Acești oameni care ne conduc și pe care nu i-a votat nimeni: Cristina Manda, consilier discret pentru 11 miniștri și un șef de stat

Cristina Manda deține, foarte probabil, recordul de joburi la stat în România. Personaj foarte discret, ea a lucrat în ultimii 20 de ani în cinci ministere diferite, a fost consilier prezidențial, director în societăți naționale de stat, membră a numeroase consilii de administrație ale unor companii de stat. Astăzi, ea este consilierul personal al ministrului Agriculturii, primește bani de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților și oferă servicii de avocat. 

cristina-manda

Cristina Maria Manda lucrează de circa 20 de ani în serviciul public, în paralel cu activitatea de avocatură. O regăsim în diverse funcții de conducere în ministere sau în companii naționale de stat, dar mai ales în joburi discrete de consilier de ministru. Am numărat cel puțin 11 miniștri și cinci ministere diferite care s-au bucurat de serviiciile Cristinei Manda. Ministerul ei preferat pare să fie cel al Internelor, instituție pentru care a primit venituri din mai multe poziții: șefă de cabinet, consilier, secretar de stat, subsecretar de stat. 

Am încercat să refacem CV-ul Cristinei Maria Manda din declarațiile de avere și de interese pe aceasta care le-a depus conform legii din 2007 încoace. Înainte de 2007 nu exista obligativitatea depunerii declarațiilor, iar arhivele instituțiilor sunt foarte greu de accesat.

Primele informații publice pe care le găsim despre serviciul public al Cristina Manda provin din anul 2005, perioadă în care ea a fost consilier al ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei, și, ulterior, secretar de stat. Într-o postare pe blogul ei, Monica Macovei povestește că i-a cerut la un moment dat demisia Cristinei Manda, după ce a aflat că este membru al PSD. “Cristina Manda a mințit că nu este membru de partid, încălcând astfel regula pe care am impus-o în Ministerul Justiției cât timp am fost ministru: atât eu, cât și toți secretarii de stat sa nu fim membri de partid. I-am solicitat demisia pe 9 decembrie 2005, după ce doamna Manda m-a informat că ziarul Gandul se pregătea să-i publice carnetul de membru PSD. În aceeași seară, Cristina Manda și-a dat demisia și a plecat din MJ”, scria Macovei în urmă cu 10 ani. Tot în 2013, la un post tv, Monica Macovei a afirmat că ORNISS a refuzat să-i acorde lui Manda acces la informațiile secrete cu care ar fi urmat să vină în contact din postura de secretar de stat.

După demisia de la Ministerul Justiției, o găsim pe Cristina Manda angajată la Ministerul Economiei și apoi la Ministerul de Interne, sub conducerea ministrului PNL Cristian David. Monica Macovei își amintește pe blogul ei că, “potrivit presei, Cristina Manda a fost numită, în aceasta perioadă, în mai multe consilii de administrație ale unor companii precum  Electrica Muntenia Sud, Complexul  Energetic Rovinari, Regia Națională a Pădurilor sau AVAS”. 

Director de cabinet și secretar de stat MAI

Din declarațiile de avere și de interese ale Cristinei Manda rezultă că în anul 2007 ea a fost consilier ministru la Ministerul de Interne (ministru – Cristian David), iar în 2008 era consilier ministru în mandatul lui Gabriel Oprea. Tot în acea perioadă apare menționată apartenența ei la Fundația Colegiului Național de Apărare. În anul 2009 o regăsim pe Cristina Manda într-un post de consilier la Ministerul Comunicațiilor în mandatul lui Gabriel Sandu. În 2012 se întoarce în Ministerul Justiției pe un post de consilier ministru, în mandatul Monei Pivniceru. Activitatea sa acolo este întreruptă pentru circa o lună, ea devenind consilier pe probleme juridice al președintelui interimar al României, Crin Antonescu. Se întoarce apoi în postul de consilier la Justiție, iar în anul 2013 este este numită consilier ministru la MAI, sub ministeriatul lui Radu Stroe. Un an mai târziu, Gabriel Oprea redevine ministru al Internelor, iar Cristina Manda ocupă într-o primă fază postul de director de cabinet. Spre finalul anului 2014 ea figurează din nou în postul de consilier ministru la MAI, iar din ianuarie 2015 Cristina Manda prinde un post de secretar de stat la Interne. Gabriel Oprea este înlocuit cu Petre Tobă la conducerea MAI, iar Cristina Manda prinde în 2016 un post de subsecretar de stat. În 2017, la fel, este subsecretar de stat MAI, dar în mandatul pesedistei Carmen Dan. Declarațiile de avere din 2019 și 2020 ne indică faptul că Manda revine în Ministerul Justiției, pe post de consilier ministru în mandatele Ana Birchall și Cătălin Predoiu. Începând cu anul 2020 Cristina Manda își găsește un job de membru în CA la Electrica Furnizare SA. Anii pandemiei o prind într-o altă companie de stat, la Electrica SA, pe post de Director la Divizia Juridic. Cea mai recentă declarație de avere a Cristinei Manda ne spune că în 2023 ea obține venituri din următoarele joburi: consilier al ministrului Agriculturii Florin Barbu, membru al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, director la Electrica SA, administrator la Distribuție Energie Cluj, formator curs ANFP și avocat. 

De-a lungul anilor, Cristina Manda a declarat că a fost membră a mai multor instituții, precum: Fundația George Marshall, Fundația Colegiului Național de Apărare, Internațional Association for Court Administration, International Police Assciation – filiala Romania, Fundaţia Universitară a Mării Negre, Romsilva, AVAS, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, Asociația Psihiatrilor Liberi din România.

Cristina Manda: Nu m-am considerat niciodată un om important

Cristina Manda neagă că ar fi fost vreodată membră a unui partid politic, că ar fi primit aviz negativ de la ORNISS sau că ar fi fost fiica unui general de Securitate. Întrebată cum se face că vreme de 20 de ani a fost consilieră a 11 miniștri, dar și a unui președinte al României, cu numeroase alte joburi la stat, Cristina Manda a afirmat:  “Vă dați seama că îmi este tare greu să vă răspund la această întrebare. Am lucrat mult în administrație de-a lungul timpului. Eu sunt avocat de profesie, dar am avut această șansă de a lucra în administrație un număr de ani. Îngăduiți-mi să nu vă răspund, aș fi prea subiectivă. Ce aș putea eu să vă răspund de ce un număr însemnat de oameni, tehnic, m-au chemat. Pentru că eu asta sunt: un tehnic pe legislație. Asta fac la fiecare ministru la care am fost”. La afirmațiile fostei ministre Monica Macovei cum că ar fi fost membră a PSD și că nu a primit certificat de securitate ORNISS, Cristina Manda ne-a pus la dispoziție mai multe certificate de autorizare acces la informații clasificate, inclusiv de la Ministerul Justiției în perioada condusă de ministrul Macovei.

 “Ce să răspunzi? Să faci dovada unui fapt negativ? Nu m-am considerat niciodată un om important. Povestea cu tata, iarăși nu-mi dau seama… Nici vorbă să fi fost ofițer de securitate, tata a fost Paul Manda, l-am pierdut, din păcate, a fost inginer economist la Comitetul de Stat al Planificării”, susține Cristina Manda, care neagă că este sau că a fost membră a unui partid politic. Întrebată dacă mai deține acum certificat ORNISS, Cristina Manda spune că la Ministerul Agriculturii nu este nevoie de o astfel de autorizare. “Aici, vă dați seama, e despre capre, oi, purcei, obiectul de activitate nu necesită ORNISS”, declară Cristina Manda. 

Ea mai spune că a plecat din funcția de director la Electrica și că, deocamdată, nu mai ține cursuri de formare pentru Agenția Națională a Funcționarilor Publici: “Îmi este imposibil, programul meu la minister e de la 7 dimineața la 7-8 seara”.

Traseul Cristinei Manda

2005 – secretar de stat și consilier al ministrului Justiției Monica Macovei

2007 – consilier ministru de Interne Cristian David

2008 – consilier Ministrul de Interne Gabriel Oprea

2009 – consilieră la Ministerul Comunicatiilor în mandatul Gabriel Sandu

2012 – consilieră a ministrului Justiției Mona Pivniceru 

2012 – consilier prezidențial Crin Antonescu

2013 – consilieră a ministrului Justiției Mona Pivniceru

2013 – consilieră a ministrului de Interne Radu Stroe

2014 – director de cabinet ministru Gabriel Oprea

2015 – consilier ministru Gabriel Oprea

2015 – secretar de stat MAI 

2015 – consilier ministru MAI Gabriel Oprea 

2016 – subsecretar de stat MAI (mandatul Petre Toba)

2017 – subsecretar de stat MAI (mandatul Carmen Dan)

2019 – consilier ministru Justitiei (Ana Birchall)

2019-2020 consilier ministrul Justitiei Catalin Predoiu

2020 – director Divizia Juridic si Managementul Participatiilor la Electrica SA

2020 – membru CA la Electrica Furnizare SA

2021 – 2022 –  director Divizie la Societatea Energetica Electrica S.A

2022 – Membru în CA la Distribuție Energie Electrica Romania SA

2023 – consilier ministru Agriculturii 

2023 – angajată la Autoritatea Națională Pentru Restituirea Proprietăților

2024 – consilier ministrul Agriculturii

2024 – membru în CA la Autoritatea Națională Pentru Restituirea Proprietăților

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *