Invazia tigrului de platan. Cum procedăm?

Bucureștiul este de ceva vreme încoace invadat de o nouă specie de insectă, asemănătoare țînțarului. Îi spune, se pare, “tigrul platanului”. Foarte probabil știți despre ce vorbesc, dacă locuiți în București.

Eu am crezut inițial că e vorba despre niște molii, motiv pentru care am cumpărat ceva insecticide anti-molii pe care le-am pus prin șifonier. Fără efect. Numărul acestor insecte părea să crească în loc să scadă. Și-apoi am descoperit că sunt mult mai multe afară decît în casă. Fie că eram pe balcon, fie că eram la o terasă sau pur și simplu prin oraș. Se pun pe tine și te pișcă. Direct pe piele sau prin tricou.

La o simplă căutare pe google, temerile mele începeau să prindă contur: e vorba într-adevăr despre o insectă relativ nou descoperită, care și-a făcut apariția și prin București, după ce anii trecuți a operat mai mult prin Oradea. Sunt cel puțin două articole online de dată recentă care vorbesc destul de informat despre această insectă: botaniștii.ro și kidmagia.ro. Din nefericire, informațiile acestor două surse despre combaterea noilor insecte sunt încă foarte puține. Și nu foarte credibile. Botaniștii.ro este un site al unei firme (Pestcontrol Expert S.R.L.) specializate în pesticide, iar Kidmagia.ro este un site dedicat părinților și copiilor. Și totuși informațiile oferite de aceste două surse sunt mult mai substanțiale decît cele pe care insitituții consacrate de presă le oferă.

Vă ofer doar cîteva exemple despre cum își fac astăzi meseria jurnaliștii din România. Evenimentul Zilei publică un articol de doar cîteva rînduri, care are însă un titlu incendiar: TIGRUL PLATANULUI, insecta care terorizează Capitala. Cum arată „MONSTRUL” care ÎNŢEAPĂ ŞI PRIN HAINE. Marele ziar EVZ ne spune, fără să citeze pe nimeni, cum poți scăpa de aceste insecte: Remediile sunt spălarea cu apă şi săpun a zonei înţepate sau aplicarea unui cub de gheaţă. Libertatea ne anunță în titlu că… Bucureștiul, invadat de o specie nouă de insecte: Tigrul platanului. Cum scăpam de el. Dacă citești textul, încercînd să afli cum poți scăpa de aceste insecte, rîzi cu lacrimi. I-auzi: Pentru a scăpa de prezența insectei peste tot în jurul nostru, soluția o reprezintă hainele lejere care să acopere însă mâinile și picioarele în totalitate iar înainte de intrarea în casă, hainele trebuie scuturate foarte bine.

Spălatul pe mîini, aplicarea unei bucăți de gheață și scuturatul hainelor (desigur, soluții absurde de luptă împotriva tigrului de platan) sunt oferite ca remedii și de alte publicații de presă din România lui merge-și-așa. Spre exemplu, ziare.com, romaniatv.net, dcnews.ro, gandul.info. Toate aceste surse jurnalistice fac exact ce NU trebuie să facă o instituție de presă: alarmează în loc să informeze concret și copiază fără verificare informații publicate de surse necredibile.

Nimeni, dar absolut nimeni dintr-o instituție de presă din România nu a făcut nici un efort pentru a merge la sursele primare de informare în cazuri de acest gen: Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății sau Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF). De ce? Nu știm. Cert este că e mai ușor să copiezi de pe kidmagia.ro sau botaniștii.ro și să pui un titlu devastator.

Dacă e vreun jurnalist care citește acest text și are o cît de mică jenă, poate o caută puțin pe doamna Doina Băiculescu, directorul general ANF (email: doina.baiculescu@madr.ro). Că poate ne spune dînsa ce e cu tigrul de platan și ce treabă are el prin România. Ați putea încerca și la Primăria Capitalei, poate aflăm ceva despre pesticidele care s-au dat ori nu prin București.

Pînă una-alta, aș vrea să vă anunț că tigrul de platan nu se regăsește doar pe platan sau, uneori, pe frasini, după cum aflăm din articolele de mai sus. În grădina din balconul meu am fotografiat astăzi o adevărată crescătorie de tigru de platan pe… căpșunii mei.

7 Comments
  • Vali
    August 14, 2017

    http://www.cabi.org/isc/datasheet/16264 – foarte multe informații aici

  • Daniel Kazimir KURZELUK
    August 17, 2017

    Cu o mica precizare, insecta respectiva nu este asemanatoare tantarului – este o plosnita (Clasa Insecta, Ordinul Hemiptera), tantarii fiind tot insecte, dar apartinand ord. Diptera. Ganduri bune.

  • Alex
    August 17, 2017

    C. ciliata are highly susceptible to the chloronicotinyl insecticide Imidacloprid. This is most effectively delivered by tree injection directly into the xylem tissue of the tree.

  • Emilian Popescu
    August 18, 2017

    Si asa suntem invadati de o masa de emiganti. De unde credeti ca apar si ‘saraciile’ astea de ganganii ?

  • Cristian Moanta
    August 31, 2019

    In ultimii ani au fost plantati foarte multi platani pe spatiile verzi din orase, in special in Bucuresti. Pomul este foarte frumos, creste rapid si devine impresionant de mare.
    Dar iata ca a adus si acest mare si primejdios inconvenient, din pacate.

  • Luiza
    March 23, 2022

    Bună! Ați descoperit ceva soluție împotriva acestor tigrii de platan? Soluție pe care o pot pulveriza in interiorul casei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *