Mergi cu noi la Roșia Montană?

Cînd spui azi Roșia Montană, spui cam așa: proteste, Băsescu, aur, ponta, corupți, Gold Corporation, cianuri, Zgonea, decantare, ecologie, Piața Universității, controversă, Crin Antonescu, dolari, strămutări, Uniți Salvăm etc. Un pic cam nedrept pentru o așezare cu o tradiție în civilizație de cel puțin 2000 de ani. Cu oameni care mulg vaca și fac brînză. Cu păduri din care se culeg toamna ghebe pentru zacuscă. Cu lacuri. Cu măceșe. Cu mistere. Cu păduri de foioase, dar și de conifere. Cu poteci. Cu grote. Cu mulți kilometri de galerii vechi săpate în munte acum mai bine de 2000 de ani. Cu povești despre bucăți mari de aur nativ găsite de cel ce avea să ridice în zonă șapte biserici și șapte școli.

Roșia Montană e, înainte de orice, o așezare. Se pare, prima așezare atestată documentar de pe teritoriul actualei Românii. O așezare pe care nu prea ați văzut-o în fotografii. Ai cărei oameni nu prea i-ați ascultat. Pentru că altcineva v-a ocupat mintea cu tot felul de cianuri.

Este motivul pentru care eu și Radu ne-am urcat joia trecută într-o mașină și am dat o fugă pînă la Roșia Montană. Am stat cîteva ore acolo și la întoarcere știam că trebuie să facem o Tabără de Fotografie și Reportaj la Roșia Montană. Ceea ce am și anunțat astăzi pe blogul Foto Union.

Hai cu noi! Vom face istorie.

Afis Rosia Montana

5 Comments
 • robert777
  September 24, 2013

  e buna initiativa, numai sa aveti grija la babuinii scapati din laboratorul RMGC
  sa nu lipseasca din dotare pistolul cu gloante de cauciuc si piperul spray. have fun!

 • Cristian Șuțu
  September 24, 2013

  Robert777> inteleg faza cu initiativa buna. inteleg si faza cu have fun! iti multumesc pentru amindoua. restul nu inteleg. si nici nu vreau.

 • Vlad
  September 24, 2013

  S-ar putea sa-ntelegi pe pielea ta http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/reportaje/live-din-rosia-montana/ asta daca nu care cumva tabara de fotografie e sponsorizata de RMGC, caz in care intr-adevar n-ar trebui sa-ti faci griji.

 • Sorin
  September 25, 2013

  Felicitari pentru initiativa, domnule Sutu! Imi pare rau sa vad ca RMGC-ul a raspandit o adevarata paranoia printre romani si ca orice actiune in zona este acum vazuta ca fiind suspecta, dar imi pare in acelasi timp bine sa vad ca oamenii isi apleaca mai mult acum privirea asupra acestei asezari de o frumusete incontestabila si de care speram sa ne bucuram si in continuare!

 • Dan Doran
  October 3, 2013

  Daca atzi fost de-a lungul caii ferate ce duce spre galeriile exploatate, linga cale, vetzi gasi un vagonet, la vreo trei metri de cale, culcat un pic in vale. In acel vagonet si-a petrecut zece zile marele cautator de aur ghinionist Dan Doran, prin 2005 sau 2006, cind l-a plouat in fiecare zi Sfintu’ Satana, si s-a hranit cu melcii din zona ( strasnici!!). Grabitzi-va sa punetzi pe vagonet vreo placa memoriala, pina ce golzii corporeishioni nu se apuca sa-l duca la fier vechi ! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *