Să-l ascultăm pe Bernstein!

Diferenţa esenţială dintre Carl Bernstein şi un ziarist de la noi este că primul a evitat în toiul anchetei Watergate să publice o informaţie, deşi o avea verificată din trei surse, pentru simplul motiv că avea bănuiala că ea n-ar reflecta tocmai realitatea, iar celălalt publică orice, oricum, oricînd, dintr-o singură sursă, ba chiar fără nici o sursă. Ascultaţi-l pe Bernstein şi v-aţi putea face astfel o idee despre cum un jurnalist (sau doi, cu Bob Woodword, în cazul de faţă) poate genera demisia unui preşedinte.

O înregistrare din 22 iulie 2010 pentru bigthink.com

8 Comments
  • Oana Portase
    October 19, 2010

    Turcescu a ales un jurnalist care spune altceva. Ah, frumoasă meserie.

  • Adinel
    October 19, 2010

    @Oana Ummm… ai vazut cine a comentat primul acolo la Turcescu? Ai vazut spre ce site pune el link? :D In plus unii comentatori de acolo precizeaza inadvertenta istorica produsa de Robert insa nu si fenomenul social pe care il descria Swinton care a culminat cu asta (in cazul in care sunt prea criptic dai cu google dupa “William Randolph Hearst”). A nu se intelege ca suntem in aceasi situatie sau ca prin comentariu sustin ca suntem pe aceeasi spria istorica numai ca suntem cu 120 de ani mai jos. Asta ar fi alta discutie si n-am timp :)
    @Cristian Sutu A primit Oana pizza? Tu m-ai inscris la concurs tu sa ii dai pizza :p

  • Cristian Șuțu
    October 19, 2010

    pai, adinel, nu te-am declarat inca fericit cistigator. :)

  • androidul cu sobolani
    October 19, 2010

    e mai edificator ceea ce a postat turcescu pe blogul sau, in acest sens.

  • Oana Portase
    October 19, 2010

    @adinel eu le-am luat ca pe un fel de definiţii ale condiţiei de jurnalist, dincolo de contextul social, care (bineînţeles) este important. unul spune că meseria asta se rezumă la miniciună, altul (la o diferenţă mare de ani) spune că e vorba de a căuta adevărul. şi nu interpretez că suntem cu 120 de ani în urmă. că presa din america nu e tocmai curată nici acum. astfel de lucruri se practică în presă peste tot în lume. numai că sunt ceva mai discreţi. iar problema de la noi nu este neapărat că n-avem jurnalişti corecţi, ci că nu prea mai avem jurnalişti talentaţi. calitatea lasă de dorit. ca şi concluzie: jurnaliştii au de ales.

  • Adinel
    October 19, 2010

    @oana am fost criptic… :| vreau sa zici cu voce tare numele ziaristului care citeste telegrama din clipul asta http://www.youtube.com/watch?v=tzhb3U2cONs (este acelasi video cu cel din statusul de twitter pus mai sus in text). Doi ziaristi, doua perspective diferite asupra propriei meserii si o stranie coincidenta de nume ;D…

  • radu popa
    October 20, 2010

    cred că ai vrut să scrii “bernstein” şi în corpul comentariului, dar “r”, fiind o iniţială specială, nu s’a lăsat controlată.

  • Cristian Șuțu
    October 20, 2010

    ms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *