Votați Fred Teeven!

Atenția noastră este prea mult chemată în afară, către zarva înverșunată a vieții. Prea mulți caută, tot timpul, să ne vîndă ceva: o idee sau doar o marfă, un idol sau, prea adesea, o iluzie. Cum să-ți mai găsești reperele în noianul acesta de informații și de ispite care par a spune totul despre noi și a ne da toate soluțiile, cînd de fapt nu izbutim să aflăm despre noi înșine ceea ce ar face ca relația noastră cu lumea să devină, dacă nu mai ușoară, cel puțin mai limpede.

– Petru Creția, Eseuri morale

Aș vrea – cît timp vă voi spune ce am de spus – să vă gîndiți și să identificați un politician român care să fie modest și corect, care să aibă bun-simț și pe care să-l asociați, la modul general, cu noțiuni și norme de conduită morală. Grea treabă, știu. Cîtă vreme veți încerca voi să-l găsiți, am să vă vorbesc despre un politician din Olanda. Numele lui este Fred Teeven și anul trecut pe vremea aceasta era membru al Parlamentului olandez, misiune începută în 2002 și încheiată pe 23 martie 2017. Omul a ocupat vreme de cinci ani și funcția de subsecretar de stat în ministerul justiției olandez. Pe scurt, Fred Teeven și-a dedicat o bună parte a vieții sale serviciului public. Nu știm dacă s-a îmbogățit de pe urma joburilor în administrația publică. Dar ce știm sigur e că omul nu a fugit în Madagascar. Nici n-a primit cetățenie sîrbă. Nu credem nici că are proprietăți prin Brazilia. Iar numele lui sigur nu e gravat pe vitrina celui mai scump magazin din lume, în Beverly Hills (vezi aici detalii).

Ce ne face să credem că Fred Teeven este un tip modest și cu bun-simț? Am aflat de la jurnaliștii olandezi, care l-au găsit pe fostul subsecretar de stat la noul lui loc de muncă: șofer de autobuz. Pentru că olandeză nu știm, am folosit google translate pentru a traduce un interviu cu Fred Teveen. Este halucinant! Politicianul explică de ce s-a făcut șofer pe autobuz: “Este visul unui băiețel“. Omul povestește că la începutul anului trecut a fost bolnav. “Am avut o operație pe creier. Apoi începeți să vă gândiți: ce doriți cu viața voastră? Ceva frumos, ceva ce am vrut mereu să fac și ceva complet diferit“. Șofer pe autobuz. Iată-l!

teeven2

Întrebat de jurnalist cît timp vrea să lucreze ca șofer, Teeven răspunde: “Acum am aproape 60 de ani. Sper că dacă voi mai avea zile, poate că voi face acest lucru până când am 68 de ani, mi se pare minunat.” Ți se rupe inima. La fel, cînd e întrebat despre cît cîștigă: “Chiar câștig un pic mai puțin pentru că nu sunt încă angajat permanent, eu lucrez prin intermediul unei agenții de ocupare a forței de muncă.

Zilele trecute, în autobuzul condus de Fred Teeven a urcat și fostul lui șef, prim-ministrul Mark Rutte.

olanda

Atît am avut să vă spun.

2 Comments
  • Dan Doran
    January 19, 2018

    Aș vrea s-l văd pe Dragnea gunoier și pe Iliescu hingher.

  • Mihaela
    January 26, 2018

    Tare articolul, mi-a placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *