Ce-am descoperit în Moldova

Foto-Union-5999

Pînă acum ceva timp mă enerva îngrozitor să-l văd pe Cosmin Tudoran cum ține paharul de vin. Și cum învîrte vinul în pahar. Sau cum îl miroase. Probabil c-ați văzut și voi gesturile astea pe la diferiți figuranți. Vă spun, îmi venea să-l iau la șuturi și să-i zic: “Bă, Cosmine, tu nu poți ține paharul de cupă? Și de ce dracu’-ți clătești gura cu vin? Tu nu poți bea ca tot omu’? Trebuie neapărat să-l și miroși înainte?”.

Recunosc: eram prost. Ignorant, mai exact. Am avut nevoie de cinci zile-n Moldova pentru a înțelege care e treaba cu vinul. Cinci zile în care am vizitat șase crame, un Vernisaj al Vinului (cu toți producătorii de vin din Moldova) și am degustat cîteva zeci bune de tipuri de vin. S-a întîmplat în info trip-ul #DescoperăMoldova, un eveniment foarte bine organizat, chiar dacă e aflat la prima ediție.

Foto-Union-5612

Nu-s băutor de vin. Nu-s băutor de alcool, în general. Dar primul lucru pe care l-am făcut azi, la doar cîteva ore după ce m-am întors din Moldova, a fost să cumpăr un set de pahare pentru vin și un decantor. Am pe masă cîteva sticle de vin extraordinar produs în Republica Moldova. Și chiar acum, în dreapta mea, un pahar cu vin roșu Lupi din 2011 de la Crama Gitana. Un cupaj de Cabernet Suvignon, Merlot și Saperavi. Cosmine, te rog să mă ierți: abia acum înțeleg de ce tot învîrteai tu vinul în pahar și de ce-l tot miroseai înainte de fiecare gură înghițită.

Foto-Union-5489

Să vă explic. La Podgoria Cricova, despre care ale căror subterane de zeci și zeci de km ați auzit probabil, am încercat fără succes să învîrt vinul în pahar. Cu mirosul a fost destul de simplu, dar pentru că nu aveam nici un fel de experiență, n-am înțeles mare lucru. Chiar dacă dădeam din cap cum c-aș fi înțeles ce degust. Așa că m-am mulțumit să casc gura la colecția impresionantă de vinuri din subterane. Am fost surprins să aflu că Traian Băsescu, Victor Ponta și Klaus Iohannis au propriile colecții de vinuri acolo. Și că doar cea a lui Băsescu este intactă, ceilalți doi comandînd deja mai multe sticle din rafturile lor.

La Et cetera cred că am reușit pentru prima oară să nu vărs vinul în mișcarea circulară pentru aerisire. Ceea ce mi-a dat încredere. Chardonnay-ul lor mi-a atras atenția, dar trebuie să-l încercați și voi pentru că – repet – sunt un novice. La Mimi am întîlnit entuziasmul în formă pură. O fată de vreo 30 de ani, fiica patronului, și-a pus în gînd să renoveze castelul-cramă și să construiască un paradis turistic. Lucrările se vor încheia, probabil, la toamnă, iar eu – vă asigur – voi merge acolo din nou anul viitor. Pentru că am văzut planurile de renovare, am vizitat castelul și am băut un vin fenomenal.

Locul în care m-am simțit însă cel mai bine a fost Chateau Vartely. Poate și pentru că deja începusem să simt cum e cu vinul. La Vertely a fost pentru prima oară cînd am gemut după o înghițitură. Degustarea organizată de ei a fost coincis cu o masă de prînz cu n-am mai mîncat de foarte mult timp. Pe scurt, dacă ajungeți în Republica Moldova, insist să mergeți la Chateau Vartely. Oamenii ăia nu doar fac un vin de gemi, dar au și niște bucătari extraordinari.

Foto-Union-6326

De vă întrebați cumva dacă am făcut și altceva în #DescoperăMoldova în afară de băut vin, răspunsul este da. Am cunoscut niște oameni extraordinari și am văzut cîteva locuri în care m-aș duce mîine în vacanță. Spre exemplu, la Orheiul Vechi, pensiunea Butuceni. Magică așezare. Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut în Europa. În sat, am rămas perplex la magazinul unde un nene făcea calcule la abac (click aici pentru video).

Cît despre femeile din Moldova, ele sunt cel puțin la fel de frumoase precum cele din România. Motiv pentru care cred că anul acesta o să organizez prima ediție a evenimentului Portret de Femeie la Chișinău. Și, dacă lucrurile ies așa cum îmi doresc, o Tabără de Fotografie pentru Bloggeri în Republica Moldova.

Foto-Union-7159
Foto-Union-7488

Descoperă Moldova a fost un eveniment organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau VartelyPurcariCricovaEt ceteraMimiVinăria PoianaPerna MeaOldComMateiTatrabisAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

8 Comments
 • Adriana
  April 28, 2015

  Cristian, dacă faci o tabără de fotografie aș fi interesată să particip ;)

  Mă bucur că ți-a plăcut în Moldova!

 • cosmintudoran
  April 28, 2015

  Când realizezi că licoarea aia trece prin niște schimbări, niște trasnformări, de la plantă la pahar începi să-i dai mai mult credit decât unei băuturi făcute.

  Nu e ignoranță, e doar neacordare de prioritate :)

  Mă bucur că s-au mai ‘virusat’ și alții.

 • Spa Bucovina
  April 28, 2015

  Foarte frumoase locurile din Moldova…sunt pline de simplitate si naturalete.

 • Luchianov Irina
  April 29, 2015

  Sunt atat de mandra de neamurile mele de peste Prut ( doar acolo am ). Ma bucur mult ca ti-a placut la Chateau Vartely. Sper ca ati vizitat si manastirea in stanca de la Orheiul Vechi :)

 • Adriana
  May 5, 2015

  Se stie ca vinul din Moldova este un vin de foarte buna calitate, daca mai sunt si bucate alese alaturi de el, cu atat mai mult. E bine de stiut de Chateau Vartely, pe viitor, cine stie ?!

 • Camelia
  May 8, 2015

  Vinurile din Moldova sunt exceptionale. Am prieteni din strainatate care de fiecare data cand ma viziteaza pleaca cu cateva sticle acasa. Singura problema este ca nu au un sistem foarte bun de imbuteliere si din cauza asta nu se pot exporta vinurile. Este un mare risc sa gasesti intr-un bax o sticla care nu este buna pentru ca nu a fost sigilata bine.

 • dieta keto
  May 8, 2015

  daca ai timpul (si banii) sa vizitezi Moldova cum trebuie… Doamne, e o frumusete rara. Pacat totusi ca zona e sub-dezvoltat economic, cred ca daca lucrurile ar merge mai bine, ar fi si mai frumoasa. Spun “cred” pentru ca in Romania totul e posibil :)

 • Adina
  October 23, 2020

  Minunate tinuturile Moldovei, iar vinul extraordinar de bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *