Cîteva sfaturi pentru o vacanță în Thassos

marble beach

Înainte de a pleca în Thassos trebuie să știi că vei merge într-o insulă din Grecia locuită de cel puțin 15.000 de ani. Adică din paleolitic. Explicația? Sunt pe această insulă locuri care ți-ar putea da o impresie despre cum ar arăta paradisul.

Thassos este o așezare cu o suprafață similară cu cea a Bucureștiului, la care ajungi, cu mașina proprie, în circa 9-12 ore. Depinde pe unde o iei și cum mergi. Eu recomand drumul prin Sofia, care, deși e mai lung, e fără prea multe riscuri. O poți lua și mai direct, folosind rutele google maps, dar atenție mare la porțiunea de  drum între localitățile Elena (da, am făcut pipi în Elena, nu m-am putut abține) și Nova Zagora. N-o lua prin Tvaditse, căci vei regreta amarnic – e un drum forestier de circa 40 km, construit probabil de furnizorii de șosele ai guvernului României. Mergi, dacă folosești rutele google maps, prin Veliko Tarnovo- Stara Zagora – Svelingrad și poți ajunge chiar în opt-nouă ore dacă te miști bine.

Așa, trebuie să mai știi că grecii au autostrăzi, dar românii și bulgarii nu (doar niște fragmente de autostradă și multe intenții exprimate de niște hoți și mincinoși). În mod normal, pe o autostradă, ai fi putut ajunge în Thassos în circa cinci-șase ore. Prin urmare, cu răbdare la drum.

Cea mai ieftină intrare pe insulă este prin localitatea Keramoti, cu feribotul: 20 de euro transportul mașinii și 3 euro de persoană. Vei ajunge astfel după cca 30 de minute cu feribotul în capitala Thassos, Limenas.

Îți recomand din inimă să NU folosești serviciile agențiilor de turism decît dacă ești un leneș care nu știe cum să cheltuie banii. Dacă pleci dimineața devreme din București, ai suficient timp să alegi singur un loc bun de cazare. Eu am găsit o vilă cu 20 de euro camera pe noapte. Cu AC, TV, baie, bucătărie, vedere la mare și grădină. Nu mă întreba unde e, îți spun doar atît: localitatea Skala Potamias, la 12 km de Limenas. Skala Potamias este pe partea de est a insulei, astfel încît dimineața poți admira răsăritul. Dacă-ți plăce mai degrabă apusul, alege partea de vest a insulei, spre exemplu Prinos.

Odată cazat, mergi la plajă pentru o primă baie și apoi o masă la una dintre nenumăratele taverne de pe plajă. Sfat: alege taverna unde vezi multă lume așezată la mese, căci mîncarea trebuie să fie bună acolo. A doua zi, devreme, cît mai devreme, descoperă o altă plajă. Sunt muuuulte. Diferite. Pe toate gusturile. De obicei, grecii, sîrbii, bulgarii, nemții, americanii și englezii se trezesc ceva mai greu, astfel că pînă pe la 9-10 nu e nimeni pe plajă.

Dacă îți place aglomerația, mergi la Paradise Beach, Golden Beach, Aliki, Potos, Psili Ammos. Sunt superbe, toate, dar cam prea multă lume după gustul meu. Dacă e să mă întrebi pe mine, cea mai frumoasă plajă din Thassos este Marble Beach, cunoscută și ca Saliara (foto sus), pe care însă trebuie s-o vezi de la șase dimineața, cînd răsare soarele. Ai cel puțin trei ore în care unul dintre cele mai frumoase locuri pe care eu le-am văzut vreodată poate fi doar al tău. (Trebuie să știi că accesul la Marble Beach se face pe un drum forestier de cca 6-7 km. Me-ri-tă!).

Una din plajele în care poți citi – fără să auzi urletele unui copil nebăgat în seamă de mama lui care se încruntă la soțul ei ce nu-i aduce mai repede frappe-ul și care nu zîmbește decît în foarte multele poze pe care același soț trist trebuie să i le facă – este Agios Ioannis Beach (foto jos). O plajă lîngă care romanii aveau să construiască în timpul dominației lor o clădire despre care eu îmi închipui că ar fi aparținut unui centurion senior care s-a iubit cu o thassioneană. Unul din stră-stră-stră-stră-strănepoții lui are astăzi grijă, din rulota-bufet de sub niște măslini de sute de ani, ca berea și apa să fie foarte reci înainte de a ți le servi, iar din boxe să se audă numai muzică bună (într-o zi am ascultat integrala The Beatles). În ultima mea noapte în Thassos, a cincisprezecea, am dormit pe această plajă, sub clar de lună și în apropierea unui grup unguri veniți seara pe mare cu caiacele din care au scos, între altele, niște corturi și o minge de polo.

Ți-aș mai povesti, căci sunt atît de multe, dar mă gîndesc că vor mai fi de spus și la anul, cînd am de gînd să stau acolo o lună, cel puțin, într-o casă bătrînească pe care am pus ochii. Până atunci, cîteva sfaturi:

 1. încercați să găsiți un loc de cazare mai departe de plajă. e mai multă liniște și este mult mai ieftin.
 2. faceți plinul la rezervor imediat cum ajungeți în Thassos, căci aveți multe de văzut.
 3. luați multe cărți la voi sau, și mai bine, un kindle.
 4. nu uitați acasă camera foto subacvatică sau carcasa subacvatică pentru DSLR-ul vostru!
 5. cumpărați-vă echipament de snorkeling (nu vă zgîrciți la bani, aveți de văzut atît de multe în Marea Egee și e păcat să nu le vedeți bine).
 6. mîncați cel puțin o dată la Green Sea în Skala Potamias pe plajă.
 7. luați cu voi o ladă frigorifică (au apărut unele acum care au și radio).
 8. o cremă de plajă bună e una scumpă.
 9. nu vă strică niciodată un curs de prim-ajutor făcut în țară (am asistat de foarte aproape la renașterea unui turist din Maroc care se înecase)
 10. mergeți în Theologos, un sat autentic în inima insulei.

agios ioannis

agios ioannis 2

17 Comments
 • val
  August 10, 2012

  Ma bucur pentru tine Sutule. Noi am fost, la inceput de iunie, in Zakynthos, la o vila din care coboram direct pe plaja cu nisip fin si cu testoase, intr-o zona foarte linistita. Grecia are multe locuri superbe.
  P.S. Treaba aia, ca te-ai intalnit cu “neste” unguri, nu face decat sa alimenteze suspiciunile uslasilor care te viziteaza, ca te-ai inteles cu secuii sa boicotati referendumul. Ei din HARCOV, tu din Thassos. Si, spune tu, n-au dreptate uslasii?

 • adrian
  August 10, 2012

  Mergeti mai bine in Kastro decat in Theologos …

 • shush
  August 11, 2012

  o sa tiu minte- sa va fie de bine!

 • Andi
  August 11, 2012

  Binevenit…in 2 zile plecam :))

 • aitistul
  August 11, 2012

  Am adaugat articolul la Bookmark. Ms.

 • Dana
  August 12, 2012

  Foarte util artcolul! in vara aceasata merg pentru prima oara in Thassos. Chiar va multumesc!

 • Teodor
  August 12, 2012

  cred ca deja numarul romanilor care nu au fost in thassos sau macat nu au auzit povestiri despre aceasta insula e foarte mic, tinde spre zero….

 • d
  August 14, 2012

  Din pacate Thassos e prea aproape de Romania si deci prea plina de romani. Recomand cu caldura vestul Greciei de la Igoumenitsa la Perveza….nu am vazut si nici auzit anul asta vreun roman pe acolo

 • d
  August 14, 2012

  *erata:Preveza

 • Ovid
  August 15, 2012

  Si totusi, da-ne si noua un hint unde ai stat… Noi vrem sa plecam la sfarsitul lui august si ne-ar prinde bine un pont de cazare, decat sa ne luam dupa booking.com sau altceva. mersi!

 • Cristian Șuțu
  August 15, 2012

  @ovid : oriunde in skala potamias e bine. n-ai nevoie de booking.com. mergi direct acolo si intreaba. negociaza cel putin 10 euro din pretul camerei.

 • Ovid
  August 15, 2012

  a, da, si n-am inteles exact: tu te-ai dus acolo fara cazare, si ai luat la fata locului? Thanks!

 • Ovid
  August 15, 2012

  Acum am inteles. Scuze, postasem din nou intrebarea inainte sa vad raspunsul tau. Deci, teoretic, pot gasi si la fata locului, chiar daca e sezon. Mersi. Si felicitari pt poze si informatii.

 • elena
  August 17, 2012

  unde ai facut snorkeling?

 • Cristian Șuțu
  August 17, 2012

  @elena: cam peste tot. mai ales la marble beach (dimineata), la agios ioannis beach, aliki beach

 • CIOBANU ELENA
  May 16, 2013

  as dori ssi eu un pic de ajutor ca nu reusesc sa inteleg deci intrebarea mea este Kastro Grecia este Kylini?seu trebuie sa ajung in portul Kylini pt. a luat fery-boatul pt a ajunge in insula Zakynthos si google nu vorbeste pe limba mea…va multumesc si iertati-mi ignoranta dar am nevoie de ajutor astept raspuns…

 • Papos
  July 6, 2018

  Bună… Sunt superbe pozele…. asa cum întreba cineva mai sus poți te rog sa ne îndrumi și pe noi cu o cazare… Suntem o familie cu doi copii mici și am dori sa mergem și noi în Tassos… Iar pe booking sunt niște scoruri… Sau un nr de telefon la care sa ne îndrumi în privat…. Mulțumim mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *