Cum se cheltuie banul public. La tehnocrați și la pesediști.

money-645x250

Să zicem că nu te mai cheamă Ion Popescu, sau cum te-o chema pe tine, cititorule. Să ne imaginăm că te numești Ministerul Economiei. Comparația nu e tocmai forțată, așa cum pare la prima vedere, și-am să vă explic de ce. Ministerul ăsta al Economiei este, nu-i așa, ca o familie de rînd. Are niște bani în portofel. Și trebuie să se întrețină. Ca noi toți de altfel. Și Ministerul cumpără tot felul de bunuri și de servicii: de la pixuri și pînă la servicii medicale. De la coli A4 și pînă la excursii în afara țării. De unde știm cum cheltuie Ministerul Economiei banii din propriul portofel? E simplu: Legea îi obligă să declare achizițiile publice. E multă hîrțogărie acolo, dar eu mi-am făcut ceva timp pentru a vă arăta cum se toacă banul public.

Întîmplarea face să avem la dispoziție cifrele atît pentru 2016, cît și cele pentru 2017. Adică atît ale tehnocraților, cît și ale pesediștilor. Diferențele sunt uriașe. De atitutinde și de perspectivă. Ce observăm, așa, la prima strigare? În primul rînd, pe tehnocrați îi interesau prezența României, prin agenții săi economici, la tîrgurile internaționale. În total, sunt vreo 19,5 milioane de lei (adică vreo 4,5 milioane de euro) pe care Ministerul Economiei tehnocrat le-a alocat pentru aceste deplasări. Două exemple doar: 795.000 lei pentru tîrgul din Dubai și 426.000 lei pentru tîrgul de la Singapore. E mult? E puțin? E bine? E rău? Nu știm. Decideți voi singuri. Cert este că în 2017, adică în guvernele PSD, Ministerul Economiei nu a mai alocat deloc bani pentru participări la tîrgurile internaționale. Sau cel puțin acestea, dacă au existat, nu apar în actele oficiale ale achizițiilor publice de la acest minister.

Observăm, de asemenea, o rigoare demnă de o cauză mai bună pentru fiecare leu cheltuit de tehnocrați pe consumabile. După cum se vede în tabelul alăturat:

tehnocrati 1

Ce observăm în schimb în achizițiile PSD de la Ministerul Economiei (și nu regăsim la precedentul guvern tehnocrat)? Cîteva exemple: canapea și fotoliu – 6069 lei, scaune ergonomice – 7866 lei, autoturisme – 340.336 lei, servicii de arhivare – 1.604.000 lei, servicii de curățenie – 1.791.000 lei, servicii de spălătorie auto – 23.529 lei, multifuncționale  – 82.352 lei, servicii deszăpezire – 25.210 lei, videoproiectoare – 12.000 lei, servicii de consultanță în protecția muncii – 115.500 lei, optimizare rețea internet – 58.540 lei, servicii de protocol aeroport: 77.760 lei, mentenanță pentru site-ul www.economie.guv.ro – 17.600 lei. Și lista poate continua în același fel pentru mult timp. Aveți alăturat un tabel cu o parte dintre achizițiile pesediste menționate mai sus:

pesedisti 1

Bun, și acum să fim cu ochii pe achizițiile Ministerului Economiei sub conducerea lui Dănut Andrușcă, despre care v-am scris pe acest blog, omul acela despre care bănuim că are un retard. Vestea bună e că un proiect cu privire la achizițiile publice pe 2018 ale Ministerului Economiei a fost deja publicat. V-am făcut un printscreen să vedeți și voi pe ce vor ăștia să dea banii:
danut1

Avem, așadar, o alocare de 2,3 milioane de lei pentru deplasări cu avionul. Deci Andrușcă are de gînd să vadă, așa retard cum e, cam toată lumea. Apoi avem servicii de interpretariat autorizat în valoare de 28.000 lei. Adică omul trebuie să și înțeleagă ce îi vor vorbi ăia în limba engleză, căci Imbecilul nu prea înțelege engleza. Și… lămîi în valoare de 288 de lei. Pentru nu știm ce…

Ca să înțelegi și mai bine cît de mare este diferența între cele două feluri de a cheltui banul public, aș vrea să vă reamintesc cine a fost ministru al Economiei în guvernarea tehnocrată. Numele său este Costin Borc. A făcut studiile la Politehnică și apoi și-a luat doctoratul în SUA, la Universitatea din Wiscounsin Madison. În iunie 2000, devine Project manager la Lafarge Ciment, în Kansas, Missouri, în Statele Unite ale Americii. Borc revine în România în 2002, ca director general al Lafarge Agregate Betoane SA. În perioada 2006-2008, el a fost directorul de strategie al Lafarge Ciment în Franţa, iar din 2008 şi până în 2013 a fost director general al Lafarge Serbia. Din 2013, el a revenit ca director general al sucursalei din România a Lafarge, actual CRH, perioadă în care a fost şi preşedintele Consiliului de Administraţie.

Dacă vreți să vă reamintesc cine este actualul ministru al Economiei, dați un click aici.

S-auzim numai de bine. (Dacă s-o mai putea)

10 Comments
  • Adi
    January 31, 2018

    Foarte interesant aticolul, felicitari!

  • Cristian Șuțu
    January 31, 2018

    Mulțumesc, Adi!

  • Aristocat
    January 31, 2018

    Lămâile or fi fost ca în poveste… să le șteargă zâmbetul de satisfacție de pe buze.
    Wow și miau!…

  • tudor
    February 1, 2018

    Scuze de off-topic.
    mentenanță pentru site-ul http://www.economie.guv.ro – 17.600 lei.
    e un typo acolo, site-ul e de fapt economie.gov.ro.
    Sau poate nu?

  • Gelu
    February 1, 2018

    ok ok, am inteles treaba cu lamaile (ti-e greata dupa o noapte de baute ceva) dar ce nu intelg eu ce cacat e “Lucrari pentru executarea instalatiei de umectare a plajei iazului Bosneag”, ce legatura are Ministerul economiei cu plajele si iazurile si sunt 7.108.831 lei, aproximativ 1,5 mil euro?!

  • Cristian Șuțu
    February 2, 2018

    @gelu – Iti citesc dintr-o stire de anul trecut:

    Ecologizarea iazului de decantare Boșneag, aparținând exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă, aflată în faliment, va fi finalizată până la jumătatea anului 2018, fondurile urmând a fi asigurate de Ministerul Economiei. Ecologizarea este necesară după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a aplicat deja această măsură​.

  • Mihail
    February 13, 2018

    Interesant articol.Sa vedem unde o sa se ajunga pana la urma cu toate planurile lor.

  • service gsm
    March 14, 2018

    Felicitări Cristian Șuțu!
    corectați, sunt de acord cu fiecare cuvânt.
    comentariul tău este mai bun decât articolul

  • Masaj Bucuresti
    March 15, 2018

    PE banda rulanta si fara numar. Cum se face! :)

  • Andrei
    March 22, 2018

    Imi par un pic biased pozele. La tehnocrati ai pus lista de la nr crt 48 iar la psd de la inceput. Probabil la inceput sunt sumele mai mari, sume pe care ai ales sa nu le pui in cazul tehnocratilor. Eram curios sa vad ce era in capul listei si la ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *