Treaba asta urîtă nu trebuie să ni se întîmple

De data asta chiar trebuie să vedeți pădurea în locul copacilor. Lăsați deoparte nume și situații concrete. Dragnea, Iordache, Tudose, Tăriceanu, Nicolicea și toți ceilalți bandiți cu care ne-am procopsit din neatenție – sunt doar niște nume. Care abia știu să numere. Lor le e ușor și firesc să te fure, să te mintă, să-ți dea în cap. Asta au făcut dintotdeauna, asta știu să facă, asta vor face. Problema e mult mai gravă, cred eu.

Aș cumpara situația actuală cu sovietizarea anilor ’50. Cine mai știe cine-a fost Petru Groza, prim-ministru al României între 1945 și 1952? Omul părea OK, studiase filosofia la Budapesta. Cine-și mai amintește uriaşul miting din 8 noiembrie 1945 împotriva lui Groza, dar şi comunismului, miting desfăşurat în faţa Palatului Regal? Dar știm cu toții ce urgie a urmat. Alegeri furate ca-n codru în 1946. Forţele comuniste şi aliaţii lor, constituiţi în Blocul Partidelor Democrate, un fel de PSD + ALDE de azi, câştigau alegerile parlamentare, prin furt, cum știe bine Dragnea azi, cu 69,81%. Ca și acum, Uniunea Populară Maghiară (UDMR de azi) întregea victoria comuniștilor cu 78,46%. A urmat abdicarea Regelui în 1947. Naționalizările. Arestarea și încarcerarea tuturor intelectualilor. Ocuparea întregii țări de comuniști. Totul sub influență sovietică.

Cam asta se întîmplă și acum, oameni buni. Nenorociții ăștia de Dragnea și Tăriceanu nu fac de capul lor toate crimele astea împotriva statului de drept în România. Se întîmplă și-n Polonia, și-n Ungaria, și-n Bulgaria.

Iar treaba asta urîtă nu trebuie să ni se întîmple. Nu din nou.

No, hai! – vorba lui Liiceanu (citește-l neapărat aici!)

ROMANIA. Bucharest. "Beware of US Imperialism". 1947.

ROMANIA. Bucharest. “Beware of US Imperialism”. 1947.

© Werner Bischof/Magnum Photos

2 Comments
 • Dan Doran
  December 24, 2017

  Dar ce reprezintă Dragnea et comp, dacă nu s-au prezentat la vot decît sub patruzeci la sută din alegători?! Alegerile alea sănt nule, cei peste șaizeci la sută care nu i-au băgat în seamă trebuiau să facă parlamentul și guvernul, nu o minoritate!
  SUB PATRUZECI LA SUTĂ PREZENȚĂ LA VOTARE LUAȚI-VĂ VALIZA SI MERGEȚI LA PLIMBARE!iyyc

 • cantare electronice
  January 5, 2018

  da. interesanta perspectiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *