Aproape totul despre o vacanță în insula Sifnos

sifnos-1

Cu o populație de circa 2500 de oameni și cu o suprafață de un sfert față de cea a Bucureștiului, insula Sifnos pare să fi fost ridicată de zei pentru a clăti mințile muritorilor. Dacă stai prea mult la birou, dacă te cerți des cu nevasta, dacă înjuri adesea în trafic sau guvernul, ei bine, Sifnos este soluția. Pune într-un rucsăcel cîteva tricouri și 2-3 cărți, apoi ia-ți un bilet de avion pînă la Atena (aprox. 35 euro). Cînd te-ai dat jos din avion, te urci în metrou și cobori în stația Pireus. De unde îți vei cumpăra un bilet de feribot (aprox 50 euro), iar după 2 ore și ceva ești în Sifnos. Dacă ai noroc de legături bune, în 5-6 ore ai ajuns. Cu mașina e ceva mai complicat, căci ai nevoie de cel puțin un popas de somn între București și insule. Eu am folosit două, Salonic și Atena. Mai sunt și taxele de autostradă (se strîng mai bine de 40 de euro), plus biletul suplimentar de mașină pentru ferry (aprox 60 euro). În prima variantă, poți închiria o mașină din Sifnos, în port fiind cîteva zeci de companii care îți oferă orice, de la scuter la 4×4.

kamares

Prin urmare, am ajuns în Sifnos. Mai exact, în portul Kamares. Care e în partea stîngă a imaginii de mai sus. În spatele locului unde mă aflu, e un camping senzațional, cu 9 euro de persoană pe zi (toate facilitățile la dispoziție). Din port, se urcă pe un drum circa 7 km pînă în Apollonia, cea mai importantă așezare de pe insulă, cu cele mai multe opțiuni de cazare. Care diferă în funcție de sezon și de confort, de la 15 euro pe zi la 100. Noi am stat aici:

apollonia

În orice parte ai lua-o de aici e bine. E chiar foarte bine. Am început – ceea ce vă recomand și vouă – cu Kastro. Pe seară. Nu știu cum să vă spun mai bine:

kastro-1

kastro-2

kastro-3

kastro-4

kastro-5

În Kastro nu aveți cum să ratați un local pe nume Dolci, unde o româncă pe nume Gina, stabilită acolo de 26 de ani, îți oferă cele mai bune clătite pe care le-ai mîncat vreodată. Și care arată cam așa:

dolci

Că tot suntem la capitolul ăsta, în Sifnos ai șansa să dai peste niște chefi care te vor introduce în bucătăria cicladică (aegean cuisine). Un astfel de loc este Cayenne Restaurant. Mănînci și gemi. Am plecat năucit de acolo…

cayenne

Mă iertați că pun poze cu mîncare, făcute cu smartphone-ul, dar nu mă pot abține. E cumva și pentru amintirea gusturilor…

Într-o zi trebuie să vă rezervați pentru două plaje din sudul insulei: Platis Gialos și Vathi. Iată-le!

platis-gialos vathi

Plaje mari și deloc aglomerate. Multe terase lăngă plajă. Hoteluri. Oameni frumoși. Mulți francezi. Locuri perfecte pentru o vacanță de familie.

vathi2

Dacă o luați spre nord, ajungeți la Herronisos. Ceea ce, cum să vă spun, e obligatoriu. Locul ăsta e rupt din timp. Stai pe plajă, la terasa unei familii care produce servicii culinare de multe generații, din tată-n fiu, și te uiți în jur. Nu poți spune cu siguranță în ce an te afli. Poate să fie 1970 la fel de bine ca 2016. E incredibil.

herronissos-1

herronissos-2

herronissos-3

potery-sifnos

Apoi, dacă intri, unde zice fotografia de mai sus, dai de Kostas Depastas. Dar despre el într-o postare viitoare.

herronisos-4

Toate imaginile de mai sus au fost realizate cu un smartphone Huawei P9, de care sunt fascinat grație lentilelor Leica.

Pentru orice întrebări vă stau la dispoziție în secțiunea comentarii.
Citește aici despre insula Milos.

2 Comments
  • Formatii Nunta
    August 24, 2016

    obligatoriu de vazut !

  • Irina
    July 11, 2018

    Cu ce te-ai deplasat pe insula?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *