EXCLUSIV. Lista jurnaliştilor de pradă

Ziarul Puterea, aşa mic cum e el, pentru că, din păcate, lumea nu prea a auzit încă de apariţia lui, e un spaţiu de informare la care poţi avea acces cumpărîndu-l de la chioşcuri sau accesînd gratuit www.puterea.ro. La ziarul Puterea lucrează o mînă de oameni care încearcă să-ţi furnizeze informaţii interesante şi inedite. Precum a fost articolul de astăzi cu Elena Băsescu, al cărui nume a apărut într-un clasament al celor mai influente susţinătoare ale consumului de marijuana. Informaţia a apărut aseară la ora 19.25 pe site-ul ziaului Puterea şi preţ de cîteva minute a fost interesantă, dar mai ales inedită pentru publicul care a accesat-o. A urmat însă năvala jurnaliştilor de pradă, de la alte publicaţii, care au preluat informaţiile din textul colegei Maria Alifantis, uitînd să citeze fornizorul iniţial al ştirii.

 1. Libertatea. Tabloidul publică astăzi la 9.31, pe prima pagină a siteului lor, ştirea furată de la Puterea. Sunt trucate, cu multă grijă, cîteva imagini cu Elena Băsescu avînd în mînă o ţigară cu marijuana, dar nicăieri nu este menţionată sursa informaţiei. Culmea, în textul celor de la Libertatea sunt date şi două trimiteri cu link URL, dar nu la articolul original, ci la alte materiale realizate de ei. Textul lor nu este semnat.
 2. Click.  Jurnalistul Alex Toderaşc scrie, ca un student repetent de la Jurnalistică, o ştire care începe cu background-ul. În finalul ştirii apare şi informaţia regăsită şi în titlu: Elena Băsescu, în Top 100 femei care susţin marijuana. Nu este citată sursa informaţiei, dar, este citată în schimb revista Skunk, ca şi cînd el ar fi descoperit-o. Articolul din Click a apărut aseară, la 23.09.
 3. ProTv. Prădătorii de la Ştirile ProTv au publicat astăzi, la ora 12.05, fără nici o jenă, informaţia furată de la Puterea. Este citată doar revista Skunk.
 4. Jurnalul Naţional. Ziarul condus de Marius Tucă publică la ora 22.21 articolul preluat de la ziarul Puterea. Nicăieri în text nu apare citată sursa informaţiei. Sub articol, fără nici o altă menţiune de genul “text preluat sau inspirat din…”, apare scris puterea.ro.
 5. Realitatea.net. Jurnaliştii de la Realitatea par cu totul rupţi de realitate. Ei fac o ştire cu informaţiile preluate de la Puterea, dar citează, foarte discret, publlicaţia Braşovul Tău, care, din nou, scrie despre EBA şi marijuana, fără să menţioneze sursa orginală a ştirii. Articolul jurnaliştilor prădători din Braşov este publicat astăzi la ora 11.09, iar cel al năucilor de la Realitatea o oră mai tîrziu.
 6. Lista prădătorilor continuă cu: dcnews.ro, time4news.ro, stiri.rol.ro, informatiadevest.ro, vedeta.ro, showbiz.ro, medias.info, ebihoreanul.ro şi multe, foarte multe altele. E plină presa de pseudo-jurnalişti.

Singurii jurnalişti care citează corect informaţiile cu EBA sunt cei de la Antena 1Antena 3 , agerpres.ro şi clujtoday.ro

11 Comments
 • DaBrick
  September 16, 2010

  mai….pe dcnews e citata puterea. poate il scoti din lista :)

 • Stefan Murgeanu
  September 16, 2010

  marea drama nu este doar ca e plina presa de pseudo-jurnalisti, ci ca nu exista nici un public educat care sa penalizeze astfel de gesturi…

 • sandman
  September 16, 2010

  Deontologia in presa, ha!
  “N-ai cu cine, ba! Niste tarani!” :D

 • Cristian Șuțu
  September 16, 2010

  dabrick : crede-ma, nu era. asta a fost si scopul meu: sa-i determin sa puna lnkuri. ceea ce s-a si intimplat cu dcnews.

 • Adrian
  September 16, 2010

  Cristi,
  Tu spui ca “Libertatea.ro a furat stirea de la Puterea”. Eu spun ca nu s-a intimplat asa. Iti pot explica, pe mail, daca te (mai) intereseaza, cum am ajuns noi sa facem stirea aia. Poate n-ai remarcat, dar, cind preluam ceva, nu ne doare mina sa dam link sursei originale.

 • Cristian Șuțu
  September 16, 2010

  adrian, orele de publicare sunt proba

 • Adrian
  September 16, 2010

  Nu, nu e nicio proba. Atunci, inseamna ca trei sferturi dintre site-urile planetei fura, doar pentru ca nu pot fi primele.
  Ok, daca noi am fi trebuit sa va citam pe voi la o stire “de pe net”, atunci si voi ati fi trebuit sa scrieti, la semnatura, “traducere realizata impreuna cu Libertatea.ro” :) Autorul articolului de la voi stie de ce.

 • Cristian Șuțu
  September 16, 2010

  nu stiu de ce vorbesc cu tine. nu pare ca intelegi

 • Adrian
  September 16, 2010

  Asa-i, sint recunoscut drept usor limitat. Nici eu nu inteleg de ce ma chinui sa ma dezvinovatesc pentru ceva ce n-am facut. Probabil aveam alte asteptari de la discutia asta

 • androidul cu sobolani
  September 16, 2010

  :) interesanta rezolvarea micii dispute. da e ok puterea, insa lidia mitchievici e cam aiurita cateodata. are unele accese ca si fostul tau coleg de la academie, ciudatul ala de-si da aere de mare detinator al unor adevaruri absolute, iaru, depanatorul de pc-uri. dar sa trecem la lucruri serioase, aveai odata cateva fotografii de la munte si-ti gateai mancare la o mica butelie. ce era acolo, arata foarte bine!

 • carbonaru
  September 17, 2010

  Eu zic ca e destul de simplu sa dovedesti. Uita-te pe statistici ( sper ca ai StatCounter sau asa ceva ) si vezi IP-urile. Daca se potrivesc…uite dovada. Sa speram ca nu folosesc din alea mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *