Trei Crai de la Apus

O prietenă a sărbătorit acum trei zile primii ei 45 de ani. Iar eu am scris pe spatele unui tablou-cadou următorul text, fapt care mi-a reamintit că-mi place să scriu:

Te-ai născut într-o zi de marți, fix 1981 de ani după numirea ca Împărat al Romei a lui Claudius, succesorul lui Caligula, dar mai cunoscut pentru că a făcut din Marea Britanie o provincie a Imperiului. Nu-ți amintești, dar de ziua ta au venit cu daruri trei Crai de la Apus, ceilalți trei, de la Răsărit, fiind reținuți cu altele.
Primul dintre Crai, un britanic mai nerăbdător de felul lui, ți-a oferit, cu 11 zile înainte de nașterea ta, un album cu titlul Low. David Bowie, căci despre el este vorba, a înregistrat albumul pe perioada sarcinii mamei tale, într-un castel bântuit din Franța, iar fix în zilele dinainte nașterii tale, el sărbătorea apariția albumului, dar și primii lui 30 ani de viață. Era la Berlin, alături de Iggy Pop și de o transexuală superbă pe nume Romy Haag. Istoria va reține că lui Bowie, Craiul britanic, îi plăceau atît femeile, cît și transexualii sau bărbații. Așa se explică, între altele, de ce în primele tale zile de viață Bowie și Iggy scriau și înregistrau împreună piesele de pe albumul Lust for Life, lansat cînd tu sărbătoreai șapte luni.
Un alt Crai venit cu daruri la nașterea ta a fost reținut de istorie sub numele Pink Floyd. Pe 21 ianuarie 1977 vedea lumina zilei cadoul numit Animals, un album scris și înregistrat de Pink Floyd fix în perioada în care tu creșteai în burta mamei tale. Cei patru de la Pink Floyd se întîlniseră deja cu succesul, astfel că ei aveau să cumpere o clădire în Londra, căreia i-au spus Britannia Raw Studios, un studio de înregistrări în care au început să lucreze din aprilie 1976, adică exact în zilele în care tu erai concepută.
În fine, cel de-a treilea Crai de la Apus ți-a oferit albumul pe care-l ai înrămat aici. Este discul original, prima presă, lansat la Londra fix în ziua primei tale aniversări. Adică atunci cînd ți s-a spus pentru prima oară La mulți ani!, și anume la împlinirea vârstei de o lună, pe 25 februarie 1977. Este primul album înregistrat vreodată de Peter Gabriel, la aproape trei ani după despărțirea de trupa Genesis, motivată, între altele, de faptul că a ales să rămână cu fata și soția lui bolnave, mai degrabă decât să înregistreze și să facă turnee. În vârstă de 47 de ani, Anna-Marie Gabriel este astăzi bine, are o fetiță de aceeași vârstă cu Amza, și se ocupă cu fotografia. La mulți ani!

peter gabriel

coperta primului album Peter Gabriel

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *