Cu cine votăm pe 11 decembrie. Ghid practic.

Vă dau o veste proastă: au mai rămas 54 de zile pînă la alegerile parlamentare. De ce e proastă vestea asta? Simplu: pentru că deși a rămas atît de puțin timp pînă vom merge la urne, noi încă nu știm pe mînă cui vom da țara asta. Și nu mă refer acum la oamenii de pe listele electorale. Ei, numele lor, contează mai puțin acum. Esențial e programul partidelor. Adică ce vor ei să facă pentru a administra țara asta. Care sunt din punctul lor de vedere prioritățile. Ce, cum și cînd vor face.

Treaba stă cam așa: vrei să te angajezi undeva. Depui un CV, nu? Adică angajatorul ar vrea să știe de ce ești în stare. Ce ai mai făcut, cum ai mai făcut, ce știi să faci? Mergi, în plus, la un interviu. Angajatorul vrea să știe dacă ești capabil pentru jobul respectiv. Te tot întreabă diverse chestii pentru a se lămuri dacă merită să te angajeze.

Tot așa ar trebui să fie și cu partidele astea. Noi suntem angajatorii. Ce facem? Pe cine angajăm să ne administreze țara? Luăm, așa, pe oricine? Nu vi se pare logic să aflăm mai întîi de ce sunt ei în stare? Nu credeți că ar trebui să-i băgăm într-un interviu? Ce vrei, bă, să faci? Cum vrei să faci? De ce te-aș angaja pe tine și nu pe celălalt?

Acestea fiind zise, hai să ne uităm un pic pe site-urile principalelor partide. Azi, acum, cu 54 de zile înainte de ziua în care ar trebui să știm pe mîna cui ne lăsăm. Să începem cu partidul despre care se spune – of, Doamne! – că ar fi favorit în alegerile din 11 decembrie 2016.

psd2016

PSD, căci despre el e vorba, nu are un program electoral. Nu încă. Nu se știe ce vor să facă. Și nici cum. Pe site-ul lor – www.psd.ro – sunt doar niște vorbe mari, goale de conținut, aruncate în ochii proștilor. Auzi! PSD va avea mereu o legătură strânsă cu oamenii, va fi prezent în fiecare comunitate. Sau. Fiecare candidat se va angaja să schimbe în bine comunitatea sa. Să mori tu, pesedeule? Marș d-aici!

Să aruncăm un ochi pe oferta electorală a PNL, celălalt mare partid din România.

pnl2016

Nu există! Pe site – www.pnl.ro – sunt foarte multe poze cu Alina Gorghiu, șefa partidului. Și o invitație să devenim liberali cu carnet de membru. Pe bune? Asta e tot? Dispăreți!

Ia să vedem ce zice partidul fostului președinte Traian Băsescu.

pmp-2016

Nici la PMP nu găsim un program electoral pentru alegerile din 11 decembrie. Sunt totuși enunțate cîteva proiecte (le vedeți în imaginea de mai sus) și există un program politic din care vă citez cîteva fragmente. Vom combate cu idei și argumente defetismul, batjocura valorilor naționale și europene, sau cultul subvalorii. (…) Primul semn al patriotismului e grija pentru limba națională. Vom promova limba română ca principal element identitar. (….) Politica noastră în domeniul muncii este: cine muncește trebuie să aibă mai mult decât cine nu muncește. M-am plictisit. Să mergem mai departe.

usr2016

USR este singurul partid politic care are astăzi, 17 octombrie 2016, un program concret de guvernare. Sugestia mea e să intrați pe www.usr.ro și să citiți acest program. Eu nu am mai văzut ceva atît de clar în politica românească. La capătul lecturii – fie că sunteți de acord sau nu cu ce veți citi acolo – vă asigur că veți avea o senzație de optimism. Oamenii ăștia – care n-au mai fost angajați pînă acum – par că știu exact ce au de făcut la job.

Interviu ușor de angajare vă doresc!

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *