Dacă vreți să știți cine va cîștiga alegerile la Primăria Capitalei

later edit (după 6 ore): Marian Munteanu și-a anunțat retragerea din cursa electorală. El a fost înlocuit de Cătălin Predoiu, a patra încercare a PNL pentru fotoliul de primar al Capitalei.

La ora asta nu știm precis dacă Marian Munteanu va rămîne candidatul PNL la Primăria Capitalei. La fel, nu putem spune încă dacă Traian Băsescu va intra (din nou) în alegeri (pe care nu le-a pierdut niciodată). Tot ce știm cu siguranță e că, la acest moment, Gabriela Firea (candidatul PSD) conduce detașat în sondajele de opinie. Undeva la 30-32%, cam cu 10 procente peste al doilea plasat (se pare Nicușor Dan). Ceea ce, mă iertați, e o veste destul de proastă. În sensul că m-am uitat pe bruma ei de program electoral (așa cum rezultă din toate aparițiile publice de pînă acum) și-n afară de parcări, transport public și borduri nu am găsit mai nimic. Iar pentru mine asta este exact formula electorală a unui personaj pe care-l interesează doar accesul la banul public și comisioane.

Să vă explic ce cred eu despre candidatura lui Marian Munteanu. Liberalii nu-l pregătesc pe Munteanu pentru Primărie. Calculul este altul: omul trebuie să devină suficient de notoriu pentru a deveni liderul unei mișcări de extremă dreapta, pe zona extremistă. Care, de când cu moartea lui Vadim Tudor, a rămas liberă pe eșicher. Iar niște minți din PNL care se cred luminate, deși nu sunt, s-au gîndit că acest nou Vadim trebuie construit cu atenție, grijă și răbdare. Alegerile din 5 iunie pot fi un fel de trambulină pentru Munteanu, dar șansele lui sau ale PNL la Primărie sunt nule. Iar PNL știe bine asta.

Despre candidatura lui Băsescu, lucrurile sunt simple: el așteaptă să i se confirme din calcule științifice sociologico-juridice că are o șansă la Primărie. Altfel, nu va intra în competiție. Vom afla cel mai probabil luni cum stă treaba cu intrarea lui Băsescu în alegeri.

Acestea fiind zise, eu vă zic să vă pregătiți pentru a o saluta pe doamna Firea din foarte posibila ei funcție de primar general al Capitalei. Iar dacă luni veți auzi cumva că Traian Băsescu intră în alegeri, să știți că i s-a confirmat… Eu aș îndrăzni să spun, mai mult, că nici Băsescu nu-și dorește foarte tare să fie din nou primar. El vrea, de fapt, să conducă Guvernul. Că asta i-a mai rămas în wishlist. Dar despre dorința asta, într-un articol viitor.
firea
sursa foto: www.facebook.com/gabifirea

4 Comments
 • Storepedia
  April 20, 2016

  Ne-am nenorocit daca Firea a devenit candidatul preferat. Chiar nu mai e nimeni demn de o candidatura serioasa in tara asta?

 • Cristian Șuțu
  April 20, 2016

  Sa speram ca rezultatele votului de 5 iunie vor fi altele.

 • Marie Jeanne Badita
  April 20, 2016

  Din fericire, din nefericire Gabriela Firea este singurul candidat cu sanse reale.

 • Rebeca
  April 20, 2016

  Nu-mi dau seama care ar fi intentiile. Cred ca se interschimba candidatii doar pentru a observa reactiile alegatorilor. Cat timp acestia nu prezinta niciun interes in a-i vota, este evident ca sansele de a castiga primaria capitalei sunt mai mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *