Ai încredere?

Aș vrea să vă rog să-mi indicați un lucru bun făcut de Victor ponta. Vă las un timp de gîndire.
……………….
……………….
……………….
……………….
……………….
Dacă o să-mi ziceți, spre exemplu, de gestul făcut chiar astăzi de a-l premia cu 45.000 de lei pe tînărul care a descoperit cele 50 kg de monezi de argint otomane, o să vă răspund da. Dar apoi v-aș invita să vă realizați că este doar un gest gîndit și executat în laboratoarele de PR politic de la Palatul Victoria. Priviți un pic aceste fotografii oficiale de la guvern. Urmăriți scenografia: steaguri, invitați, presa, zîmbete, discurs, strîngeri de mînă, diplomă (click aici pentru detaliul semnăturii –  în caz că vrea cineva să plagieze vreun document…). Nu, nu este un gest al lui Victor ponta. Este un gest făcut de un laborant de la guvern. Pe care eu l-aș premia. Așa se face PR-ul politic.

Dar eu vă întrebam de Victor ponta. Nu de consilieri săi de imagine. Pe mine chiar mă interesează să știu un lucru bun făcut de Victor ponta. De fapt, nici nu contează persoana lui Victor ponta aici. Poate să fie oricare alt politician. Îi dau numele lui ponta pentru că, întîmplător sau nu, e liderul principalului partid din România și șeful Guvernului, adică al acelei instituții a statului român de unde ar trebui să vină veștile bune.

Așadar? Găsim un astfel de lucru bun? Nu? Chiar nu?

OK.

Dar atunci cum vă explicați graficele de mai jos?

627x0

Cum? Prin ce miraculoase formule matematice s-a ajuns la situația în care Victor ponta este unul dintre cei mai de încredere oameni politici din România? Senzația mea e că avem o mare problemă cu definiția cuvîntului încredere. DEX-ul zice așa (click aici), dar mie îmi place mai mult definiția lui Petru Creția: Pare să fie o predispoziție a cuiva de a crede în bună-voință și buna-credință a semenului său și de a nu se îndoi de manifestarea lor constantă.

Voi îl puteți introduce pe Victor ponta în această definiție?
Eu nu.

……….

Și pentru că tot veni vorba despre Petru Creția și încredere, vă las să citiți un fragment din Eseuri morale, care mie-mi produce fiori:

Într-o lume în care ar domni încrederea, majoritatea instituțiilor actuale, devenite inutile, ar dispărea. Iar regnul iubirii ar fi cu mult mai aproape. Dar acestea sunt himere. Mai sigur sunt de faptul că, dacă aș mai avea de trăit încă o dată viața pe care am trăit-o deja, aș acorda unui prieten încrederea mea absolută și, păstrîndu-i-o mereu, l-aș lăsa să mi-o trădeze deatîtea ori pînă cînd m-ar iubi. Și, împreună cu mine, pe sine, iertîndu-se în numele meu

.

29 Comments
  • Nevermind
    September 11, 2013

    Urmasi. In coproductie cu sotia, bineinteles.

  • Paul
    September 11, 2013

    Pai un lucru e clar si l-am simtit si eu: ne-a dat inapoi banii din salarii. Toti care lucram la stat am primit banii inapoi taiati de pe vremea lui Boc. Asta nu e un lucru bun? Eu zic ca e destul de bun

  • Maria
    September 11, 2013

    Propun eu ceva bun: a ieftinit painea! A redus TVA-ul la paine la 9% si n-a murit nimeni, nici Romania, nici bugetul. Da uite ca noi simtim asta in buzunare.

  • Vlad
    September 11, 2013

    A deschis spitale inchise de guvernul de dinainte! 17 spitale a redeschis! Avem si noi spital in oras, ca trebuia sa iau trenul la Brasov

  • jigodie_ordinara
    September 11, 2013

    Eu pot sa enumar doua realizari, din economie: 1. Au venit investitori straini: Daimler, Exxon, Pirelli, Michelin, Bosch, Chevron, deLonghi etc,si a doua realizare, chiar notabila este ca a scos Romania din procedura de deficit excesiv.

  • Madalin
    September 11, 2013

    Poate o sa avem si noi autostrazi, aia e. Vad ca s-a terminat Autostrada Soarelui si avem 4 benzi si pana la Ploiesti …..

  • Cristian Șuțu
    September 11, 2013

    @paul, @maria, @vlad, @jigodie_ordinara, @madalin : lucrati in Kiseleff sau la Palatul Victoria? sunt curios :)

  • jigodie_ordinara
    September 11, 2013

    NU…Avem job-uri normale..

  • Paul
    September 11, 2013

    @Cristian Sutu: eu sunt profesor. Mi-ar placea la lucrez la Palatul Victoria. Imi imaginez ca sunt salarii mai mari decat la noi la scoala. Acum intreb eu: daca autorul blogului considera ca nu poti sa emiti opinii decat daca esti platit, inseamna ca asa e obisnuit el sa scrie:)) Numai pentru cine plateste. Asta e paranoia societatii in care traim, din pacate.

