Dragă Anca Dragu,

la fisc 1

Dacă se vor uita pe CV-ul tău, șoarecii de bibliotecă vor face atac de panică, iar cei mai curajoși dintre ei vor lua decizia unei sinucideri în grup. Este absolut impresionant bagajul tău de diplome, atestate, masterate, doctorate, studii și cărți publicate. Și, totuși, iartă-mă că-ți spun așa direct, dar nu cred că te ajută la mare lucru. Astăzi, un grup destul de numeros de contribuabili la bugetul de stat al României (de care înțeleg că te ocupi), te-au vorbit de rău. Și-au zis că ai avea o calitate nu tocmai lăudabilă. N-o să-ți spun care, dar îți pot spune cîteva sinonime ale termenului folosit de ei: meteleu, motoflete, motolog, mutălău, natantol, năbârgeac, nătăbâz, nătânt, nătrui, nătruț, năvleg, năvligos, nerodoi, pliurd, ponc, pricăjit, puncău, tălălău, tălâmb, tontan, tontolete, tontolog.

Mă vei întreba, poate, de unde știu. Păi, eram la fața locului… Să-ți explic.

M-am trezit azi dimineață cu grija unei declarații pe care Ministerul tău ne obligă pe noi, micii întreprinzători cu PFA, s-o depunem. Se numește Declarația 600. Pentru că toate diplomele, studiile și doctoratele tale nu te-au învățat un lucru mai simplu decît cuiul, și anume că această declarație, ca și toate celelale de altfel, pot fi completate în anul de grație 2016 și online, iată care a fost sursa epitetelor pe care le-ai primit astăzi. Citește cu atenție mai departe.

Am downloadat de pe net Declarația 600 și am vrut să-i dau un print. Cartușul galben de la imprimantă se terminase și nu mai puteam imprima nimic. Motiv pentru care a trebuit să cumpăr un cartuș nou. În fine, nu vreau să insist la acest capitol, pentru că tu n-ai nici o vină. Am dat finalmente un print, m-am îmbrăcat și încălțat din nou, m-am urcat în mașină pentru a veni la birourile voastre din strada Roma și am intrat în jungla traficului bucureștean. Claxoane, nervi, stopuri, știi bine, cred. Ajung pe strada Roma, la Administrația Financiară, unde, ca de obicei nu e nici un loc de parcare. Găsesc cu greu unul și dau apoi să intru în clădire. Ușa încuiată. Hm…

Dragă Anca,

Ăsta e momentul în care au apărut primele înjurături la adresa ta. De ce? Pentru că pe ușă nu scrie nicăieri că noul sediu al Administrației Financiare e, mai nou, undeva prin Băneasa. Recunoaște că e o nesimțire din partea voastră, să puneți oamenii pe drumuri aiurea.

În fine, aflu după cîteva telefoane date (grație serviciilor de telefonie ale companei Vodafone, pe care le plătesc din banii care-mi rămîn după ce vă plătesc impozitele) unde e mai exact noul sediu și ajung acolo după încă vreo 30 de minute. Din nou, nici un loc de parcare. Ce mama dracu’, Anca? E așa de complicat să organizați pentru sute de mii de contribuabili un sediu care să aibă și o parcare? În fine, mă duc la Registratură, stau la o coadă nu prea mare, doar 7-8 persoane, și aflu că nu mi se poate înregistra Declarația 600 pentru că îi trebuie mai întîi avizul unui Inspector. De unde iau avizul? De la Ghișeul 12 sau de la Ghișeul 13. Mă uit în dreapta și văd două cozi imense. (foto sus) Mă pun la coadă din nou și aștept. Așteptarea e ușurată, dragă Anca, de înjurături la adresa ta. Nu vreau să te mint. Mă uit în ochii colegilor mei de coadă și citesc în ei înjurături similare. Am uitat să-ți spun, dar de vreo cinci ani m-am specializat în fotografia de tip portret, deci știu să privesc în ochii oamenilor. Crede-mă, te înjurau toți.

Ajung la Inspector după o vreme și omul îmi spune calm că nu e bine. De ce? Pentru că Declarația 600 trebuie completată în două exemplare. Nu, nu, nu, nu, nu, nu! Eu nu mai stau încă o dată la coada asta. Așa-mi ziceam, dragă Anca. După care te înjuram din nou. Inspectorul vede fulgerele din ochii mei și îmi dă o mînă de ajutor. Mergeți la Registratură după ce ați completat și a doua hîrtie, nu vă mai pun avizul și pe al doilea exemplar, presupun că-l veți scrie la fel. Zic: Daaaaa! Și răsuflu puțin ușurat, bucuros cumva că inspectorul mizase pe un minim de inteligență din partea mea. În fond, ce poate fi greu să îți completezi datele de identificare, să bifezi cu X-uri două căsuțe din Declarația 600 și să te semnezi? Caut apoi un loc unde să completez Declarația 600 și mă duc din nou la Registratură. Ghinion. Coada era acum mult mai mare. Aștept și înjur. Înjur și aștept. Mi se pune o ștampilă pe ambele Declarații, un număr de înregistrare și gata. Asta a fost tot? Da! Pentru asta am pierdut eu aproape 4 ore din viața mea? Da!

Anca, fii sinceră cu mine: nu-i așa că și tu te-ai înjura dacă ar trebui să depui la modul fizic o declarație cu doar două X-uri? Și, încă ceva: nu-i așa că te-ai înjura și mai tare dacă la ieșirea din sediul nou al Administrației Financiare a Sectorului 1 ai descoperi că lîngă mașină te așteaptă un polițist care te anunță că ai parcat neregulamentar, motiv pentru care îți va întocmi o amendă? Nu e treaba mea că nu sunt locuri de parcare aici. Dvs trebui să plătiți amenda. Data viitoare vedeți că e în spate o străduță, puteți parca acolo și faceți și o plimbare… Mă uit în ochii polițistului și nu-mi vine să cred.

A, și încă ceva Anca: ai auzit vreodată expresia și futut, și cu banii luați? Nu? Despre asta e vorba.

Te pup.

 

 

18 Comments
 • Andrei
  January 29, 2016

  Nu vreau sa caut scuze statului ( pentru ca nu am cum ) dar zic sa ne revenim putin!
  1. Administratia Sector 1 si-a schimbat sediul din Strada Roma / Londra ( pers fizice, juridice ) de vreo 4-5 luni ( daca nu ma insel ). C’mon, folosesti internetul pentru a scrie articole de genul asta, dar nu poti da un search pe google dupa o adresa?
  2. Tu cand platesti o amenda sa zicem, pastrezi o copie dupa procesul verbal sau dupa chitanta de plata? ( e f posibil ca peste ani, sa vina statul sa iti zica ca nu ai platit respectiva amenda desi tu ai facut-o. Cum demonstrezi?! Da da, o sa imi spui ca traiesti intr-o tara normala. Nu e cazul! ) Asa si cu declaratia care trebuie depusa in dublu exemplar, unul ramane la tine cu nr de inregistrare, ca sa poti face dovada ca ai depus-o in termen. Asta asa, in caz ca uita vreun bugetar sa iti inregistreze tie declaratia. Shit happens.
  3. Data viitoare incearca sa parchezi la Baneasa Shopping Center ( *big green* ).

  Nu stiu daca intelegi, sau daca te incapatanezi sa nu crezi, dar pe Statul Roman nu prea-l intereseaza de tine, sub nicio forma. Nici de mine dealtfel.

  PS: Ai auzit-o pe aia ca tre sa depui declaratia la Directia de Taxe si Impozite a sectorului in care locuiesti, ca nu beneficiezi de loc de parcare de la Primarie pentru care sa platesti?! ( asta daca cumva ai un loc de parcare platit ). Guess what?! O sa platesti o taxa ca parchezi pe strada in fata blocului :)) Well? Now what?

 • Oana
  January 29, 2016

  Ceea ce nu pot eu sa inteleg este:
  de ce mama dracului nu se pot semna electronic si depune online aceste kkt-uri de declaratii…?!?

 • Tara derahat
  January 29, 2016

  O revolta in toata regula ar trebui, dar cu cine, ca Strada iese numai la comanda unor interese, pentru drepturile noastre niciodata.

 • Valentin
  January 29, 2016

  Intr-o anumita masura iti cam inteleg frustrarea, dar sa stii ca normele fiscale prevad ca aceasta declaratie, ca de altfel toate declaratiile (ca sa te citez), se pot depune si online, numa’ca legislatia, respectiv implementarea sistemului cu semnatura electronica e cam varza si putin exclusivist in privinta costului. Dar eu zic ca daca iti permiti, s-ar justifica efortul sa-l obtii. 4 ore, amenda parcare neregulamentara, nervi, etc, te duc la un cost mult mai mare, zic eu. In alta ordine de idei, sediul pare primitor, fata de jalea de la alte sectoare.

 • Shadow
  January 29, 2016

  @cristi
  nu te mai plange aveti ceea ce ati dorit. Nu e nici vina politaiului ca ti-a dat amenda pt ca te-ai parcat neregulamentar. La parcare te-ai f… singur.

  Dupa atatia ani de lucru cu adminsitratia financiara ar fi trebuit sa te astepti ca iti trebuie eventual chiar mai multe copii. Ceea ce inspectorul a facut in cazul tau este o “aberatie” pt care isi poate pierde sarmanul job-ul. Din nou te-ai f… singur ba mai mult ai riscat sa-l f… si pe altul.

  Pt. schimbarea de locatie a administratiei financiare puteai sa faci un minimum efort de a cauta inainte pe net. Esti totusi in Romania unde cutumele de a anunta unde si cum se muta nu exista.

  Ai dreptul sa o injuri pe “draga” pt ca nu poti sa-ti faci declaratiile online complet si sa le semnezi electronic. La capitolul informaticieni Romania sta inca bine si nu e un “capat de tara” sa implementezi un astfel de serviciu pt care nu pot decat sa fiu de acord cu tine dna ministra nu are scuze dimpotriva, tinand cont de numarul de diplome cu care se afiseaza (la romani e o moda afisarea asta).

  PS. Sa faci o parcare “demna” de un asemenea nume pt multimea de PFA si nu numai atat costurile cat si proiectul in sine sunt exorbitante in comparatie cu serviciul on-line.

 • Ana
  January 29, 2016

  Vin cu un sfat: un contabil te scapa de toata nebunia asta de depuneri declaratii, trebuie doar sa faci o imputernicire la notar (eu am dat ~40 de lei) si contabilul le va depune online si scapi de nervi. Eu asa am facut, chiar daca nu locuiesc in Bucuresti.

 • roberto
  January 30, 2016

  Se poate si mai rau. Eu am stat vreo 4 ore la cozi sa pltesc impozitul. Asta dupa ce am incercat sa-l platesc on-line si nu a mers (da, pt PFA-uri e o ruleta ruseasca sa platesti on-line; merge o data din 6 incercari, iar daca ai ghinion, iti iau si banii si nici macar nu-ti sting datoria in sistem).
  Cand am mers sa platesc am aflat cu stupoare ca am de platit si penalizari de vreo 1200 de lei. De ce doamna? , intreb. Nu stiu!, imi raspunde placid. Asa imi zice calculatorul. Probabil ca ma aflu in situatia in care trebuie sa depun o contestatie impotriva unui calculator, acum.

 • Mariusica
  January 30, 2016

  Vad ca problema cu adevarat este ca nu ai loc de parcare rezervat. Invata sa mergi pe bicicleta. Sau, de ce nu, pe jos! Suntem pe primul loc la poluare si voi vreti si mai multe masini. Nu mai avem pe unde sa ne plimbam copii in carucior si voi vreti si mai multe masini. Merg saracii batrani si invalizi pe strada si voi vreti si mai multe masini. Pe bune? Suntem in cacat pana la gat si voua tot de masinile voastre pretioase va pasa. Si mai vreti o tara ca afara…

 • Marius
  January 31, 2016

  Declaratia 600 se poate depune si online, daca preferi sa stai 4 ore la coada, sa te plimbi prin Bucuresti si sa platesti amenzi la Politie pentru parcare neregulamentara este alegerea ta.

 • SANDU
  January 31, 2016

  Recomandare :
  Exploatati facilitatile oferite de “Spatiul privat virtual“ de pe site-ul ANAF !

 • Adriana
  January 31, 2016

  Cand s-a mutat anaful in alta parte s-a anuntat pana si la tv si radio. Scrie si pe net. Faptul ca orice declaratie se face in 2 exemplare e la mintea cocosului. Si totusi vad multe exemplare care fac un singur exemplar. E adevarat ca nu e loc de parcare fix in usa de la anaf. Ca asa le place unora:sa coboare din masina direct in cladire. E o parcare mare pe partea cealalta. Declaratia se transmite si online cu semnatura electronica, dar nu prea merita investitia pentru un singur drum pe an la anaf.

 • Alexandru
  February 1, 2016

  Cat de adevarat. Numai cine nu a facut drumurile astea nu intelege ce simtim noi zi de zi. Cateva declaratii se pot depune online

 • Marius
  February 2, 2016

  Bataie de joc…

 • Kathy
  February 3, 2016

  E asa plina de birocratie tara asta si de foi ca iti vine sa te impusti. D-aia am fost extra fericita cand am depus un document – W-8BEN pentru IRS pe site-ul Amazon si in 5 minute am terminat. cu tot cu semnatura digitala, desi nu aveam certificat de semnatura digitala (am auzit ca ai nevoie de ceva de genu’).
  Dar fereasca sfantu’ sa se faca asa ceva si pentru noi. Cum sa mai ia functionarii salariile lor frumoase pe degeaba ca muncesc ca gravidele?

 • alunelu
  February 8, 2016

  Sau puteai sa o trimiti prin posta, cu confirmare de primire…

 • dou
  February 11, 2016

  Politistul avea dreptate. Tot Bucurestiul e plin de soferi care au treaba undeva si parcheaza idioteste oriunde. Faptul ca institutia nu are parcare nu e o scuza. Vrei sa statul sa functioneze bine, functioneaza si tu bine, ca sa nu fii ipocrit mai apoi

 • Nice
  February 22, 2016

  Din toata intamplarea, speram ca finalul sa fie fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *