Nașterea lui Taraboste

FotoUnion-2046

Ceea ce vedeți în imaginea de sus este un Taraboste din 2011. Nu-s mulți pe lumea asta, doar 9200 de exemplare. E – îmi pare de vă dau veste proastă – o specie pe cale de dispariție. Nu e greu de intuit de ce. E bun. E al dracului de bun. Motiv pentru care se bea. Și se termină. Dar să nu ne întristăm. Am să vă spun că acest Taraboste s-a născut în 2011, undeva în sudul Republicii Moldova. A fost nevoie de vreo 100 de “moașe” să culeagă, pe la începutul lunii octombrie, strugurii Cabernet Sauvignon care aveau să dea naștere celui mai bun vin roșu pe care eu l-am băut vreodată. Operația de naștere nu e foarte complicată, dar necesită timp. Adică răbdare. Taraboste 2011 a fost vinificat la începutul anului următor, iar în lume a fost scos în 2014. A stat, așadar, doi ani în niște butoaie franțuzesti de stejar (barique) de 225 litri. Iar pe piață au fost scoase, cum ziceam, 9200 de sticle. Doar 9200. Din care eu, de prin primăvară și pînă la momentul în care vă scriu aceste rînduri, am băut cam 20 de exemplare. În mare parte alături de prietenul meu Dan Byron, care e la București. Și care e de acord cu mine că acesta este Vinul.

În clipa de față sunt în Chișinău, la hotel, și am lîngă mine două sticle de Taraboste 2011. Cu care o să-l fac fericit pe Dan, sper. Și căruia am să-i dau o veste bună: azi am fost în beciurile Chateau Vartely din Orhei, Republica Moldova, și-am văzut cu ochii mei multe butoaie cu următorul Taraboste. Taraboste Cabernet Sauvignon 2014. Va apărea pe piață, cel mai probabil, la începutul anului 2017. Iată dovada, Dane! Sau, mai clar, ascultă-l pe Andrei Țurcanu, administrator la Chateau Vartely:

Iar dacă nu v-am stîrnit destul, ascultați-l pe Andrei cum povestește despre Taraboste:

Articol scris în cadrul evenimentului Descoperă Moldova – Drumul Vinului 2015, organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu ANTRIM, SIXT Rent a Car Moldova, susținut de Hotel OlsiChateau VartelyPurcariCricova, Asconi WineryMimi, Gitana WineryPerna MeaAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

2 Comments
  • luiza maria
    October 1, 2015

    Va rog sa-l incercati , chiar e foarte bun!

  • Ema Georgescu
    October 12, 2015

    ii uram viata lunga sau… scurta, dupa caz :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *