Prin Mehedinți

Foto-Union-2336-bw

Ziua de astăzi, 30 iunie 2015, va avea cu o secundă mai mult decît cea de ieri. Mai precis în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, și nu la 12:00:00, cum ar fi normal. (Vezi aici mai multe detalii). Evident că ceasurile vostre nu vor arăta secunda 60, dar e bine să știți că Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință are niște ceasuri atomice reglate să funcționeze perfect pentru sute de milioane de ani. Problema e a Terrei, care în ultimii 45 de ani a încetinit ritmul vitezei de rotație cu fix 25 de secunde.

Nu știu dacă este, de fapt, o problemă. Sunt momente pe Terra cînd timpul stă în loc, iar noi, inventatorii timpului,  nu părem deranjați de asta. Uite, spre exemplu, am fost zilele trecute prin Mehedinți. Fotografia de mai sus, dar și cele de mai jos stau mărturie: timpul n-a mai curs. Și nu mă refer neapărat la fotografii, care sunt fragmente rupte de timp. Mă gîndesc la percepțiile din perioada aventurii foto prin județul Mehedinți.

Priviți-l pe Toma! Ce sens mai are secunda în preajma cuiva care rîde așa?

Foto-Union-1871-bw

Suntem în Cazanele Dunării, la întrarea într-o peșteră. Acum 2000-3000 de ani, dacii măsurau altfel timpul, nu în secunde. Asta îi făcea mai puțin viteji și drepți? Nu. Ei doar ocupau aceste ținuturi. Și, pe lîngă multe alte lucruri pe care le făceau, aruncau canabbis în foc “spre a se simți bine”.

Foto-Union-1629
Foto-Union-1740
Foto-Union-1840-bw

Suntem acum la Peștera Topolnița. În Podișul Mehedinți, la 35 km de Drobeta Turnu Severin. Este un monument al naturii, una dintre cele mai frumoase peșteri din lume, cu o lungime de 11.000 m. Aici trăiau oameni încă din perioada neolitic. Din păcate, peștera nu se poate vizita, dar poate că treaba asta se va schimba cîndva. La fel cum poate se va întîmpla și cu cetatea lui Burebista, aflată la doar cîțiva km de București, perfect necunoscută.

Foto-Union-2063
Foto-Union-2164

Locurile astea trebuie cunoscute. Dacă ați citit despre mitul peșterii  în Republica lui Platon, știți ce vreau să zic.

Foto-Union-2477

#prinMehedinti a fost un eveniment organizat de Ionuț Sibinescu și agenția Public Advisors.

1 Comment
  • Mihaela
    July 31, 2015

    Niste fotografii superbe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *