Dovada că la guvern lucrează niște idioți

Vă citesc dintr-o știre caldă venită de la Wired, via Hotnews: În 1997, 97% din școlile estoniene erau online. În 2000, întâlnirile guvernamentale nu mai foloseau hârtie, iar în 2002 guvernul construise deja o rețea Wi-Fi gratis care acoperea majoritatea zonelor aglomerate. Din 2007, a introdus votul online, iar în 2012 fusese deja instalată o rețea extinsă de cabluri cu fibră optică – promisiunea unei conexiuni de date ultra-rapida – iar 94% din taxele cerute de stat erau plătite online.

Incredibil, nu? Fiți atenți unde s-a ajuns!

Începînd din vara lui 2015, oricine poate merge la cea mai apropiată ambasadă a Estoniei și să aplice pentru e-rezidență. În scurt timp, aplicația pentru e-rezidență va putea fi făcută online, însă deocamdată interfața este o persoană reală în spatele unui birou. Odată acordată e-rezidența, utilizatorul primește un card de identitate, un cititor USB, un plic sigilat în care se găseste codul PIN și o invitație de vizitare a unui URL. Să spunem că vrei să îți deschizi o afacere. Odată ce ai cardul, poți să intri online de oriunde te-ai afla pe planetă, să te loghezi pe portalul guvernului cu cardul și PIN-ul, și să îl folosești pentru a crea o companie estoniană, apoi te înregistrezi la o bancă estoniană și începi tranzacțiile. Pentru că Fiscul estonian este conectat online cu băncile estoniene, plata taxelor este radical simplificată, presupunînd, după cum se arată mai sus, în jur de 5 minute.
Și foarte multe alte beneficii, care l-au făcut inclusiv pe premierul Japoniei să primească un astfel de card de la Estonia.

Bun. Și acum vă rog să priviți această fotografie, luată de pe site-ul Guvernului României. E de marțea asta.

guvern2

Prin urmare, idioții ăștia au laptopuri performante (au dat bani inclusiv pe branduirea lor cu stema Guvernului) și ei totuși vin cu kilograme de hîrtii în fiecare ședință de guvern. Nu vă gîndiți că doar Gabriel Oprea, premier interimar, își obligă subalternii să aducă cu ei hîrtiile pentru că nu pot folosi un laptop. Și Victor ponta are aceleași obiceiuri: click aici.

Vă spun sincer, pot să înțeleg (și cred că bănuiți și voi) de ce toate, dar absolut toate sticlele de apă minerală de la compania Coca-Cola au etichetele îndreptate spre locul de unde se fac fotografii la ședința de guvern. Dar nu pot să înțeleg nici în ruptul capului de ce oamenii știa au laptopurile deschise din moment ce în jurul lor sunt mii și mii de hîrtii cu actele normative de pe ordinea de zi.

 

8 Comments
  • Ioan
    July 5, 2015

    Treaba asta cu hartiile pleaca de jos de tot. Maicamea e invatatoare intr-o scoala din Bucuresti. Secretarele nu cred ca au auzit ca imprimanta aia smechera Xerox poate sa printeze fata verso(fara sa intoarca ei foile).Sau poate a auzit dar ii e prea lene sa activeze functia cand printeaza. Eu , student fiind, imi printez cate doua pagini de curs pe A4 si fata verso. Asadar pentru 100 de pagini de curs am nevoie de 25 de file..Ei au nevoie chiar de 100 indiferent ca e un rahat de instruire.Au facut platforma pentru introducerea rezultatelor la evaluarea elevilor de clasa a II-a.Au facut pagina https(adica secured), apoi si-au dat seama ca nu functioneaza secured si in loc sa rezolve problema le-au printat fiecarui invatator cate 10 pagini doar fata cu ce trebuie sa faca ca sa treaca de eroare aia…:))).Alta poveste la Carrefour cu un joculet pentru clienti.Oamenii au windows 8.1 moca si a expirat trialul.Cand le-am zis, stiti ar trebui sa luati totusi o licenta nu sa resetati sistemul de fiecare data mi s-a raspuns “pai daca era al meu faceam asta..daca nu e al meu..”.Asadar mi se duc dracu pretentiile de la deputati sau senatori.Indiferenta e boala noastra a tuturor si imi pare rau ca trebuie sa generalizez..dar numai asta vad..

  • pax
    July 5, 2015

    Să nu uităm, apropo de Estonia, că la noi Monitorul Oficial încă nu e liber disponibil* publicului.

    *e disponibil într-o varianta Flash, doar 10 zile de la publicare, cu un watermark “Destinat exclusiv informării persoanelor publice”.

  • IOJIKBKJBI
    July 5, 2015

    Estonia a beneficiat de investitiile fostei URSS, practic Estonia era Silicon Valley al URSS. Dupa 1989, ei au ramas beneficiarii acelor dezvoltari.

  • Adrian
    July 5, 2015

    Dumneata stii ce e ala secretul de stat? Nu compara un stat fantoma de doua milioane de locuitori in care toti sunt neamuri … cu Romania. Sunt doua tari total diferite . In primul rand estonia nu are nimic si nu are ce sa ascunda. In Romania am avut petrol, gaze naturale si aur si a venit ,, dreapta ” care a dat tot . De Rosia Montana ai auzit?
    E ata de bine in Estonia? Esti sigura?

  • adi_db
    July 7, 2015

    In poza aia cu Ponta, eu cred ca manuscrisul ala e Biblia. :)))

  • Paul Stancioiu
    July 16, 2015

    Degeaba au acele laptop-uri daca nu stiu sa le foloseasca. Romania a fost, este si (cred) ca va fi mereu cu cel putin 10-15 ani in urma tehnologiei.. desi nici realizarile din 1997 ale estonienilor nu prea cred ca le-au atins pana in momentul de fata. Pana in 2005-2006, peste 80% din populatie nu cred ca stia cum este sa accesezi internetul. In prezent, probabil mai bine de 20-25% inca nu au o conexiune.. ce sa mai vorbim de dezvoltare. Asteptam sa ne pice din cer, poate se gandes si cei de la Google la noi.

  • Georgiana Ionita
    July 17, 2015

    Nu trebuie sa ne dovediti nimic, va credem pe cuvant!

  • Lavinia
    July 31, 2015

    Pentru ca in Romania mai trebuie sa treaca ceva ani ca oamenii sa inceapa sa lucreze eficient

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *