Am împlinit anul acesta 47 de ani și am realizat că pe parcursul vieții mele n-o să mai apuc să simt că avem un viitor. Și nu mă gîndesc aici la familia mea, ei sunt bine, iar Amza Ioan Șuțu, copilul meu acum în vîrstă de 3 ani și 7 luni, dă multe semne ale unui copil foarte bine dezvoltat. Iar asta îmi umple inima, zilnic, pînă aproape de explozie. Din păcate, însă, nu trăim izolați. Locuim într-un cartier cu 1000 de oameni. Într-un oraș din vecinătatea imediată a Bucureștiului. Într-o țară. Alături de cîțiva prieteni, de cîteva rude și de foarte, foarte mulți necunoscuți. Pe care încep să nu-i mai recunosc ca fiind mai degrabă buni. Privite astfel, din unghiul ăsta care cuprinde un întreg neam, așezat pe un imens teritoriu pe care l-am numit la un moment dat România, lucrurile nu se văd bine deloc.
Cu toții avem problemele noastre. Personale, mai ales. Dar, fiți sinceri, cînd v-ați întîlnit ultima oară în drumurile voastre cu valori precum demnitatea, cinstea, cuviința, vrednicia, dreptatea, adevărul, blîndețea, răbdarea, încrederea, curajul, bunătatea. Și, invers, cît de des v-ați lovit de ticăloșie, prostie, mediocritate, calomnie, văicăreală, superficialitate, nepăsare?
Poate c-am fost naiv atunci cînd am sperat că în locul unor ticăloși care-au furat metodic țara vreme de 30 de ani vor veni niște oameni care vor realiza ce are cu adevărat nevoie țara asta. M-am înșelat. Cupajul de ticăloșie, mediocritate și nepăsare e același, fie că vorbim de PSD, PNL sau USR. Suntem – of, Doamne! – sortiți unui destin nimicitor.
Cu demisiile USR, s-a dus dracului încă o speranță. Și anume, speranța că un guvern (din care USR făcea parte) va pune pe masă un proiect uriaș de reformă a unei țări pe cale de dispariție. Cît au stat ei la guvernare? Aproape doi ani? Ok. Știe cineva dacă s-a întîmplat ceva cu adevărat important în perioada asta? Eu nu.
Să-mi iertați, vă rog, îndîrjirea, dar nu erau mai mult de două lucruri de făcut dacă eu, partid presupus întărit de valori morale precum cele din prima categorie de mai sus, aș fi preluat guvernarea.
- Reforma educației. Alocări uriașe pentru învățămînt, cu salarii înzecite pentru corpul profesoral și investiții fără limite.
- Reforma administrației. Digitalizarea completă a întregului sistem administrativ de stat, astfel încît să poți afla la un singur click unde este banul public și cum este el cheltuit.
Ce a făcut USR? A dat educația PNL la împărțirea cașcavalului. Iar PNL l-a pus în fruntea ministerului pe un traseist politic care a devenit celebru, în guvernarea Ponta -PSD, pentru o ordonanță a aministierii plagiatorilor de doctorate. Ce-a mai făcut USR? A dat administrația celor de la UDMR. Cum ar veni, și-a băgat plua-n tot. Și-apoi, după un an și jumătate, și-a luat jucăriile și a plecat. Atît au putut ei.
Ce-a făcut Klaus Iohannis, cel mai prost președinte pe care l-a avut vreodată, în toată istoria ei, România? Răspunsul e în întrebare. A, vă rog să nu-mi amintiți de România Educată, „proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate” (am citat din http://www.romaniaeducata.eu). Este de departe cel mai imbecil text scris vreodată de cineva. O perfectă formă fără fond, pe care, dacă vreți să vă plictisiți, o puteți consulta aici.
Și-n timpul ăsta, în care PNL și ceilalți se bat pe cine fură mai mult din banul public, iar USR înregistrează la ghișeu, într-o cartotecă, demisiile lor de neputincioși, primarul sectorului 6, aflăm din presa de azi, concediază 100 de polițiști locali cu argumentul următor: „Dacă nu ştiu să scrie şi să citească, nu pot să înţeleagă legea”.
Vă dați seamă că ăsta e doar începutul sfîrșitului nostru ca neam?
Băi, băieți și fete de la USR, PNL sau PSD! Uite-așa se uită România la voi!
September 11, 2021
USR a stat la guvernare aproape 9 luni ( din 23.12.2020 ) .Stiu ca pandemia ne-a schimbat reperele temporale dar adevarul e acesta .
September 11, 2021
Ai dreptate. Dar asta nu-i scuză.
September 22, 2021
Atât timp cât este corupție ,va fi greu sa ne îndreptăm spre bine.
November 3, 2021
Educatia nu a fost niciodata o prioritate pentru nici un guvern, pandemia a agravat si mai grav declinul(vezi invatamantul online)…
January 6, 2022
Sutzule, eu as schimba mai intii intregul corp profesoral, altfel nu se obtzin rezultate bune, si as obliga profesorii sa dea teste de competentza, prin asta insemnind ca i-as pune sa faca din elevi mediocri elevi foarte buni. Altfel, ce sa obtzii? Nu uita ca la Facultatea de Drept de la Iasi, un cretin care a fost numit acolo profesor spunea ca justitzie nu inseamna sa faci neaparat dreptate, ci aplicarea legii! Tudorica Toader nu e insa o exceptzie, iar a plati salarii duse cu capul unor insi care invatza tinerii sa fure sau sa se strecoare printre obligatzii inseamna a ruina bugetul de stat!