La o cafea cu Opoziția

DSC04563

Am asistat aseară la o misiune aproape imposibilă: liderii ARD încercînd să explice bloggerilor programul lor de guvernare. A fost greu. A fost greu pentru politicieni să iasă din limbajul de lemn al datelor macroeconomice (deficite, cote de impozitare, contribuții sociale, sustenabilități, rate ale șomajului etc). Și a fost greu pentru bloggeri să-și satisfacă eventualele curiozități. Eu, spre exemplu, am parcurs acest program de guvernare și mi-am declarat public nedumerirea că se vorbește atît de mult în document despre lucruri care nu au nici o legătură cu viața concretă a românilor.

Vă dau un exemplu din Program. E capitolul despre țintele pe termen lung ale guvernării ARD:

– intercondiționarea necesară între măsurile naționale și măsurile europene în domeniul economic și social
– preponderența strategiilor și programelor radicale și curajoase care să conducă la modernizarea României
– intercondiționarea necesară între raționalitatea economică și raționalitatea socială (inclusiv prin luarea în calcul a mediului natural)
– preponderența scopului final de tip non-pozitivist al oricărei strategii sau măsuri: asigurarea autonomiei ființei umane

Cam astea sunt. Sincer, nu sună cam aiurea? N-ar fi fost mai simplu să fie trecută ca obiectiv pe termen lung o autostradă care să traverseze România de la Constanța la Oradea? Suna mai bine, zic. Mai natural. Mai firesc. Liderul PDL Vasile Blaga – despre care trebuie să vă spun din capul locului că mi-a părut aseară un tip cu mult mai mult bun-simț decît m-aș fi așteptat de la un politician – mi-a dat dreptate și a recunoscut că e o temă pentru acasă. Mihai Răzvan Ungureanu – care între altele s-a declarat neinteresat de a intra în lupta politică cu un lider carismatic de tipul Băsescu, ci mai degrabă cu o idee – a punctat destul de ferm: “Venim cu un program, nu cu promisiuni“. Cu markerul în mîna dreaptă (sau în cea stînga, nu mai știu), Adriean Videanu, responsabilul cu programul de guvernare și probabil cel mai bine cotat nume pentru postul de premier în varianta în care ARD va forma viitorul guvern, a vorbit despre niște măsuri concrete. Nu mă pricep prea bine, mă scuzați, eu cînd văd cifre o iau la fugă. Era ceva cu reducerea cotelor de impozitare și reducerea CAS-ului. Am reținut, în schimb, foarte clar că ARD ar vrea să guverneze alături de… PNL. A spus-o clar Adriean Videanu: “Eu personal mi-aș dori să fac alianță cu PNL. Dacă USL nu va obține 50% plus 1 din voturi, Crin Antonescu nu rămîne mai mult de o săptămînă la conducerea PNL”. Mi s-a părut interesantă și informația cum că Monica Macovei a insistat ca PDL să-și facă televiziune, dar a  renunțat cînd i s-a cerut să identifice sursa de finanțare. “Costă doar 20 de milioane de euro…”, spune Blaga că i-ar fi răspuns Monicăi Macovei.

Trec peste tupeul lui Aurelian Pavelescu de a-i fi acuzat pe bloggeri că-s cinici și că românii habar n-au ce vor. L-a taxat suficient Vasile Blaga cînd i-a urlat în șoaptă să tacă.

Să vă descriu acum un pic tabloul: o încăpere mare într-o vilă de lux pe lîngă parcul Ioanid; mai mulți lideri politici ai ARD – Vasile Blaga, Adriean Videanu, Mihai Răzvan Ungureanu, Mihail Neamțu, Aurelian Pavelescu; și mai mulți consilieri și consultanți politici sau de imagine: Felix Tătaru, Răzvan Săndulescu, Cătălin Dumitru, Carol Sebastian, Elena Oprea; europarlamentarul Traian Ungureanu, pe post de moderator; bloggeri – Vlad Petreanu, Cristian Dorombach, Cetin Ametcea, Alex Mihăileanu, Radu Bădoiu, Ariel Constantinof și alții.

Entuziasmul nu era tocmai ca-n 2004…

DSC04609

DSC04612

18 Comments
 • Arhi
  November 7, 2012

  meritam sa imi pocesti numele si nu intr-un mod placut…

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  @arhi: nu, e doar vina mea. ca nu m-am facut suficient cunoscut.

 • Adinel
  November 7, 2012

  Cred ca se ajunge mai lejer la un puci pe mess ca in vremurile bune de partea cealalta ( http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1198752-miron-mitrea-lucreaza-traian-basescu-messenger.htm ) decat sa puna cineva mana pe un creion – ca se va sterge/corecta mult – sa vada cati bani, cat timp (termeni licitatii, intocmire proiect, consultanti, contencios si alte procese si tot asa), ce piedici exista si ce se pierde cand se castiga o autostrada intre Constanta si Oradea… ce vremuri :)… mai am “o jumatate de tura” din cele 3 de la finalul articolului asta.

 • Arhi
  November 7, 2012

  cristi, stiu cum te cheama. pur si simplu nu am fost atent si am tinut-o langabalanga aiurea

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  @adinel : eu mi-as dori un guvern din puscarie, nu din umbra.

 • androidul cu sobolani
  November 7, 2012

  pana la urma cum e? ca arhiblog zice una cu demisia lui antonescu, cum ca ar urma sa aiba loc saptamana viitoare, iar palatul sutu zice alta, ca daca…

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  androidule: nu stiu cum sa te ajut. eu ti-as zice sa ma crezi pe mine, dar stiu ca-ti vine greu ;)

 • androidul cu sobolani
  November 7, 2012

  citeam la blogerul petreanu cum ca ungureanu avea o pata suspecta la slit. e adevarat? ai poze? nu de alta, dar mai zice ca avea camasa roz. pare portoclaie. lumea asta a voastra e relativa de tot.

 • Dan Doran
  November 7, 2012

  Gargara de gargara! Daca mergetzi pe partidul-ideal.ro si cautatzi versiunea veche, vetzi vedea acolo un program anticriza emis din 2000, care are ce prezenta! Dar pe versiunea veche, ca asta noua e varza de brusel…

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  @doran> ai prea multa energie

 • Adinel
  November 7, 2012

  @cristi in ton cu poza zilei si cu dorinta ta de a vedea un guvern din puscarie iti ofer aceasta melodie http://www.youtube.com/watch?v=Kl1rRxG251s

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  @adinel: sa fie primit

 • Ionela
  November 7, 2012

  Da’ nu-l vad in poze pe MRUnguent!? L-au dat afara deja?

 • Mishu Jamie
  November 7, 2012

  Am “furat” o poza pe blogul meu, daca-i suparare, o scot imediat. Merci!

 • Cristian Șuțu
  November 7, 2012

  @Mishu Jamie > felicitari pt relatare!

 • Mishu Jamie
  November 7, 2012

  Multzam!

 • Dan Doran
  November 9, 2012

  @cristi: Yeah, man, am energie, ca daca nu mai am curent ma incarc de la soare ! Dar imi place sa caut solutzii, nu sa ma vaicaresc ca totul s-a sfirsit, si tre’ sa ne sinucidem sau sa emigram…

 • anisoara mybuilders
  November 23, 2012

  “Venim cu un program, nu cu promisiuni“”:)) Cine sa va mai creada,poate cei creduli. Poate cu un program de promisiuni,asa da, va cred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *