Nu-mi iese din cap o informație pe care am primit-o zilele trecute de la Mugur Pop: există un studiu, realizat de un militar român, din care reiese că întreaga cantitate de piatră relocată pentru construcția cetăților dacice din munții Orăștiei, doar cele pe care le știm deja, este de trei ori mai mare decît cea pentru piramidele egiptene de la Giza. Iar acestea din urmă sunt considerate una din cele șapte minuni ale lumii. Nu știu sigur dacă această comparație este tocmai veridică. Foarte sigură e însă informația că, cu doar cîteva excepții, nimănui din România nu-i pasă de minunile din Munții Orăștiei.
Vă spun pentru că am văzut cu ochii mei Indiferența. Și nu sunt singurul. Alături de mine și de Mugur în expediția lui Călare în Carpați au mai fost și alți bloggeri (vezi Radu, Alissum și Bristena, spre exemplu), pe care Foto Union, Dacia Plant și Asociația Descoperă Natura i-a adus laolaltă la Sarmizegetusa, într-o tabără de fotografie. De fapt, de poveste. Pentru că Mugur ne-a lăsat pe toți cu gura căscată. Cu toate cele ce știe despre noi. Noi, adică, cei care nu știm încă cine suntem. Desigur că Mugur nu e singurul care știe. În expediția lui Călare în Carpați am dat peste un alt Pionier, un tip la vreo 50 de ani care are grijă administrarea cetății Sarmizegetusa Regia. Vladimir Brilinsky. Nu știu cum să vă explic, omul ăsta tocmai descoperise ceva incredibil. În noaptea de Sânziene, de la o furtună, căzuse un copac din pădurea cetății. Sub rădăcini, el a găsit o matriță pentru metale din perioada dacică. Cu tot felul de figuri și inscripții misterioase. Obiectul – care a fost transportat cu mascați – este acum analizat în diverse laboratoare din țară, dar, din cîte ne-a spus omul, nu ar exista ceva similar în întreaga știință a arheologiei.
Ne trebuie o furtună. Sau mai multe. Și o legiune de Muguri. Ori mai multe.
Imagini din tabăra de fotografie Călare în Carpați, un eveniment organizat de Foto Union, Asociația Descoperă Natura și Dacia Plant.
July 19, 2013
asa ma bucur cand aceste realitati sunt facute public, din pacate istoriografia romaneasca a ramas in urma cu 200 de ani atunci cand trebuia sa ne legitimam ca urmasi ai romanilor, si orice incercare de scoatere la lumina a civilizatiei dacice este tratata cu dispret de istoricii cu influenta.
July 27, 2013
Ne trebuie multe lucruri dar n-o sa realizam nimic cand stam si ne plangem pe la colturi ca niste babe, si spunem povesti din auzite, si facem poze ca niste fire boeme, toti stiu sa comenteze dar niciunul nu i-a nici o initiativa. Vorba d-voastra- hai sa asteptam furtuna aia magica!