La Festivalul Lavandei

M-am urcat în mașină și am condus șase ore pînă la Chișinău. Am stat la un hotel extraordinar (BERD, unul dintre cele mai bune hoteluri în care am locuit vreodată), iar pentru a ajunge la Festivalul Lavandei am mai mers circa 35 km de la Chișinău. LavenderFest este un eveniment tînăr – anul acesta a fost a doua ediție – care are loc în mijlocul unui cîmp de lavandă, într-un sat numit Cobusca Nouă. Ce faci acolo? Nu știu, ce poți face într-un cîmp cu lavandă? În primul rînd, privești. Mult. Și faci fotografii. Eu, spre exemplu, am făcut o sesiune foto de portrete din seriile tradiționale Foto Union (click aici pentru un album). Apoi, ca la orice tîrg, diverse cumpărături. Organizatorii LavenderFest au reușit să aducă doar producători mici și mijlocii din categoria eco/bun-simț. Nu-mi amintesc să fi văzut vreun stand pe lîngă care să fi trecut fără ispita de a cumpăra ceva. Foarte bună selecția producătorilor și absolut extraordinar talentul antreprenorial al moldovenilor. Cu banii te obișnuiești un pic mai greu (trebuie să împarți la 5), dar și asta face parte din farmecul tîrgului. Am încercat niște sarmale cu orez, grîu și morcovi (dintr-o porție de 20 de lei moldovenești se puteau sătura doi oameni…) și am băut foarte, foarte multe limonade. Pe scena mare, muzică bună. Pe seară au cîntat cei din trupa Golan și s-a auzit foarte bine. Despre vinul lor, vă zic doar atît: Gitana Winery. E magic, vă jur. Deși multe alte crame din Moldova produc un vin de nu te poți sătura. Am venit cu 12 sticle acasă, că asta e limita de trecut vama.

Lavernder Fest în România? Nu știu ce să zic. Mă bate acest gînd, pentru că mi s-a părut senzațional evenimentul lor. M-a întrebat cineva de acolo, care era uimit de faptul că am venit de la București special pentru LavenderFest: Aveți și voi cîmpuri cu lavandă? N-am știut să-i răspund. Am căutat ulterior pe net și am văzut că există cîțiva producători autohtoni, undeva în zonele Cluj, Timiș și Mureș, dar cu producții relativ mici (un hectar de lavandă în localitatea Finișel, Cluj). Or fi și alții, nu știu. Deocamdată vă las cu cîteva fotografii făcute în Republica Moldova pe 18 iunie 2016 la Lavender Fest.

FotoUnion-1176 FotoUnion-1220 FotoUnion-1241 FotoUnion-1252 FotoUnion-1255 FotoUnion-1286 FotoUnion-1309 FotoUnion-1330 FotoUnion-1347 FotoUnion-1357 FotoUnion-1373 FotoUnion-1412 FotoUnion-1573 FotoUnion-1714

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *