How it’s made. Lay’s powered by Sutu.ro

Dacă-mi spunea cineva acum 23 de ani că o să asist la producția unor chipsuri Lay’s cu numele meu, ei bine, omul ăla – vă spun sigur – pentru mine n-ar fi fost întreg la minte. Povestea e însă adevărată. A început astă iarnă cu un telefon de la Ana, PR-ul de la Pepsico România, care m-a întrebat dacă aș vrea să aflu, în detaliu, cum se fac chipsurile. Un how it’s made care începea în primăvară cu plantarea, se continua în toamnă cu recoltarea, respectiv selectarea cartofilor și se termina cu producția chipsurilor Lay’s în fabrica de la Popești-Leordeni. Am zis da, imediat, fără să știu cîtă informație bună mă aștepta. Nu vreau să vă plictisesc cu detalii, ce trebuie să știți e doar că tot procesul de producție, care începe cu plantarea cartofilor și se termină cu împachetarea chipsurilor, este știință. Multă știință. Bună știință. Și este respect. Pentru tot ce ține de o industrie pe care sunt tare bucuros că am văzut-o la lucru de foarte aproape. Un singur exemplu, ca să înțelegeți ce vreau să spun prin cuvintele mari de mai sus: în linia de producție din fabrica de la Popești-Leordeni e un utilaj care selectează electronic chipsurile cu mici defecte și pe care le înlătur[ de pe bandă într-o fracțiune de secundă printr-un jet de aer.

Povestea în imagini a chipsurilor Lay’s powered by Sutu.ro în cele ce urmează.


DSC_7133
DSC_7116
_DSC9910
verde
lays. foto dragos asaftei

IMG_6534
IMG_6563
IMG_6594
IMG_6610
IMG_6639
IMG_6713
IMG_6751
IMG_6738
IMG_6771
IMG_6818
lays sutu

9 Comments
 • coco
  September 19, 2012

  daca ai palat, musai sa ai si regat. si noi, forta muncitoare, ce avem? bani pentru munca prestata, ca sa ne putem lua chips-uri.
  ps singurele chips-uri pe care le mananc, atunci cand (mda, cam rar) mananc chips-uri, sunt alea din poza. mai mancam, pe vremuri, inca un fel da’ m-am statornicit. sunt bune, da, confirm! nu stiu cum sunt astea cu poza ta pe punga da’ o sa le caut.

 • androidul cu sobolani
  September 19, 2012

  ma bucura enorm postarea ta, deoarece mai nou toata lumea s-a hipsterizat si e impotriva fast-food-ului, impotriva chipsurilor, impotriva coca-cola si toate alea. eu unu’ as manca la micul dejun de la McDonald’s, la Pranz de la KFC, iar la cina o shaorma gigant cu de toate, dupa care sa beau 1 litru de Coca-Cola rece.

 • Cristian Șuțu
  September 19, 2012

  @androidule > de data asta ai picat prost. chipsurile astea nu sunt cu de toate.
  @coco > iti pastrez eu, daca nu gasesti. si cred ca nu gasesti. editia e limitata.

 • Sorina
  September 20, 2012

  Mișto! Bravo!

 • Sebastian
  September 20, 2012

  Fain!

 • Xulescu
  September 21, 2012

  Din punct de vedere ingineresc e interesant, culinar insa… nu.

 • Robert
  September 21, 2012

  Ce tare arata, ia ca ma fac si eu blogger acusi….numai de as avea talent la scris. Imi plac Lay’s iar un pachet cu numele si poza mea pe el…asta chiar ca ar fi smecherie!

 • Dan Doran
  October 3, 2012

  Cristian, am luat tzeapa cu chipsurile tale. Ca sa apreciez si eu daca ie bune de ceva, am cumparat o punga de-un leu de jafuri de-ale voastre, dar am fost crunt dezamagit: in pungulitza aia era o cantitate de cartofiori prajitzi de nu se satura nici o musca mai rasarita, dar’mi-te un malac ca mine! Ce era sa degust ??! Doar sa maninc si punga, caci doar asa ramineam si eu cu ceva in gura ! Umpletzi dracului pungile alea ca lumea, ca e un leu cincizeci o kila de barabule natur, si pentru trei feliutze de foi de ceapa romanul va zice Äidiou”si un praz verzos !
  Eu ,cind vreau sa crap in mine, apoi vreau sa bag cu toptanu’ ,nu cu pipeta ! Astept despagubiri serioase: cel putzin zece chile de cipsuri, la adresa DAN DORAN, Loc LALESTI nr 92, com Puiesti, jud Vaslui, cod 737437, altfel atzi dat de naiba !!

 • Dan Doran
  October 16, 2012

  Inca n-am primit nici o cartoafa prajita, din cele zece chile datorate. Sutzule, ce faci: dormi ??! Ca-mi ghioraie matzele de foame, de zici ca-i Parlamentul cind se-ncaiera pe-o shpaga…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *