Candidatul-mașină-de-bani

Aveți idee cîți bani investește un candidat în campania pentru alegerile prezidențiale? Să vă spun eu: milioane de euro. La alegerile precedente, Traian Băsescu a cheluit 14,9 milioane lei, Mircea Geoană – 12,5 milioane lei, iar Crin Antonescu – 10,7 milioane lei. Ceva similar se întîmplă și în celelalte alegeri – parlamentare sau locale. Sute de mii de euro, poate chiar milioane. Sunt bani frumoși pe care diverse societăți comerciale sau persoane fizice le transferă în fondurile de campanie ale candidatului favorit. Banii aceștia se întorc cumva în conturile firmelor sau persoanelor care au investit în candidați. Vă dau un exemplu de dată foarte recentă, ca să înțelegeți de ce se bat disperații ăștia pe diversele funcții de conducere în statul român. Fiți atenți aici! Că e știre pe Hotnews. Primăria sectorului 3 vrea să cheltuiască suma de 136.000 de euro pentru amenajarea unui foișor cu o suprafața de 80 mp în Parcul Titan, potrivit unei hotărîri adoptate recent de Consiliul Local sector 3 (de aici).
Vi se pare puțin/mult suma de 136.000 de euro pentru un foișor de 80mp și cu diamentrul de 10 metri? Știți cît costă un apartament cu 3 camere în zona Carol-Foișor din București? Scrie aici: 125.000 negociabil. Știți care este prețul real al unui foișor de asemenea dimensiuni? Am sunat eu la diverși producători și m-am interesat. Că nu știu dacă cineva în presă are ideea de a afla cît costă în mod real un foișor. Reprezentantul barrely.ro, producător de foișoare, spune că cel mai mare foișor pe care îl au ei spre vînzare, cel cu diametrul de 5 m, costă 3200 euro. Cel de la casedinlemn-vrancea.ro spune că pot face foișoare la comandă și că unul de 80 mp, “cu stîlpi de susținere, la gata”, ar costa vreo 9000 de euro. Hai să rotunjim la 10.000 de euro și să fim generoși la factură, avînd în vedere și susținerea electorală a eventualului producător de foișoare pentru candidatul care a devenit primar. Ajungem la 20.000 de euro. Poate să-mi explice și mie cineva unde s-ar duce diferența pînă la 136.000 de euro? Eu am o bănuială. Cred c-o aveți și voi.
A, și încă ceva. Știți care este plafonul de cheltuieli pentru un candidat la primărie? Potrivit legii, 2.500 de salarii, adică 1.750.000 de lei, aproape 400.000 de euro. Cu 3-4 foișoare, Negoiță a rezolvat imediat factura de campanie. Acum înțelegeți de ce se bat ei ca disperații să cîștige alegerile?
craiova_2an
foto: Mircea Reștea

1 Comment
  • Ionut
    October 10, 2014

    Ca sa fie bine si sa nu fie rau?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *