Am citit eu pentru voi programele de guvernare ale principalelor partide

Carevasăzică, avem alegeri peste 26 de zile. Și poate că sunteți de acord cu mine că am vrea să știm pe cine și de ce să votăm. E ca atunci cînd vrei să pleci în vacanță. Ce faci? Te interesezi despre oferte, nu? Cauți un loc frumos, la un preț bun. Nu știi niciodată ce te așteaptă acolo, dar tocmai de aceea cauți cu atenție. Te uiți la poze, vezi ce spun și alții care au fost acolo etc. Ei, cam așa ar trebui să fie și cu politica în vremea alegerilor. Te interesezi despre ofertele lor.

Ma gîndesc că poate v-ați luat cu alte treburi, așa că am căutat eu pentru voi ofertele principalelor trei partide cotate cu șanse bune în alegerile parlamentare din 6 decembrie. Vorbim aici despre PNL, PSD și USR-PLUS.

Să le luăm pe rînd.

La PNL e liniște. Pe website-ul lor lipsește cu desăvîrșire orice indiciu despre o posibilă ofertă electorală. Straniu. Ăștia vor să-i votăm, dar noi nu știm de ce. Nu există un program de guvernare pentru următorul ciclul electoral. Nu există nici măcar o listă cu numele candidaților pentru Parlament. Foarte straniu.

Să trecem la PSD. Aici sunt mai multe de spus, dar mai întîi dați-mi voie să mă potolesc din accesul de rîs isteric care m-a cuprins în dimineața asta citind planul lor de guvernare.

Așa. Oameni buni, atîta prostie într-un document oficial n-am mai văzut de mult. Dacă aveți timp, vă las aici un link: www.psd.ro/planul-de-guvernare-al-psd. Probabil că n-aveți, așa că vă spun eu, pe scurt. Planul lor de guvernare e plin cu poze. Poze din alea de free stock, alese parcă de femeia de serviciu din Kiseleff, care ar fi vrut totuși să continue să dea cu mopul, dar Vasile Dîncu o obliga, sub amenințarea concedierii, să aleagă poze în locul lui.  Cîteva exemple:

Dintre toate pozele de stock cu medici, femeii de serviciu i-a plăcut asta cu ceasul de neam prost

Dintre toate pozele de stock cu medici, femeii de serviciu i-a plăcut asta cu ceasul de neam prost

Nu-i așa că sunt pline spitalele din România cu medici și pacienți asiatici?

Nu-i așa că sunt pline spitalele din România cu medici și pacienți asiatici?

Probabil că poza asta este luată din fostul laptop al lui Liviu Dragnea, din vremea în care-și construia palatul de la Belina. Pentru că doar acolo muncitorii aveau șapcă și nu cască de protecție.

Probabil că poza asta este luată din fostul laptop al lui Liviu Dragnea, din vremea în care-și construia palatul de la Belina. Pentru că doar acolo muncitorii aveau șapcă și nu cască de protecție.

În afară de poze, multe poze de stock, planul de guvernare al PSD conține și foarte multe promisiuni de majorări. Majorări de pensii, de salarii, de alocații, subvenționări, granturi, vouchere și alte plăți. Nu se detaliază sursa banilor pentru toate aceste majorări, dar ce mai contează… Nu dau din buzunarul lor. Un mic exemplu:

PSD4

Nu se vorbește nimic despre autostrăzi. Nimic despre cultură. Nimic despre sport. Nimic despre turism. Despre educație, pe care eu cel puțin o consider prioritară, se spun atîtea tîmpenii încît îți vine să te tragi singur de păr. Știți care e prima măsură gîndită și propusă de PSD în materie de educație în România? Asezați-vă, vă rog! Dialogul între elevi, părinți, studenți și profesori.
Vreți să vedeți pînă unde poate merge absurdul? Citiți, dacă puteți, acest subcapitol din programul de dezvoltare regională:

psd5

E halucinant. Imaginează-ți că PSD vine la guvernare, iar ție, activist pesedist, îți este dat postul de ministru al dezvoltării regionale. Ce faci? Te duci la birou, deschizi programul de guvernare al partidului tău și te apuci să cauți prin țară diverse clădiri cărora să le remodelezi spațiul interior sau exterior? Voi vă dați seama ce haos e în mintea idioților ăstora de la PSD? Și cît fals e în demersul lor politic? Mai mult, voi vă dați seama că partidul ăsta de impostori e cotat cu 30% din intențiile de vot? O treime dintre români pune botul la mizeriile astea, e strigător la cer.

Și acum să trecem la USR-PLUS. Știu că pot părea subiectiv, dar ăsta (vezi aici) este singurul document pe care l-am putut citi cu interes. E pentru prima oară în 30 de ani cînd văd un program de guvernare alcătuit altfel decît în bătaie de joc. Discutabil, desigur. Dar măcar elaborat de cineva care pare că a gîndit în echipă, concret și serios, niște măsuri de guvernare. Nu pare scris de femeia de serviciu. Și nici de amanta secretară a unui vicepreședinte de partid prea ocupat cu vînătoarea. Și da, vă reamintesc, oamenii ăștia de la USR-PLUS nu au guvernat niciodată în România. Citiți-le programul (aici în varianta integrală de 320 de pagini). Sfatul meu e să le dați o șansă.

1 Comment
  • Ionut Popa
    November 30, 2020

    Eu as prefera sa vad un program cu mai putine promisiuni, si alea cat mai reale, nu promisiuni pentru lucruri pe care le tot auzim de ani de zile, precum spitale, autostrazi si alte SF-uri (pentru tara noastra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *