Cum a fost #priNeamt

FotoUnion-7031-1

Am primit săptămîna trecută pe facebook un mesaj de la o persoană pe care n-o cunosc. “Cristian, faci niște poze minunate. Îmi vine să mă duc în Neamț acum”. Am zîmbit. Și mi-am dat seama că îi invidiez pe Toma Nicolau și Alex Filip. Organizează deja de patru ani un eveniment atît de simplu, aparent, dar atît de frumos. Se numește #priNeamț. Pe scurt, ei invită cîțiva bloggeri cu autoritate în zona de travel și de fotografie, pe care-i plimbă timp de o săptămînă prin cele mai frumoase locuri din județul Neamț. Sunt bloggeri din SUA, Canada, Marea Britanie, Spania, Brazilia, dar și din România. Haideți să vă arătăm ce locuri incredibile avem – le-au spus. E simplu. E atît de simplu, încît orice ministru al turismului din România, oricît de cretin ar fi, ar putea folosi formula. În fiecare județ din România. Știu, nu avem încă infrastructură așa cum ar trebui. Nu avem nici servicii prea bune. Dar avem cîteva ceva-uri care, însumate, ar putea face din România o destinație fantastică.

Priviți un pic fotografia de mai sus. E făcută acum patru zile, într-o dimineață, pe traseul marcat care duce de la hotelul Bistrița (de folosit cu mare încredere) din Durău la Cabana Dochia, pe Ceahlău. Mă uitam la bloggerii străini. Rămăseseră cu gura cascată. Ceva de genul: is this real? La fel – dar cu gustul, nu cu privirea – s-a întîmplat la Cetatea Neamț, la baza căreia o femeie își vindea dulceața și serbetul făcute de ea. Nu cred că există pe lumea asta o dulceață mai bună. Am cumpărat patru borcane. Din varianta cu cireșe amare. Tot lîngă Cetatea Neamț am întîlnit-o pe Ionela Lungu, făcătoare de povești, a cărei energie pozitivă îți umple bateriile oricît de căzut ai fi.

N-o să vă spun despre Cetate, dar vreau să vă mai vorbesc despre niște oameni întîlniți în jurul ei. Căci e cumva miraculos să întîlnești atîția oameni frumoși pe kilometru pătrat. E un nene, spre exemplu, care își vinde toată pasiunea lui pentru optică, veche de peste 40 de ani, pe numai… 50 de bani. Atît costă să privești prin lentilele șlefuite de mîna lui: lunetă, periscop, dispersia luminii, “Ochiul-de-insectă”. Acaparatori sunt și cei doi tineri care cîntă la chitară în pădurea care te urcă spre Cetate. Pe unul dintre ei l-am înregistrat aici.

FotoUnion-6724

Să vă dau cîteva locuri unde puteți mînca sau sta cînd mergeți prin Neamț? Luați un creion și notați:

 1. Pensiune Aristrocratis. Tîrgu Neamț. I-aș da oricînd 5 stele. Probabil cele mai bune servicii de turism întîlnite vreodată în România. Doar un detaliu: la finalul unei cine luate acolo am ținut neapărat să-l chemăm pe bucătar și l-am aplaudat îndelung, de nu mai știa omul ce să facă cu mîinile de emoție.
 2. B&B Popa Museum. Tîrpești. Probabil singurul B&B cu bibliotecă și muzeu din România. Liniște 100%.
 3. Cabana Bia Păpădia. Izvorul Muntelui. Excelent.
 4. Hotel Central. Piatra Neamț. Servicii foarte bune. Încercați neapărat la Cramă vinul casei și desertul cu cozonac tras în lapte și stropit cu caramel.
 5. Nenea Iancu Beer House. Piatra Neamț. Aparține acelorași proprietari de la Aristocratis, deci mergeți cu mare încredere.
 6. Roman Plaza Hotel. Roman. Foarte bune servicii.

FotoUnion-7216-1
FotoUnion-7077-1
FotoUnion-6647-1
FotoUnion-6656-1
FotoUnion-6894-1
FotoUnion-6250-1
FotoUnion-7032
FotoUnion-6497
FotoUnion-6745
FotoUnion-6852

#priNeamt – the 4th edition of the most important event dedicated to promoting in the online environment of a county from Romania. Details about this event onhttp://goo.gl/Lw8mzy. Organizer: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Main partners: Neamt County Council, City Hall of Piatra Neamț, Blue Air, Roman Plaza Hotel and Aristocratis Pension. With the support of: Ancutei Inn, Central Plaza Hotel, Bistrita Hotel, Auto Moldova, Nenea Iancu Beer House and Filmul de Piatrashort-movie festival.

3 Comments
 • Mioara
  September 10, 2015

  Un loc superb, in care mereu revin cu drag.

 • Simona
  September 14, 2015

  Poate e timpul sa invatam ca nu politicienii au puterea, ci noi oamenii din popor. Felicitari pentru initiativa. Cand vom actiona astfel majoritatea, atunci se vor schimba si cei din conducere. ;) Rabdare!

 • Relu
  November 1, 2016

  Sunt superbe locurile acestea, avem o tara frumoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *