Te aștept la Portret de Școlar

M-am uitat cîteva momente mai devreme prin arhiva mea cu fotografii de cînd eram mic. Am încercat să caut o fotografie din prima zi de școală și am găsit-o:

photo (1)

Eram în clasa a treia. Și-mi amintesc cîteva lucruri de atunci. Știu exact culoarea și materialul din care era făcut ghiozdanul. Maro, imitație de piele. Îmi amintesc că florile pentru doamna învățătoare Pârvulescu erau mult prea lungi, dădeam mereu cu ele de asfalt. Iar celofanul era prea aspru. Îmi amintesc că aveam număr matricol, prins în capse de haină, și parcă era 93 sau 95. Școala Generală nr.1 Fieni.  Îmi amintesc pantofii și inelul de plastic de la cravata de pionier. Am tot felul de alte mici amintiri, spre exemplu că scriam cu un pix pe interiorul ghiozdanului care se deschidea cu două clape metalice. Dar nu-mi amintesc cine-a făcut fotografia. Deloc. Nu știu de ce. Îmi dau seama că vi s-ar putea părea irelevant. Totuși, fără cel care-a făcut această fotografie – se prea poate să fie unghiul meu George, dar e doar o supoziție logică – toate aceste amintiri nu cred să fi existat. Privind această imagine mi s-au deschis tot felul de uși pe care le credeam închise.

Cred că viața asta e despre a cunoaște. Avem deseori senzația că uităm cele mai multe din ce trăim sub formă de cunoaștere. Dar nu e sigur. Undeva în noi va exista întotdeana tot ce-am cunoscut. Iată de ce cred că ți-ai putea aduce copilul la PORTRET DE ȘCOLAR. Începînd de astăzi și pînă pe 21 septembrie, la SUN PLAZA (parter, Biblioteca Sun Plaza). Între 14.00 și 19.00 în fiecare zi. E gratis. Ne-am gîndit că peste ani îi vom putea da copilului tău, cu o fotografie, șansa de a-și aminti cum era în anul 2016, toamna, la începutul școlii. Eu sunt convins că-i vom da o stare bună. Pentru că eu știu ce simt privind imaginea de mai sus. Și pentru că știu – sau mai degrabă intuiesc – ce simt prietenii mei, pe care i-am rugat să caute în arhiva lor o fotografie de cînd erau la școală.

Dan Byron, songwriter:

danbyron

Gabriela Cristina Chiriță, fotomodel:

gabriela_cristina

Sorin Chineață, blogger:

sorin-chineata

Vă aștept și pe voi. Fotografiile de la ediția 2016 a campaniei PORTRET DE ȘCOLAR vor putea fi văzute pe paginile de facebook Sun Plaza și Portret de Școlar.

portret_de_scolar_2016

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *