Alegeri pe 6 decembrie. Cu cine votăm?

Cristian-Sutu

Am o experiență de 16 ani în presa politică din România, în cîteva redacții importante, precum Evenimentul Zilei, Cotidianul sau Academia Cațavencu. Fac apel la acest bagaj de informații pentru a vă reaminti că în mai puțin de o lună vom avea alegeri parlamentare. Iar convingerea mea e că acestea sunt cele mai importante alegeri electorale, mai importante decît cele prezidențiale, cele locale sau cele europarlamentare. De ce? Pentru că în urma lor se va forma guvernul. Adică acel organism care va administra cea mai mare parte a banului public din România.

Prin urmare, cred că răspunsul la întrebarea eu cu cine votez? trebuie găsit cu ceva mai multă atenție.  Nu de alta, dar n-aș vrea să ne obișnuim cu ideea că orice meci de fotbal al echipei naționale a României va fi pierdut. Cam așa e și cu politica. Nu știu dacă vă mai amintiți, dar era o vreme în care Naționala cîștiga multe meciuri, în fața unor echipe puternice la fotbal. Ei bine, cu politica nu prea s-a întîmplat asta în România. Poate în perioada antebelică, cînd forța Regelui proaspăt întronat în Țara Românească a fost transferată, între altele, și către politicieni.

Faptul că de 30 de ani suntem la mîna unor jigodii nu ar trebui să ne facă să urîm din rărunchi ideea de politică. În fond, e despre noi. Despre mine și despre tine, care, ca niște picături dintr-o ploaie, desemnăm pe cineva să ne reprezinte interesele. Jigodii au fost și vor mai fi fiind. Totul e să nu-i alegem tocmai pe ei să aibă grijă de banul public. E atît de simplu.

Cum facem asta? Aparent, nici asta nu e complicat. Doar că filtrul sau, mai exact, principalul filtru prin care noi aflăm care politician e mai onest decît altul și, prin urmare, dacă merită votat sau nu, a cam dispărut astăzi din România. Din păcate. Mă refer – ați ghicit – la presă. Într-o lume normală, presa informează. Cum? Corect. Și echidistant. Într-o lume normală, presa află cum e cheltuit banul public. Și cum se face serviciul public. Restul e cancan. Iar la noi a rămas, din nefericire, cam doar cancanul.

Am fost în presă coleg cu foarte mulți jurnaliști buni sau foarte buni. Unii mai sunt și astăzi în presă, dar ei sunt doar excepții. Dan Tăpălagă (g4media.ro), Florin Negruțiu (republica.ro), Adriana Duțulescu (digi24.ro), dacă e să dau doar cîteva exemple. Am fost, de asemenea, coleg cu foarte mulți impostori. Unii au rămas să facă ceea ce ei numesc presă, dar nu e, iar alții s-au dus în politică.

Aici suntem. Cu o lună înainte de alegeri, nu prea are cine să-ți spună ce politician nu merită. Și-atunci? Și-atunci începi să te gîndești. Ți-au furat PSD și PNL banii în ultimii 30 de ani? Dacă răspunsul e da, iar răspunsul meu e categoric da, atunci prost să fii să mai votezi cu ei. E atît de simplu.

Opțiuni nu sunt prea multe. În clipa de față sunt trei mari forțe politice: PNL, PSD și USR-PLUS. Și alte cîteva partidulețe care vor încerca să obțină minimul de 5% pentru a întra în Parlament. Cel mai probabil, doar UDMR va reuși asta. Prin urmare, tortul va fi tăiat în 3 bucăți. Relativ egale. După părerea mea, cîștigătorul acestor alegeri, nu neapărat matematic, va fi USR-PLUS. Care a devenit deja a treia forță politică în România.  Sper să obțină suficient de multe voturi încît să aibă forța cu care să poată impune numele viitorului prim-ministru al României.  Și mai sper ceva: să nu descoperim și acolo prea multe jigodii.

30 de ani de furt masiv din banul public cred că sunt suficienți.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *