Povestea Portret de Familie

Au trecut 10 ani de la momentul în care puneam la cale, împreună cu Radu, la o cafea, ideea unui nou studio de fotografie, căruia aveam să-i spunem Foto Union. El inginer constructor, pasionat de fotografie, eu jurnalist, pasionat de fotografie. Prima noastră idee a fost un eveniment public de fotografie, în care orice persoană care află de existența noastră și ne vizitează primește cadou un portret gratis. I-am găsit și un nume evenimentului – Portret de Femeie. Timp de o săptămînă, la studioul nostru din Armenească, așteptam, pe canapeaua de lîngă sobă, să bată cineva în ușă. Numai țin minte exact, dar cred că au venit peste 50 de persoane. Se pare că făcusem o treabă bună, căci ulterior aveam să  anunțăm și o expoziție de fotografie cu portretele de atunci, iar un brand foarte important avea să intre în parteneriat cu noi pentru o continuare a evenimentului din martie. Așa a apărut Portret de Familie. La începutul lunii decembrie din anul 2011 deschideam porțile studioului din Armenească pentru o nouă campanie publică de fotografie.  Aveau să participe peste 2000 de persoane în cele 8 zile ale campaniei. Ceea ce pentru noi era o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun. Ne-au vizitat, între alții, actorii de la Teatrul Masca și familia lui Cristian China Birta:


Dar portretele care mie mi-au rămas la suflet au fost cele cu prietenii mei, Petruț și Cornelia, în prima, respectiv ultima zi de campanie:

În anul următor, 2012, am amenajat studioul Portret de Familie, la o terasă din Herăstrău. Au venit peste 3000 de persoane, iar atunci am început să realizez că evenimentul nostru de fotografie poate fi o poveste frumoasă despre trecerea prin timp.


Portret de Familie 2013 avea să se țină la o ceainărie de pe strada Polonă, iar numărul participanților creștea la 4000.


Din păcate, Portret de Familie 2013 a fost ultimul an cu Radu în echipa Foto Union, care astăzi este fotograful oficial al Guvernului. Din 2014, practic, eu am fost Foto Union. Iar Portret de Familie mergea mai departe:

 

Anul următor, 2015, ne găsea cu Portret de Familie într-un local superb din zona Aviatorilor, cu un șemineu construit, se pare, de Brâncuși. Au venit în jur de 5000 de oameni, iar pe mulți dintre ei începeam să-i recunosc.

Portret de Familie 2016 avea să se întîmple într-un mall. Și asta pentru că eram tot mai mulți.

 

Portret de Familie 2017 avea să fie primul an în care organizam evenimentul într-un spațiu în aer liber, cu mulți brazi, multe lumini. Și cu o participare-record de 7000 de persoane. Era anul în care aflam că o să fiu tată.

Apoi a venit 2018, primul an cu Amza Ioan Șuțu la Portret de Familie. Care avea deja 10 luni.

 

 

Și-n fine, a fost Portret de Familie 2019, cu Amza care se apropia de doi ani. Și cu foarte multe sute de prieteni cărora le tot creșteau copiii…

 

CristianSutu-5267

Timp de 10 ani am scris, adesea fără sa-mi dau seama, istoria multor familii din România, dar mai ales din București. Mii și mii de oameni frumoși care au venit la fotograf/pozar și care au stat la cozi, uneori uriașe, pentru un portret de familie de pus în ramă. Am fotografiat foarte multe familii încă din perioada lor de sarcină și mulți ani după aceea. Copiii lor sunt acum la școală. Alții se pregătesc de facultate. E cineva care și-a cerut prietena în căsătorie fix în timp ce le făceam portretul de familie. Sunt femei care au născut la foarte puțin timp, uneori la doar cîteva ore după ședința foto de la Portret de Familie. Sunt bebeluși de numai cîteva zile pe care i-am întîlnit cu acest prilej. Sunt, în fine, multe, foarte multe familii care au venit an de an la evenimentul meu de fotografie. Pe unele le-ați putut descoperi în imaginile de mai sus. Baza mea de date cu imagini raw este de acum uriașă. Mii și mii de giga de fotografii.

Pînă acum cîteva zile nu credeam că o să fac și anul acesta Portret de Familie. Vremurile grele pe care le trăim făceau aproape imposibilă organizarea unui astfel de eveniment și în 2020. Toți posibilii parteneri ai campaniei mele de fotografie au preferat să nu se implice anul acesta în acoperirea costurilor legate de organizarea Portret de Familie. Pentru că, trebuie s-o spun, participanții la Portret de Familie în toate cele nouă ediții de pînă acum nu au plătit nimic. Fotografiile lor erau un cadou de la noi. Și-atunci, într-o bună zi, am întîlnit un om bun care avea un loc incredibil de frumos decorat pentru ședințe foto de Crăciun. Ne-am întîlnit și am bătut palma. Concret, am stabilit să organizez, pentru prima oară în istoria evenimentului, ședințe Portret de Familie contra cost. Avem pînă acum cîteva zeci de locuri ocupate prin programare. Ne apropiem de jumătatea locurilor disponibile. E bine. Eu sunt deja fericit. A zecea ediție anuală a celei mai mari și mai frumoase campanii de fotografie din România, Portret de Familie, va avea loc.

Dacă vrei și tu un Portret de Familie intră aici și vei găsi toate informațiile pentru a-ți putea rezerva un loc în istoria scrisă de Foto Union.

CristianSutu-4628

1 Comment
  • Ioana
    December 7, 2020

    Foarte frumoase pozele. Nota 10! ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *