Big Build

IMG_4821
250 de oameni, printre care şi cel care vă scrie acum, au ridicat 10 case în numai cinci zile. Vă întrebaţi dacă este posibil. Vă spun: este! Dar nu e simplu. Pentru asta îţi trebuie ceva nord-irlandezi deştepţi şi nişte români atipici. Mecanismul de funcţionare se bazează pe două concepte care cel mai probabil vă sună ca dracu: voluntariat şi contribuţii. Pînă nu le-aţi trăit pe pielea voastră, nu ştiţi despre ce e vorba, oricît de talentat ar fi cel care v-ar explica cum vine treaba asta cu voluntariatul. Prin urmare, n-o să vă bat la cap cu asta.
V-aş explica, însă, altceva.

 1. Familiile care se vor muta în cele 10 case n-au fost alese prin tragere la sorţi. Nici pentru că le-a desemnat Emil Boc sau Victor Ponta. Nici măcar semizeul Traian Băsescu. Nu. Oamenii ăia sunt nevoiţi să facă ceva în schimbul caselor ridicate pentru ei. Spre exemplu, ei trebuie să muncească, voluntar, 400 de ore în folosul unei comunităţi desemnate de Habitat for Humanity (fundaţia care a gîndit mecanismul).
 2. Astăzi este programată recepţia caselor la Bălţeşti, Prahova. Ieri, cînd a fost ziua bloggerilor la Big Build 2011, lucrările arătau după cum ne arată Sebi.
 3. Priviţi cu atenţie cele 84 de fotografii pe care le-am făcut ieri acolo. O să descoperiţi nişte oameni fericiţi.
 4. N-am văzut picior de politician pe acolo, dar unii dintre noi ne-am gîndit la ei.

Pe scurt, a fost fantastic de bine. Pentru că – abia acum am realizat – voluntariatul nu este o faptă, e o stare.

9 Comments
 • cornelius
  October 7, 2011

  Foarte tare actiunea. Cand mai faceti?

 • Bonibon
  October 7, 2011

  Confirm, voluntariatul da o stare de bine.
  Cat despre politicienii romani, acestia “construiesc” doar conturi si cariere. De exemplu, Vass, ieri : http://www.petreanu.ro/2011/10/proba-de-limbism-a-dnei-vass/

 • Gabi Pascal
  October 7, 2011

  Draga Sutule, ce spui tu aici exprima un singur cuvant : CLARITATE. Am fost si eu in primele 3 zile pe acest santier si in conditii normale ar fi trebuit sa fiu si in ziua bloggerilor (mi-as fi dorit tare mult sa va vad cum ati lasat tastele pe mistrie si ciocan :)). Sa-i dati o bere lui Alex Tunaru care a muncit ca un erou sa pregatim povestea asta!
  Oricum sper ca odata sa ne si vedem pentru ca imi place ideea asta : Bloggerii construiesc !

 • Un liberal optimist
  October 7, 2011

  Frate, la talentul tau mai bine pune mana si fa o constructie jurnalistica serioasa si lasa-te de prostiile astea care-ti consuma timpul si viata. Daca tu crezi ca o casa adevarata se construieste in cinci zile spune asta la prosti. Si oricum, nimeni nu merita o casa de pomana. Vezi ce s-a intamplat cu casele alea facute pe timpul lui Tariceanu dupa inundatii! Ca sa nu mai spun ca din ce-am vazut din poze sunt niste colibe bune doar te retragi c-o iubita sau in weekend cu toate utilitatile dupa tine. Mai bine fa o gazeta serioasa, la talentul si calitatile tale!

 • Razvan
  October 8, 2011

  Salut, de ceva timp simt ca ma impinge ceva din ….. mine spre voluntariat. Despre ce organizatie este vorba? Cea din text?

 • Regiunea Centru
  October 8, 2011

  „voluntariatul nu este o faptă, e o stare”
  Din pacate pentru noi, am fost fortati atatia ani sa facem voluntariat fortat! Ai dreptate, nu stim ce inseamna voluntariatul si chiar ar trebui sa-l invatam.

 • george
  October 9, 2011

  si noi am ridicat 22 de case in 45 de zile cu 25 de oameni la Facaeni in 2002 .
  am inceput pe 15 sept si am gatat pe 1 nov, si fara nord-irlandezi

 • Bonibon
  October 9, 2011

  @un liberal pesimist: cred ca esti un dreptaci de ala sinistru de rit basist care pana si parintii si-i ajuta contra cost. Se pot face case adevarate repede si bine, mai ales daca nu sunt facute de constructori afiliati clientelei de partid.

 • marin ruxandra
  October 31, 2011

  Buna Dani,felicitari pentru ceea ce realizati ,eu apreciez foarte mult ceea ce faceti pentru ca sunt intr-o situatie asemanatoare cu cei pentru care construiti case.Am doi copii si locuiesc impreuna cu parintii si sotul meu intr-un apartament de 38 mp si nu reusim deloc sa rezolvam problema casei.Sunt din Targovite iar autoritatile competente nu fac nimic pentru tinerii care nu au case,iar daca fac, fac tot pentru cei care deja mai au o alta casa sau o s ituatie financiara bunicica.As vrea sa se gaseasca si la noi asociatii care sa ajute tinerii care nu au posibilitatea achizitionarii unei case,dar pana atunci mai strangem din dinti si incercam sa facem ceva pentru copii nostri.VA PUP SI VA MULTUMESC INCA O DATA PENTRU CE FACETI.Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *