Un pericol: Vlad Alexandrescu

vlad alexandrescu

Cei care au mers pe trasee mai dificile de munte știu ce înseamnă cînd cineva strigă “Piatrăăăăă!”. Îndeobște e pe traseu, mai sus, cineva care tot desprinde bucăți de rocă. Un astfel de tip periculos, în spatele căruia nu știm cine dracu’ a pus un rucsac plin cu conserve și-n picioare bocanci cu 3 numere mai mari, este Vlad Alexandrescu, actualul ministru al Culturii din România. Omul e dezavantajat. Hazardul demnității sale de ministru i-a adus în cale, mai mult, tot felul de străchini. Pe care, Vlad Alexandrescu, meticulos, dar hotărît, le calcă fără excepție.

Inițial, la începutul mandatului său devastator, omul a avut o idee. Să-i pună pe români să cumpere din banii lor de parizer o lucrare de-a lui Brâncuși. Și, eventual, alte capodopere. Vă citez dintr-un interviu dat de Vlad Alexandrescu în ianuarie 2016: Mă gândesc la Brâncuși, dar și la tablouri celebre semnate de maeștrii precum Pallady, Tonitza, Petrașcu, în care, dacă statul nu poate să-și permită să cumpere aceste lucrări, astfel încât ele să poată să rămână în circuitul public, atunci măcar să luăm act de acest lucru și să cerem bani unor persoane care sunt doritoare să contribuie prin donații.

Cu alte cuvinte, mandatul maestrului Alexandrescu e să ne spună că nu sunt bani. Minunat. Altceva? Prin februarie, același Vlad călca într-o strachină a scriitorilor. Concluzia? Uniunea Scriitorilor din România a luat hotărârea să suspende apariția celor nouă reviste ale sale pentru că Ministerul Culturii nu știe sau nu vrea să aplice legea care permite subvenționarea acestora. La fel, tot în debut de an, cu un proiect de ordonanță de guvern privind managementul instituțiilor de cultură. “Vă transmit mesajul cele 18 teatre și a UNITER-ului, de a retrage această ordonanță. (…) Pentru această ordonanță sunt pe picior de război cu dumneavoastră”, spunea atunci Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București. Zilele trecute, același Vlad Alexandrescu a spart o altă strachină. PNL îi cere premierului Dacian Cioloș demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia.

Desigur, toate aceste situații necesită o privire mai atentă. Dreptatea și vina sunt întotdeauna greu de împărțit în mod echitabil. Totuși, nu putem să nu remarcăm aplecarea maestrului Vlad pentru situații imposibile. Iată, spre exemplu, acum două zile ministrul Culturii a schimbat conducerea Operei Naționale București. Rezultatul? Un titlu din presă: Balerinii Operei Naționale refuză să mai danseze după ce Johan Kobborg a fost umilit și îndepărtat. (detaliile aici și aici). Peste 3 zile ar trebui să aibă loc premiera piesei Manon, acolo unde nu am mai găsit bilete, fiindcă toată lumea se așteaptă s-o vadă pe renumita balerină Alina Cojocaru, întîmplător logodnica lui Johan. E posibil să nu se mai joace.  (Dacă aveți timp, vă invit să priviți acest extraordinar interviu cu Alina Cojocaru)

Îmi spunea un prieten, recent, că bugetul pe anul acesta al baletului din România a fost redus la jumătate. Nu am, din păcate, informații confirmate în acest sens. Însă dacă lucrurile stau asa, vă spun, cineva trebuie să-l ia pe Vlad Alexandrescu și să-l ducă undeva departe, cît mai departe.

___________________

sursa foto: guv.ro

1 Comment
  • Cristian
    April 6, 2016

    Treaba e mai grava. De exemplu, omul a declarat urmatoarele intr-un interviu: “Când am vorbit la telefon cu dirijorul Zubin Mehta, pentru a-l invita să fie preşedintele de onoare al Festivalului George Enescu (…)”, asta in conditiile in care Mehta a anuntat inca din septembrie 2015 ca accepta sa fie presedinte onorific al Festivalului Enescu, la invitatia organizatorilor, cu cel putin 2 luni inainte ca guvernul Ponta sa demisioneze. Asadar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *