M-am hotărît să plec în Kenya cu doar cîteva zile înainte de a decola. Nu știam aproape nimic despre țara asta de la Ecuator. Atleții kenyeni, Kilimanjaro (nu, că e în Tanzania), cafea și cam atît. Primul conctact google-esc cu Kenya m-a speriat puțin: e nevoie de vaccinuri, de spray-uri de tînțari, ar fi de preferat să nu ieși din resort, posibile răpiri, atentate etc. Tîmpenii, aș zice acum, cînd m-am întors din Kenya de numai cîteva ore. Kenya este – și nu exagerez cu nimic – un paradis. O țară foarte frumoasă pe care englezii au încercat vreme de vreo 150 de ani s-o civilizeze (a se citi: s-o stoarcă de bogății) și nu prea au reușit. În locul lor au rămas niște șmecheri – afaceriști englezi, indieni sau autorități locale și guvernamentale – care au dus corupția la un nivel de neînchipuit. Ăsta este principalul motiv pentru care țara asta bogată (în resurse naturale de tot felul) a ajuns să fie populată aproape în totalitate de niște oameni extrem de săraci. Salariul mediu în Kenya este undeva la cîteva zeci de euro pe lună. Doar că foarte foarte mulți kenyeni nu au de lucru.
Miguel, pe numele real Salim Mwinyi Mambo (foto 1), este un tînăr de numai 28 de ani. Locuiește cu o femeie (foto 2) cu care are un copil în vîrstă de numai un an. N-au bani să se căsătorească, i-ar costa cam 200.000 de șilingi (echivalentul a 2000 de euro), sumă pe care nu pot decît s-o viseze. Miguel e unul dintre kenyenii care stau toată ziua pe plajă încercînd să convingă turiștii să cumpere diverse servicii turistice. Un safari de o zi sau două, o tură de o zi cu barca pe o insulă din rezervația marină (unde vei nota cu delfinii și vei face scufundări), o tură de-o zi în Mombasa (cel mai mare oraș din partea asta a țării, you can feed the giraffe), în satele din zonă sau un drum cu taxiul la shopping (I am with you, hakuna matata!, anything you want you tell me). Aparent, kenyenii de pe plajă sunt agasanți. Hi! How are you? Where are you from? Hakuna matata! Toată lumea spune Hakuna matata acolo. L-am rugat pe Miguel să-mi explice, înseamnă stai fără griji sau nici o problemă.
Am negociat cu Miguel – în Kenya se negociază absolut orice se vinde sau cumpără – și ne-a dus peste tot unde am vrut. Inclusiv în Kenya de dincolo de resort.
January 9, 2015
Cred ca o galerie tip lightbox era mai utila :)
Pare interesanta viata in Africa…
January 13, 2015
Cata expresivitate in privirile lor!