  • Cristina
    September 11, 2013

    Si eu am aceeasi curiozitate :))!

  • Cristian Șuțu
    September 12, 2013

    @jigodie_ordinara: avem?? LOL

  • Paul
    September 12, 2013

    Daca fiecare opinie e platita, cine v-a platit sa luati apararea RMGC pe blog? Paranoia se intoarce impotriva dvs. Va e greu sa credeti ca exista oameni care cred in Victor Ponta. De ce? Pentru ca nu va place dumneavoastra? Dar cine sunteti dumneavoastra, sa decideti ce e bun si ce e rau?:) Eu am alta opinie si dreptul sa mi-o exprim. Inseamna ca sunt platit? Pentru un comentariu?:))) Pai de dumneavoastra ce sa mai zic, care scrieti un blog politic?:)) Domnule Sutu, cu tot respectul, sunteti depasit de realitate. De realitatea pe care ati ilustrat-o printr-un sondaj. Si, ca sa va aparati, apelati la argumente infantile. Toti sunt platiti, domnule Sutu. Si votantii si cei din Piata si toata lumea care contrazice opiniile dumneavoastra a luat bani, toti sunt platiti sa va contrazica. Fiindca sunteti detinatorul adevarului absolut. Deci nimeni nu poate sa va contrazica cu sinceritate. Eu cred in Victor Ponta. Cred in tineretea si in idealismul sau. Si cred ca vrea sa indrepte niste lucruri, chiar cred ca vrea asta. De aici incolo fiecare privim spre viitor cu sperante. Diferite.

  • Maria
    September 12, 2013

    Da eu lucrez la Palatul Victoria din Bals:)))))

  • daniel
    September 12, 2013

    A redeschis institutul Cantacuzino, Institutul Inimii Targu Mures. altele pe moment nu-mi vin in minte, la macro/micro economie nu ma pricep deci nu zic nimic despre astea. dar e mai putin nociv decat Boc si unguent. Si daca acuzi pe oricine care are un dram de idee buna despre Ponta ca este platit din kisseleff sau victoria, atunci sugerez si eu ca esti platit din modrogan sau de unde are miscarea haotica populara sediul.

  • Alex
    September 12, 2013

    UIte…cum spui tu…Ponta nu a facut nimic…Doar a reparat ce au stricat Boc si Basescu…Gen spitale inchise…Majorarea TVA-ului..Legea cel putin ciudata cu angajarile in sistemul bugetar..

  • Alin
    September 12, 2013

    bai baieti, mie urmatoarele chestii nu mi se par lucruri bune:
    – cresterea salariilor bugetarilor – vi se pare ca ati crescut productivitatea cumva? sau ca serviti cetatenii mai bine? vi s-au marit salariile pe spatele sectorului privat (adica si al meu)
    – reducerea TVA la paine e o prostie, si vine la pachet cu resterea altor taxe (accize noi, CASS pe contracte de inchiriere) – deci ? unde e bine?
    – macrostabilizarea si scoaterea din procedura de deficit excesiv, dragilor, s-a realizat de guvernele anterioare, nu de Victor Ponta. Iar mentinerea deficitului bugetar in limitele rezonabile s-a facut acum prin reducerea masiva a cheltuielilor cu investitiile – deci o miscare care omoara cresterea economica
    – redeschidere de spitale – vedeti cazul maternitatii din Arges – hai sa deschidem spitale , dar nu avem doctori sau aparatura si ne mor pacientii – clar asta e un lucru bun!
    BRAVO!

  • cata
    September 12, 2013

    SUCCES IN CONTINUARE LUI VICTOR PONTA.
    3 MASURI IMPORTANTE : A crescut pensiile, IAR pensionariii si-au primit banii retinuti ilegal de guvernul Boc.
    A crescut salariul minim pe economie la 800 de lei.
    A redus TVA la paine la 9%.
    pe langa acestea care sunt de natura sociala, s- a triplat rata de absorbtie a fondurilor UE si s-au deblocat programe de finantare (blocate de PDL)

  • Ionut
    September 12, 2013

    Un lucru bun pe care eu l-am resimtit e ca a redat cat de cat credibilitatea institutiei la care este sef, credibilitate care a scazut foarte mult in perioada lui Boc. Consider ca cei care ne reprezinta trebuie sa ne faca sa fim mandri de ei, chiar daca nu le iese mereu. Ponta face o altfel de politica, una nespecifica meleagurilor noastre, in care nu trebuie sa injuri si mai tare, sau sa iesi in fata ca sa hăhăi dizgratios. Pe mine unul el ma reprezinta si mi-ar placea ca intr-un viitor apropiat sa fie el cel care va reprezenta Romania din functia de presedinte (reusind astfel sa renuntam la terminatia “escu”, specifica presedintilor tarii). Cat despre masurile luate in concret, cea care mi-a ramas intiparita in minte ar fi cea referitoare la reducerea TVA ului la paine. Nu mai platesc painea 3,5 lei, ca o platesc 3 lei. E un lucru bun acesta.

  • Cristian Șuțu
    September 12, 2013

    incredibil cum s-au activat postacii… istoria se repeta cumva: http://sutu.ro/academia-de-cretini/pdl-angajeaza-postaci-cretini-dovada/

  • Catutzi
    September 12, 2013

    Toate cele asa zise masuri de bine luate de ponta si la care cei de mai sus se considera indreptatiti sa le enumere le reamintesc faptul ca latrina 3 nu toata in fiecare zi si ora pe guvernul monta. De aici si impresia de facere de bine.
    Nu-i nimic, imi pare bine pentru voi ca v-au crescut salariile (al meu tot redus e; deh, vina e a mea ca nu reusesc sa ma angajez la stat), paine in cartier la mine s-a ieftinit cu 7% maxin (iarasi vina e a mea, traiesc intr-un cartier mai rasarit); si de curand am avut nevoie de faca sotia niste analize in spital: a tratat-o ca pe niste animale.
    Da, meritul este al lui monta. Traiasca tovarul si latrina3 care nu-l ia la bani marunti.

  • Cristina
    September 12, 2013

    Oare de unde au aparut toti? Cand ai scris despre carti, zimbrii, Grecia, rasarituri sau apusuri de soare nu au avut nimic de spus. E trist totusi :(

  • Alina
    September 12, 2013

    A redeschis 17 spitale inchise de PDL si a deblocat peste 4000 de posturi blocate in sanatate.

  • androidul cu sobolani
    September 12, 2013

    sutule, ce ma distrez citind comentariile. si cand ma gandesc, ca tu te luai de mine. astia au vazut impactul tau in zelist, apoi criticile la adresa lui ponta si au inceput asaltul. tre’ sa fie ceva optiune de-aia la comentarii in care sa le ascunzi si sa le dai titlu “comentariu de postac PSD – click daca sunteti curiosi”.

  • mihai
    September 12, 2013

    In acest an de guvernare USL condusa de premierul Victor Ponta, Romania a reusit sa iasa din conul de umbra intrat in perioada guvernarii PD-L si aici ma refer la vizitele facute de sau la principalele cancelarii europene si mondiale. Cred ca aceste vizite au condus la schimbarea Romaniei intr-un partener economic credibil si stabil si acest lucru s-a vazut prin atragerea unor mari investitori straini precum Daimler, Exxon, Pirelli, Bosch, deLonghi, etc …

  • Cristian Șuțu
    September 12, 2013

    @cristina, @androidul cu sobolani : da, si eu ma distrez…. :)

  • Cristina
    September 12, 2013

    :)) Si insista … si coafura le rezista! Nu pot sa cred cat de evidenti sunt!

  • ComiCultural
    September 12, 2013

    Salutare mare! Am simțit aceiași fiori ca și tine la citirea pasajului din Petru Creția. Noblețe spirituală rară. DAR: Despre citatul – Încrederea ”Pare să fie o predispoziție a cuiva de a crede în bună-voință și buna-credință a semenului său și de a nu se îndoi de manifestarea lor constantă.” – cred că lipsește o componentă importantă a conceptului de încredere. Poate fi și o predispoziție, dar din definiția încrederii nu poate lipsi treaba cu ”Încrederea se câștigă”. Pot acoda un vot în alb cuiva, ca predispoziție, dar asta nu e credit de încredere. Încrederea trebuie să mi-o câștige, neinfirmându-mi acel vot. Poate gândesc prea circumspect, dar risc mai puține decepții.

  • lc
    September 13, 2013

    POnta a facut nimai lucruri bune de aia e saracia cat casa. Cel mai mult mi-a placut aia cu stoparea deficitiului extern Pai daca romanul e sarac normal ca nu mai cumpara marfa de import, nici tv, nici frigider, nici mancare de import, nici nimic. De aia a scazut deficitul nu ca s-ar fi dublat exporturile

  • Dan Doran
    September 18, 2013

    Baietzi, faptul ca au crescut salariile bugetarilor e o calamitate, nu o reusita, pe criza asta. Toata tzara e plina de datorii, doar lipitorile de la stat o duc ceva mai bine, desi calitatea muncii si profitabilitatea sint la fel de scazute. Ieftinirea TVA nu duce la scaderea pretului la piine. Era piinea un leu cind griul era un leu, si azi e tot un leu, la griu de cincizeci de bani, caci malacii din panificatzie nu scad pretzul la piinitza pina ce nu scapa de stocurile de griu scump de anul trecut. Nu zic: Ponta se agita mai mult ca Nastase-Ciordeala, dar legile sint tot asa de timpite ca si inainte, aparatul de justitzie lipseste, nu avem politzie, iar haitele de maidanezi au atacat inca doi copii si au omorit unul. Deci: Ponta= zero. Sa schimbe dracului legile timpite, sa impuna raspunderea parlamentarilor pentru legile emise (cu averea integrala), sa permita controlul cetatzenesc asupra functzionarilor publici, si abea atunci poate sa faca si el ceva bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *