De ce a cîştigat Băsescu alegerile

Modest fiind, Băsescu nu vrea să aflăm cam cît de erudit e el. Aşa se face că în ultima campanie electorală, într-o vreme în care contracandidaţii se relaxau cine-ştie-cum pe la domicilii de moguli cu televiziuni, noi n-am aflat decît cine e favoritul său într-ale verbelor: Mircea Cărtărescu. Din a cărui carte Levantul citeşte de vreo cinci ani fără încetare. Unii, mai iuţi de mînie manie, aşa, au rîs de el. Cum adică – şi-au spus ei, maniacii – să citeşti Levantul în campania electorală din 2004, să continui s-o citeşti şi în cea din 2009 şi, prin urmare, să mai şi cîştigi alegerile?

Trebuie să fie o altă explicaţie! – şi-au spus nemaniacii.

Hrebenciuc a găsit-o pe cea mai uşoară, flacăra violet, motiv pentru care presa, aflată oricum în criză, a avut de lucru vreo şapte-opt săptămîni. Vă daţi seama acum, presupun, că nu aceasta este Explicaţia. Şi că nu în zona crepusculară a ceacrelor vom găsi Răspunsul. Eu vă invit să privim împreună o fotografie. E de pe pagina de net a Preşedinţiei, din colecţia de tablouri oficiale. Ce ne spune această fotografie? Hai s-o privim atent! Ne spune, nu-i aşa, că Băsescu a uitat să se încheie la un nasture, ceea ce înseamnă că e aerian, ca toţi erudiţii. Ne mai spune că se sprijină de scaun, de unde putem trage concluzia că de atîta stat la birou, cu cărţile în faţă, şi-a pierdut echilibrul. Ne mai spune că hainele alea stau pe el ca dracu’, ceea ce e firesc pentru un şoarece de bibliotecă obişuit cu haine ponosite. Şi, în fine, ne mai spune ceva. Da, că-n spatele lui se află muuuulte cărţi. Exact. Aici am vrut să ajung. Oameni buni, arhitectul Palatului Şuţu a urmărit cu atenţie biblioteca din spatele preşedintelui şi este astăzi în măsură să vă prezinte, în premieră, ce cărţi citeşte singurul om politic care nu a pierdut niciodată alegerile la care a participat. Priviţi imaginea de mai jos şi veţi descoperi cărţi cu care numai Biblioteca Vaticanului s-ar putea mîndri: Dictionar Enciclopedic Italian, Enciclopedia Spectacolului, Lumea Contemporană, Istoria Italiei şi altele, toate în limba italiană.

Ignoranţilor care sunteţi!

20968

14 Comments
 • Diana Stoleru
  February 9, 2010

  ok…ma prapadesc de ras…corect se zice: “Ignioranti che siete!!!!”

 • Lilick
  February 9, 2010

  Mesaj *De unde? Buraforie! Cel mult, in spatele copertilor, se ascund sticle. Hahaha!

 • matilda
  February 9, 2010

  Să nu mai spuneţi că preşedintele celor 5 milioane de români nu respectă Constituţia ! Păi, dacă nu e în bibliotecă, de unde s-o ştie ?

 • paul gabor
  February 9, 2010

  L-ati pus la zid. Iarasi. Subversivilor! Abuzivilor! :)

 • [D][S][N]
  February 9, 2010

  Pai el le-a castigat ?… :)

 • sorin andreica
  February 9, 2010

  Eu sunt liberal de cand ma stiu in democartie si stau si ma intreb daca iesea Geoana presedinte,cum ar fi fost.
  cu respect

 • Micawber
  February 9, 2010

  De parca ar mai conta de ce a castigat alegerile… din pacate le-a castigat si cam la asta se reduce totul :)

 • Rodica
  February 9, 2010

  Acum mi-am gasit si explicatia pt grija pentru romanii de peste granite. Cum multi traiesc in Italia, iar copiii lor studiaza in italiana.

 • sorin
  February 9, 2010

  fabulos. cum se spune “sulaina channel” in italiana?

 • Constantin Gheorghe
  February 9, 2010

  Stai liniştit! Aia nu e bibliotecă decât cu numele. E salonul care face legătura cu Sala Unirii, de la parter. Acolo se fac primiri. Cărţile alea sunt programatic de decor. Biblioteca e la etajul 1. Şi chiar are cărţi interesante. Pentru oricine, numai pentru Marele Cârmaci, NU!

 • Design interior
  February 10, 2010

  pentru ca a avut o campanie mai buna decat mircea geoana cred eu

 • Doina Ghimus
  February 10, 2010

  “Egregio Signor Presidente,

  mi rivolgo a Lei per esprimere la preoccupazione che sento sempre più viva e fondata circa le sorti del Paese in cui vivo.
  Poniamo che l’intento sia quello di rifiutare la certezza, la realtà in cui si vive, in cui si sente. Mettiamo in discussione la possibilità di distinguere con chiarezza e senza residui i due termini della relazione tra le due dimenssioni di tale….”
  Dom*le, am innebunit?

 • Radu
  February 10, 2010

  1. Chiar daca sunt 3 nasturi sau doi nasturi la sacoul unui costum, nu se vor inchide toti pt a facilita accesul la buzunare.
  2. Nu-mi place Basescu, nu e cel mai bun presedinte, dar din pacate sunt multi altii mai prosti ca el. Conduci 6 partide in cruciada impotriva Carmaciului si le bagi direct in gard? Cat de antipatic poti fi pentru votantii acelor partide incat sa voteze cu altul. Imi pare rau pentru tine pentru ca ai investit energii intr-un candidat care a pierdut pe mana lui. Am o intrebare: daca Geoana ar fi fost in poza asta, cine era in biblioteca? Vanghelie

 • Parintele Evghenie
  February 12, 2010

  Cred ca provin dintr-o donatie (si cartile si hainele).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *