Portret de Crăciun

Sunt multe explicații posibile pentru a descrie fotografia și rostul ei. De la cei mai savanți dintre noi aflăm că fotografia e o formă de exprimare artistică. Dacă-l întrebi pe funcționarul de poliție care face poze infractorilor din față și din profil, ei bine, el s-ar putea să aibă o altă părere. La fel, radiologul care-ți vede plămînii. Eu aș zice, mai mult, că turistul care face poze unei farfurii cu mîncare, unui apus sau unui curcubeu s-ar putea simți jignit dacă îi spui că a încercat o formă de exprimare artistică. El a vrut doar un like și-un follower în plus pe Instagram. Nimic mai mult.

Da, fotografia e o formă de exprimare. Artistică sau nu, asta rămîne de văzut. Nimeni nu poate spune precis. Sigur e că fotografiile astea rămîn undeva, dacă nu sunt șterse, pierdute sau uitate. Într-o arhivă digitală, fizică sau virtuală. Iar ele au o poveste, una bună sau una proastă, a unui ceva care s-a întîmplat cîndva. Care-a fost și nu mai este. E ca o contrazicere a timpului căruia nu-i pasă că tu ai vrea, poate, să stea. În doar două feluri poți avea din nou, dacă vrei, vîrsta de cinci ani: amintindu-ți sau într-o fotografie.

Așa se face că în urmă cu 10 ani lansam în spațiul public proiectul fotografic numit Portret de Familie. În care oricine dorea să fenteze viitorul putea veni la studioul meu foto pentru o fotografie ca o extragere din timp. E absurd că crezi că fotograful a inventat eternitatea, însă cu siguranță el a adăugat mulți, mulți ani vieții care ți-a fost dat s-o ai.

46___a_treia_europa_6

(sursa foto)

Fotografia de mai sus e mai veche de 110 ani. Suntem pe la 1900 și ceva, nu se făcuse România Mare, și ea ne arată familia unui maior al regimentului de infanterie Nr. 43 al armatei chezaro-crăiești, pe nume Iulius Metz, care-a trăit într-o localitate din județul Alba. Nu știu de ce vă arăt această fotografie, dar nu-i așa că e plăcut să te poți întoarce-n timp?

Fiul meu are astăzi 3 ani și nouă luni. E încă mic, dar în ultimii ani am reușit să fac timpul să stea în loc cu aceste fotografii:

1
CristianSutu-6278
CristianSutu-5267
CristianSutu-4628

Ceea ce poți face și tu dacă vei dori să iei parte la evenimentul meu de fotografie. Toate detaliile le găsești cu un click aici.

Sau cu un click pe afișul de mai jos.
craciun 2021 (1)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *