Looking for Nina’s smile

În urmă cu un an, am aterizat ca prin minune într-o pădure din Austria. Piburg îi zice locului. Soarele se îndrepta spre apusul grăbit de munți, iar singurul lucru care părea că se mișcă în Imensul Verde în care urma să intru era fumul din coșurile a două-trei case mai degrabă desenate decît construite. În spatele meu lăsam capătul unei străduțe perfect asfaltate, iar în față se deschidea o potecă care avea să mă ducă în dreptul unui lac în fața căruia primul lucru care-ți vine să-l faci e să scoți camera foto și să tragi ceva fotografii cretine ce vor lua multe like-uri pe facebook sau instagram. După cum urmează:

DSC_9133

Dacă priviți cu atenție în spatele lacului veți observa o așezare lacustră. Un ponton, mai exact. Acolo, în liniștea aia de nu se vedea din cauza copacilor, o orchestră cînta din Strauss. Se auzea inițial de unde am făcut fotografia de mai sus. De departe, adică. Dar cel mai bine se auzea din imediata apropiere a unei ființe pe nume Nina.

Nina

Despre care nu știu nimic mai mult decît că e tiroleză. Și că zîmbește. Lucru ciudat la austrieci. Părerea unanim cunoscută e că austriecii sunt niște persoane reci. Acum doi ani m-am convins stînd de vorbă ore-n șir cu un austriac, Josef, despre tot feluri de istorii și prejudecăți. Inclusiv despre Hitler am vorbit. În multe feluri am încercat să-l enervez,  să pot extrage un gram de sinceritate din răceala lui. Orice ați spune – i-am zis – să știți că evreii au cîștigat războiul. Josef, după cîteva secunde bune de tăcere, îmi spune: Yes, they lead the world. For the moment…

E ceva în zîmbetul Ninei care mă face să mă întorc mereu cu drag în Austria. Despre care nu cred că exagerez când spun că este, probabil, cea mai atent îngrijită țară din lume. Nu știu cum să vă spun, austriecii nu au buruieni. Și nici gropi în șosele construite în vremea lui Hitler, pe care poți ajunge pînă la 2700 m alt. Toată lumea își plătește cu sfințenie impozitele. Iar pădurile lor nu sunt tăiate cu acordul tacit al AUSILVA pentru buzunarele unor șmecheri locali.

Mîine dimineață la ora 4 voi pleca într-o nouă aventură austriacă. De șapte zile, de data asta. Vă voi povesti pe larg aici, dar și pe instagram, facebook sau twitter. Mă însoțiți?

auskia

#Auskia este un eveniment realizat cu sprijinul landului Tirol și susținut de Wizz Air și TNT Express.

1 Comment
  • Radu
    April 8, 2014

    Superb peisajul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *