Pe Aeriană

A photo posted by Cristian Sutu (@cristiansutu) on

Fotografia de mai sus a fost făcută acum două nopți și-mi e foarte dragă. Mă tot uit la ea de atunci. Nu pentru că e o fotografie bună, evident că nu e. Ci pentru că reprezintă finișul celui mai amplu efort pe care l-am făcut în cei 41 de ani pe care i-am împlinit zilele trecute. Îi puteți distinge în imagini pe Alina, Iulia și Vali – trei dintre cei mai apropiați oameni mie. Lîngă mine, nu-l vedeți, e Dan Byron. Și eu, și el foloseam ultimele particule de energie pentru a ajunge la lumină. După un traseu extrem, de 14 ore, pe care eu îl mai făcusem cînd aveam 17 ani.

Aventura început la ora 8.50 la Căminul Alpin din Bușteni – cu un grup mai mare de prieteni, între care buna mea prietenă din copilărie, Ileana Bocanciu, cea care m-a dus prima oară pe munte și despre care v-am povestit aici– și s-a încheiat aproape de miezul nopții, tot la Căminul Alpin, în lumina farurilor mașinii lui Vali, care ne aștepta cu apă, mîncare bună și două sticle dintr-un vin magnific – Taraboste (Chateau Vartely, Republica Moldova). Au fost, așadar, mai bine de 14 ore de testare a limitelor, pe următorul traseu:

Căminul Alpin – Refugiul Coștila – Vîlcelul Stîncos – La Pîndă – Brîna Aeriană – Hornul Gepeleanu – Brîul Mare al Coștilei – Valea Scorușilor – Struga Gălbinele – Valea Gălbinele – Firul Principal – Hornul dintre Fire – Firul secundar – Refugiul Coștila – Căminul Alpin.

Nu știu sigur cît de inconșienți am fost. Ce știu însă cu siguranță e că imaginea cu Alina, Iulia și Vali în lumina farurilor, la două ore și ceva de la căderea întunericului, n-o voi uita multă vreme. Au fost, pe traseu, momente de maximă încercare. Pe la ora 16.00, cred, am rămas fără apă. Mîncare mai aveam, dar n-o puteam mînca fiindcă tot ce doream era o picătură de apă. Pentru că-s fumător – știu, nu trebuie să mi-o spuneți, ar trebui să mă las – pe mine aproape că m-au lăsat plămînii pe finalul urcării, după vreo 1400 m altitudine urcați. Nu puteam mai mult de trei pași fără un popas de cîteva minute. Dan n-avea problema asta și mă tot aștepta. Pe el, însă, l-au lăsat picioarele pe Valea Gălbinele, la coborîre. Dar n-am cedat, nici eu, nici el.
Fără apa e cumplit. Miracolul a venit de la o porțiune de zăpadă netopită pe Valea Scorușilor. Am umplut trei sticle cu apă și ne-a ajuns pînă la izvorul de lîngă Refugiul Coștila, cînd, probabil, am băut 2 litri de apă. Smartphone-ul lui Dan a calculat 27.000 de pași. Dar diferența de nivel…  de la 900 m la 2350 m și înapoi la 900 m altitudine.

Cum a fost? Magie pură.

IMG_0620

IMG_0600

IMG_0596

IMG_0569

IMG_0551

IMG_0647

IMG_0655

4 Comments
 • biroulcon
  July 29, 2015

  ai niste peisaje foarte frumoase

 • Adriana
  July 29, 2015

  Imi amintesc si eu de traseele montane pe care le parcurgeam de la rasaritul soarelui pana la caderea noptii. Era atat de frumos si atat de ofertanta era seara dupa o astfel de expeditie. Acum, mai greu, dar probabil ca imi voi face curaj sa mai strabat cateva poteci mai putin umblate. Ca de obicei, pozele sunt faine!

 • Cristian Șuțu
  July 30, 2015

  multumesc, Adriana! sunt doar niste fotografii facute cu iphone-ul

 • Andreea
  August 5, 2015

  Sunt superbe fotografiile. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *