Suntem în anul 2001. Thom Yorke, liderul trupei Radiohead, vede la BBC documentarul Blue Planet și – nu știm cum, dar cred că prietenul meu Dan Byron își poate închipui – imaginile îl inspiră să scrie o melodie. Pe care o vom găsi 10 ani mai tîrziu în deschiderea celui de-al optulea LP Radiohead, The King of Limbs, despre care Yorke avea să spună că este un album “visual“. Piesa se numește Bloom (ascult-o aici).
Un moment similar de inspirație se petrecuse în 1994, pe 1 septembrie, cînd același Thom Yorke se duce în The Garage (un club din Londra) la un concert Jeff Buckley. Fac o paranteză aici, să vă spun că dacă n-ați ascultat pînă acum Grace, ați ratat o capodoperă (David Bowie spunea că, pentru el, Grace este cel mai important album apărut vreodată). Ascultă-l aici. Să ne întoarcem la Thom Yorke și la seara lui ca spectator la concertul lui Jeff Buckley, gig, se pare, legendar, dar cam pierdut pe YouTube (mai găsim doar două urme: aici și aici). Apropiații solistului Radiohead spun că Yorke a fost atît de bulversat de ce reușise Buckley pe scenă, încît fix a doua zi se duce în studio și înregistrează ceea ce știm astăzi ca fiind celebra Fake Plastic Tree, una din capodoperele Radiohead (ascult-o aici). Mai fac o parateză să vă spun că și Dan Byron a cîntat în The Garage, în 2015 (citește aici ce scrie Dan despre experiența lui în Londra).
16 ani mai tîrziu de la Blue Planet 1, BBC se pregătește să scoată seria a doua a documentarului. Planeta Albastră II. Premiera mondială va avea loc duminică, 29 octombrie 2017, la BBC Earth. Adică peste 3 zile. Vă invit să n-o ratați. Din aproape toate motivele cu putință. Nici nu știu cu ce să încep să vă conving.
Pentru această nouă serie Blue Planet, Thom Yorke (Radiohead) a reînregistrat piesa Bloom. Împreună cu Hans Zimmer (compozitor de muzică pentru filme și TV). Ascultă piesa aici. Redenumită (ocean) bloom, piesa apare în Introducerea de 5 minute a filmului Blue Planet II. Iată!
De reținut:
- Planeta Albastră II este o serie de 7 episoade a câte 60 de minute
- Povestitor de Sir David Attenborough, probabil cel mai important realizator de filme naturaliste, o voce unică, care lucrează cu BBC încă din anul 1952. Repet, poate n-ați fost atenți: din 1952.
- Seria documentară a fost filmată pe parcursul a 4 ani, în cadrul a 125 de expediții, cu filmări subacvatice care însumează echivalentul a 2 luni
- Au fost folosite cele mai noi tehnologii Ultra HD, subacvatice și aeriene (drone), a fost creat un obiectiv special de filmare, numit “megadom”, pentru a putea surprinde în același timp imagini subacvatice și la suprafață (vezi fotografiile de mai jos).
- Sunt imagini ne-mai-surprinse vreodată, cum ar fi cele cu peștii care zboară și prind păsări în aer. Sau cele cu peștii care folosesc corali pe post de unelte pentru a desface cochiliile tari.
- Multe dintre filmările în premieră din Blue Planet II, fiind considerate descoperiri științifice, stau la baza unor studii care urmează a fi scrise și publicate.
November 14, 2017
Un documentar exceptional!