A dispărut braga

Părinţii mei îmi spuneau că, pe cînd eram eu mic, mergeau în concediu la mare cu banii dintr-un salariu. Le ajungeau pentru cazare, masă, dar şi pentru o îngheţată, un colac şi o poză „colorata mâine-i gata”. Astăzi, din pensia lor nu pot lua nici măcar noapte la hotelul X din aceeaşi staţiune, Mamaia. Ştiţi cît costă o cameră dublă la hotelul X acum de 1 mai? Vă citez din „oferta” lor online: pachet două nopţi – 1500 lei cu „dejun inclus şi parcare în limita locurilor disponibile”.

Lucrurile au luat-o razna complet. 1500 de lei pentru două nopţi cu dejun de persoană? Oamenii ăştia cred că au pierdut noţiunea de ofertă. Cineva trebuie să le explice că ofertă e atunci cînd oferi ceva, nu cînd jupuieşti clientul de toţi banii de care s-ar putea împrumuta pentru că oricum nu-i are.

V-am dat exemplul cu hotelul X ca să vă spun că astăzi, în politica românească, se discută despre absolut orice numai despre ce trebuie nu. Anume, despre cum trebuie făcut ca oamenilor să le fie mai bine. Dar nu într-un viitor incert din gama „să trăiţi bine!”. Ci acum. Azi. În prezent.

Ştirile sunt, din nefericire, aiuritoare: cîţi porci are Năstase, cum trebuie să meargă Botiş (who the fuck is Botiş?) în faţa instituţiilor ca să-şi rezolve problemele, care sunt aşteptările FMI de la guvernul Boc etc.

Nimeni nu ne explică de ce dracului roşiile costă 85 de lei (adică 850.000 de lei vechi) kilogramul în piaţă la Domenii şi ce măsuri are de gînd să ia pentru ca, de a doua zi dacă se poate, kilogramul de roşii să poată fi cumpărat cu 0.85 de lei. Cum jur că ar fi normal să coste.

Nimeni nu ne explică de ce a fost respinsă propunererea făcută premierului României de către profesorul Nicholas Negroponte (Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite), prin care fiecare elev de şcoală urma să primească un laptop, propunere iniţial avizată favorabil de Guvern.

Nimeni nu are nici o idee concretă.

Politica, oameni buni, este despre lucruri palpabile: despre scăderi de preţuri exagerate, despre vacanţe accesibile, despre şcoli cu calculatoare şi spitale fără şpăgi, despre medicamente ieftine pentru pensionari, despre burse multe şi cărţi ieftine, despre biblioteci deschise, nu închise.

Politica e despre cum să faci lucrurile accesibile. Şi mai ieftine. Ieftine precum era odată braga.

 • (editorial pentru ziarul Puterea)
3 Comments
 • lecampeur
  April 28, 2011

  Parintii te luau in concediu cu salariul pe o luna pt ca nu aveau oricum ce sa cumpere cu el in afara de colorata maine-i gata si colacul traditional. In 1981 Romania a intrat in incapacitate de plata, adica in faliment tocmai pt ca preturile erau mici si tinute acolo prin lege, chiar si la hotelul X iar economia era construit sa existe nu sa faca profit, chiar daca in schimb producea pierderi.

 • fury
  April 30, 2011

  CAT costa 1 kg de rosii????

 • Paul
  April 30, 2011

  anul trecut am fost la costinesti la inceputul lui iulie, pensiune in schitu 6 zile vre0 1200 de ron 2 adulti si un copil de 3 ani – pesiune completa
  anul asta o sa mergem la sf. constatin si elena – varna 7 zile, hotel 4 stele tot inceputul lui iulie, all inclusive aceiasi adulti plus copil de 4 ani si unul de 1,5 ani 1700 de ron platitzi pana in 31,03
  si zici sa merg 2 zile de 1 mai? :roll:
  asta e, astia din hotelurile romanesti daca nu se trezesc or sa faca oferte prin satele romanesti… oricum confortul este comparabil.
  nu voiam sa merg la bulgari chiar am cautat all inclusive la romani, pe early booking… si am gasit… 2* la mamaia pensiune completa… 3200 ron :roll:
  o sa-mi zicetzi ca 4* la bulgari nu e ca la turci… stiu dar nici mai rau ca 2* la romani :roll:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *