sorţii, protejaţi de taţi atunci când cineva a îndrăznit să mârăie justificat sau nu în direcţia lor.

 

Dar nu „blestemul” copiilor de celebrităţi care se ajung m-a făcut să sfârşesc gata prost dispus în faţa tastaturii.Ci o nouă piesă din colecţia de tâmpenii năucitoare pe care acest tânăr le rosteşte cu seninătatea cu care ar descoperi piatra filozofală sau măcar roata de la Lamborghini. (Şi sunt de acord cu Cristian Preda pe acest caz).  “Răzvan e o inspiraţie pentru mine. Cred că politica noastră e prăfuită şi îmi doresc să-i pot reda strălucirea”. Şi pentru că nu stăteam pe scaun nu am putut pica pe spate. Dar însă m-am împiedicat. M-a pufnit râsul şi apoi am înghiţit în sec. Apoi mi-am amintit cuvintele omului cu pipă ce stăpăneşte acest Palat: „Viaţa e în altă parte!” Nu mi-au folosit la nimic, pentru că numai după câteva ore, am dat peste Geoană. Alte vorbe, alte subiecte, dar şi un deja vu: avea acelaşi aer.

 

E ceea ce îi apropie pe cei doi domni” trecuţi prin făina „visului american” şi aflaţi aparent la poli şi vârste diferite ale politicii: modul în care încearcă să vorbească despre adevăratele probleme ale oamenilor. Disperarea cu care vor să fie populari prin vorbe, să fie aproape de plebe, de cei care miros a transpiraţie vara şi iarna în metrou, clişee de gen „adevăratele probleme ale oamenilor”, „reforma statului”, „criza economică pe care trebuie să o combatem”. Succes story-ul, vorba lui Ion Iliescu, pe care vor să mi-l vândă, asemeni unui detergent capabil să scoată 91 de pete din cele 90 posibile – plecatul de jos, din rândul pulimii şi ajunsul pe culmile progresului, prin propriile eforturi, familia perfectă, armonia, „Mihaela, dragostea mea”, liniştea, unitatea şi aura de zen.

 

În numele acestor lecţii aparent învăţate papagaliceşte şi apoi rostogolite la nesfârşit în faţa microfoanelor, juniorul îmi spune în aceste zile că maşina sa preferată este Dacia deşi conduce un BMX X3, că nu i-a dat mai mult de 200 la Gallardo, că şi-a obţinut scaunul de candidat pentru coatele rupte în slujba partidului, pe băncile şcolilor de afară şi în subsolurile unde dădea cu otravă la deratizare şi nu pentru că îl cheamă Prigoană, iar tata a transformat peste noapte o televiziune de folclor într-o tribună de casă a lui Traian Băsescu. Şi vrea să-l cred.

 

Cocleala de obamism-americanism din enunţul celui care strecoară electronice în plasele jurnaliştilor e evidentă. Lucescu e „inspiraţie” şi plecând de la asta, tânărul politician vrea să redea prin fiinţa-i strălucirea politicii, de parcă aceasta ar fi avut-o cu adevărat vreodată pe aici, pe la noi.

 

Lui Prigoană jr. în aceste zile mai lipseşte să îi apară şi curcubeul în timpul unui discurs în faţa chivuţelor din Colegiu şi fandacsia este desăvărşită. Şi atunci când se va întâmpla asta, ne va arăta notele bune din liceu şi ne va spune că îl merită.

 

P.S.

Spre seară, când îmi mai trecuse puseul de exasperare, văd că Prigoană s-a declarat de acord pentru Evz şi cu legalizarea drogurilor, dar contra prostituţiei, pentru ca după numai 20 de minute, să apară invers. Ceva mă face să cred că nu era vina colegilor de la Evz, ci o nouă mostră de prinţipiu pus la rever de dragul boborului. Ăla puţin fumat sau curvar. Nimic în neregulă cu astea, apropo. Doar cu cei ce se dau de ceasul morţii să fie ceea ce nu sunt. Adică cu fake-urile.

9 Comments
 • ESilviu
  January 8, 2010

  bine spus Prigoană Jr. chiar nu are ce căuta în parlament, nu pentru că nu l-ar duce capul ci pentru că e prea mic să-l ducă numai pentru chestii serioase…
  Tu te-ai hotărât cu cine votezi?

 • Sergiu
  January 8, 2010

  Exista sondaje din colegiu ? Cam care sunt cifrele ? Dar sondaje la nivel national exista ? Cu ce cifre ?

 • Dan Duca
  January 8, 2010

  @silviu. Din fericire, nu sunt in postura de a vota. Nu locuiesc in acest colegiu. Iar daca as fi locuit, nu m-as fi dus la vot. Nici Radu Stroe nu e o alegere.

 • [D][S][N]
  January 9, 2010

  Candidatus Lamborghinezus Dorobantierus !!!

 • Marius Mina
  January 9, 2010

  Pe surse (CSOP), sondaj 8 ianuarie 2010:Radu Stroe 62%, Prigoana 38%
  Honorius Prigoana din partea PDL vine la pachet cu ziarul “Fanatic” din 8 ianuarie 2010, care il are administrator pe Horia Ivanovici si fondator pe Silviu Prigoana. In punga in care se afla respectivul ziar, ziar care face publicitate electorala pentru Honorius, mai gasim si un CD cu manelele lui Adi de la Valcea – “Supararea cand imi vine”, pe care scrie ca se va distribui numai impreuna cu revista “Taifasuri”.De maine isi face aparitia, in campania lui Honorius si beizadeaua europarlamentara EBA, pe intelesul tuturor celor care no vor sa vorbeste.

 • crin antonescu
  January 9, 2010

  @Marius Mina

  Pe surse: e viceversa :)

 • george
  January 10, 2010

  are dreptate Prgoana Jr., dar pe jumatate, clasa politica e prafuita. Dar nu el, nu. nu el, ii va reda stralucirea.

 • Ollie
  January 11, 2010

  Prigoana o sa ajunga Presedinte … asta peste vreo 15-20 de ani. sa traim sa o vedem si pe asta …

 • Alex One
  January 17, 2010

  Cand Mircea Rednic a lansat zicerea “fiul lui tata” multa lume a considerat reactia ca o manifestare de invidie,frustrare,etc. Ulterior s-a dovedit ca mai corect ar fi fost “fiul lui tata si a lui mama. Nu era de ajuns ca saptamanal bulibasa M.Lucescu face ce face si ii i-a apararea fiului sau (chiar si dupa rusinosul istoric 0-5 cu Sebia) de a devenit gretos, acum a sarit si mamicu cu o declaratie de pomina:Il cunosc foarte bine pe Razvan, nu face el asa ceva. Ca si cum daca puradelului ii arde de bal mascat deocheat ii spune pirandei :Ma lasi mami si pe mine? Te las puiule dar sa-mi spui maine cum si cine a fost ca mor de curiozitate. Sau ,nu te las ca afla Giovani si te da-n gat. Cat despre Honorius, chiar nu-mi vin vorbele. Sper sa le primeasca azi de la alegatori. Cata penibilitate in tara asta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *